Mauro Molino – Wicked Wine Club

Provningslåda – Maruo Molino – Barolo / Alba

3 kvalitétsviner från Piemonte 765 kr
Barolo Vigna Gancia 2008
Barolo DOCG 2008
Barbera d´Alba 2011

Beställ på Systembolaget
765 kr 3x750ml

Mauro Molino – Provningslåda
Azienda Agricolo Molino grundades 1953 av Guiseppe Molino, vingården ligger i La Morra, en av de viktigaste kommunerna för de bästa Barolo-vinerna. Sonen Mauro Molino, med oenolog-examen tog över driften 1978. Idag driver Mauro företaget med sin dotter Martina (PR och Export) och sonen Matteo (oenolog). Mauro Molino har vingårdar i många av Barolos viktiga Cru –lägen. Vinerna är av den moderna skolan med kortare tid på ekfat och mer betoning på frukt och elegans. Totalt har man 11 hektar vingårdar, årlig produktion: 70 000 fl.

Allmänt om Barolo
Traditionellt kraftfulla viner med lång ekfatslagring och behov av minst 10 års mognad innan de anses drickbara. Totalt finns 325 producenter i området, många framställer idag en modernare stil av Barolo med kortare tid på ekfat. Vinets frukt bevaras bättre och vinerna blir tillgängliga vid en yngre ålder. Kraven för ekfatslagring ändras också från årgång 2010 till minst 18 månader istället för dagens 24 månader. Odlarnas consorzio har kartlagt Barolos unika jordmåner och vingårdslägen – Crus. Från årgång 2010 kommer dessa Cru –beteckningar anges tydligare på etiketterna.

Lansering på Systembolaget 1 november:
Provningslåda 473596 (dolt artikelnr) 765 kr

Barolo DOCG 2008
Alk 15%. 100% Nebbiolo
Vingården: Limestone och tuff, La Morra och Monforte

Skalmaceration i 6 dgr, jäsning i rostfria ståltankar. Två års lagring på stora ekfat. Stor doft av körsbär, rosor, svamp med en lätt rökighet. Smaken är varm, fyllig, med karaktär av solmogna mörka bär, choklad, fat och vanilj, framträdande tanniner. Drick: 2012 -2020.

90p (Wine Advocate)

Barolo Vigna Gancia Cru 2008
Alk 15%. 100% Nebbiolo
Vingården: Kalkrik sandblandad jord.
Skalmaceration i 6 dgr, jäsning i ståltank, malolaktisk jäsning och mognadslagring i 24 mån i fransk ek (allier), varav 35% nya fat.
Stor doft av mörka mogna plommon, lakrits, mineral och torkad frukt. Fyllig komplex smak med välintegrerade tanniner, karaktär av ekfat och mörka mogna bär. Lång eftersmak. Drick: 2015 -2030.
92p (Wine Advocate), One of the Top 20 Barolo´s (Decanter)

Barbera d´Alba 2011
Alk 14%. 100% Barbera
Vingården: kalkrik lerjod, i kommunen La Morra
Skalmaceration i 4 dgr, jäsning och lagring (6 mån) på ståltankar.
Tät röd färg. Fruktig doft med inslag av röda bär, salmiak och mineral. Smaken medelfyllig och rikt fruktig, med frisk syra. En ovanligt seriös Barbera med spänstiga tanniner.
2008 var ett varmt vinår. Viner med struktur och elegans. Experter liknar vinerna av denna årgång med Bourgognes stora viner. Vinet bör lagras men kan även drickas nu. Dekantera gärna.
Denna årgång jämförs med den fantastiska årgången 1978.

DOCG Barolo
Vinerna har fått namnet Barolo efter byn med samma namn, belägen i distriktet Piemonte, nordvästra delen av Italien. Vinerna framställs på druvan Nebbiolo, som i sin tur fått namnet efter ”nebbia” – dimma, som ofta sveper in över vingårdarna under sept –okt.

Barolo görs på 100% Nebbiolo. Då druvans personlighet inte dolts under för mycket ekfatslagring kan den uppvisa ett spektra av karaktärer som rosor, viol, plommon, mörka körsbär, örtkryddor, lakrits, mörk choklad och i vissa fall ett häftigt inslag av tjära. Nebbiolo är en sent mognande druvsort och kan bara uppnå full mognad i de bästa sydvästlägena, skyddade från kyla och vind och på den perfekta altituden 150 – 300 möh.

Vinframställning

Max tillåtna avkastning är 56 hl/ha, men de bästa producenterna tar ut mycket mindre än så.

En Barolo ska mognadslagras minst 3 år, tidigare skulle minst 2 år av dessa vara på ekfat, genom den modernisering området genomgått har kravet på ekfatslagring minskat till 2 år. Fr om årgången 2010 krävs endast 18 månader på ekfat. För Riserva krävs minst 5 år total lagringstid. Vinerna är kraftigt koncentrerade med tydlig tanninstruktur och hög syra. Tidigare behövde vinerna vara 10-20 år gamla innan de var mogna. Men idag – genom kortare tid med skalkontakt (extraktion), modern vinmakning med odlad jäst och temperaturkontroll och kortare tid på små ekfat framställs modernare Barolo med rikare frukt, mer elegans, viner som inte behöver ligga på flaskan i decennier innan de kan drickas. Många andra tekniker används också i vinerierna idag för att tämja de aggressiva tanninerna.

Kommuner och jordmån

Kommunerna La Morra och Barolo i väst domineras av kalkrik märgel, vinerna blir aromatiska med en något mjukare struktur och högre fruktkoncentration. Vinerna når sin peak något tidigare än viner från öst. Kommunerna Castiglione Falletto, Monforte d’Alba och Serralunga d’Alba i öst domineras av den mindre bördiga sandstensjorden. Denna magra jordmån ger intensiva viner med struktur, vilka behöver ligga längre på flaska för att nå full mognad. De fem kommunerna som nämnts ovan anses vara de klassiska områdena för Barolo, och kallas inofficiellt ”Classico”, här framställs hela 87% av den totala Baroloproduktionen.

Single vineyards / Crus

Det har saknats en officiell klassificering i området, liknande Grand/Premier Cru osv som i Bourgogne. Producenterna har istället marknadsfört enskilda vingårdar med unik jordmån och potential som Barolo Cru, – vingård (Vigna) som t ex Mauro Molinos Vigna Conca (endast 3 ha). Vingårdar man är extra stolt över framställs ibland som Single vineyards, ex Mauro Molino Barolo Gallinotto. Den ursprungliga kartläggningen drevs igenom av Renato Ratti och har kallats ”the Ratti Map”. Nu har odlarnas concorzio slagit fast de officiella Cru – lägena och tydligare märkning kommer på etiketterna fr om årgången 2010.