Winemaker of the year!

Hej!
Det välrenommerade vinmagasinet Der Falstaff utnämnde nyligen Gerard Pittnauer till årets vinmakare. Ett utdrag ur juryns motivering lyder ”Under många år har den avantgardistiska vinmakaren producerat viner med känslig och stark karaktär av hög kvalitet. En trendsättare, inte bara vinfilosofiskt, utan även när det kommer till etikettdesign och arkitektur av den egna vinegendomen”. Gerard var otroligt stolt över utmärkelsen och såg den som en bekräftelse på sitt hårda arbete. Vi på Wicked delar Pittnauers stolthet och glädjs självklart åt producentens framgångar. Nedan följer en redovisning av de senaste årgångarna som nu ligger på systembolagets beställningssortiment.

Blaufränkisch dogma 2012, 13,5% 778260 209 kr
Ett naturvin från Burgenland, Subregion Gols. Single vineyard: Ungerberg, med tyngre lerjord. Ekologiskt och biodynamiskt odlat, framställt helt utan tillsatser och med naturlig jäst. 12 mån lagring i rostfritt stål. Ingen SO2! 
Mörk tät färg, doft av viol, lakrits och kryddor. Smaken är frisk med balanserade tanniner, inslag av mörka körsbär, björnbär, örtkryddor och peppar, med en lång frisk eftersmak. Passar till rätter av fågel och ljust kött, pizza, pasta och smakrika sallader gärna med något syrligt inslag som t ex getost eller en balsamicovinäger.

Pinot Noir Fuchsenfeld 2012, 13,5% 78264, 185 kr 78264, 185 kr
Burgenland, Gols. Singlevingård: Fuchsenfeld, med väldränerad sand- och grusjord. Fuchsenfeld ligger nära gränsen mot Ungern, i östsluttning med sol endast på förmiddagen. Klimatet passar Pinot noir bra, druvorna får en lång mognadsperiod och kan utveckla full mognad och komplexitet. Vinet är biodynamiskt framställt och med naturlig jäst. Mognad 20 månader i gamla franska 225 l fat. 
Ljus röd färg, doft av mogna hallon och jordgubbar, mineral och ek. Rik smak av mogna röda bär,viol, lakrits och peppar, frisk syra och balanserad ekfatston. Passar till lätta rätter av ljust kött, fågel samt halstrad torsk. Perfekt även till charkuterier och olika ostar samt att bara njuta på sin egen hand.

Pannobile 2009, 13% första årg med eko-cert! 78265, 215 kr första årg med eko-cert! 78265, 215 kr
Burgenland, vid Neusiedler See – de bästa lägena i sydväst-sluttning: Altenberg, Ungerberg och Rosenberg. Väldränerade jordar med kalk som ger mineralitet och frisk syra. Vinet är biodynamiskt odlat och jäsningen startar med endast den naturliga jästen på druvornas skal. Pittnauer är med i den biodynamiska certifieringen ”Respekt” tillsammans med 14 andra producenter. 50% Zweigelt, 40% Blaufränkisch, 10% St.Laurent . 20 mån lagring på franska ekfat (ej nya).

Tät röd färg, doft av mörka körsbär, viol, och kryddor. Vinet är fylligt med mjuka tanniner, men något mer markerade än i årgång 2008, smaken rikt fruktig med mogna mörka bär, mocka, mineral och peppar. I avslutningen en skön friskhet. Passar till ljust kött eller fågel med smakrika tillbehör gärna syra eller sälta, utmärkt till charkuterier och lufttorkad skinka och lagrad ost.

Pannobile 2008, 13% 78266, 209 kr
Vingårdar som i årg 2009, Biodynamiskt, naturlig jäst men ej EKO-cert.50% Zweigelt, 40% blaufränkisch, 10% St . Laurent. 20 mån franska 225 L fat, (20% nya). På SB finns även Pannobile 2010. 
Tät, mörk färg och intensiv dovt av mineral, ek och mörk choklad. Smaken är fyllig och mjuk, med sammetslena tanniner och inslag av mogna moreller, ek, vanilj och en balanserad syra. Lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fläsk, fågel och nöt, med rotfrukter, svamp eller starka kryddor. Klarar även en ostbricka och att njutas på sin egen hand.

Weisse-Reben 2012, 13,5% 78259, 149 kr
Burgenland, Gols. Lägen bredvid Neusiedler See, lätta sandjordar med kalk. 85% chardonnay, 15% sauvignon blanc. Vinet jäser på franska 225 l fat (begagnade) och mognar därefter på samma fat i 8 månader.
Doft av vita blommor, mogna äpplen, citrus och mineral. Smaken är fyllig, lätt krämig med karaktär av äpplen, päron, citrus och kiwi. Vinet har en lång, rik och krämig eftersmak som balanseras av en frisk syra. Passar smakrika rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött. Rostade grönsaker , svampragu och aubergine gratäng kan utgöra trevligt sällskap.

Slår även ett slag för Pittnauers rosé. Perfekt som svalkande sällskap under semestern. Kvalitetsrosé som erbjuder mer än hallonsaft. Här finns finns persika, lime och jordgubbar. Elegant smak med balanserad fruktsyra i en laxrosa förpackning.

Druvorna har blivit skördade för hand vilket ofta är synonymt med kärlek, passion och hög kvalitet.

Trevlig helg!
/Jesper