Rangen Riesling Grand Cru 2012

w_gc_rangen_riesling_2012

Fakta

Beskrivning

Rangen ligger på 320-450 möh och är den brantaste och sydligaste vingården i Alsace. Jordmånen är "volcano –clastic rocks”, en hård bergart med vulkaniska inslag. Hela druvklasar handskördas med mer eller mindre botrytiserade druvor, beroende av årgång. Hela druvklasarna går till jäsning som sker på ståltank vid låg temperatur. 7 gram restsötma.

Fyllig smak med inslag av röd citrus, mogen persika, apelsin, honung, pepparmynta, kryddor och mineral. Passar till smakrika rätter av skaldjur,  vitlöksfrästa räkor, lagrad ost och ljust kött. Kan sparas upp till 10 år under rätt lagringsförhållanden. 
Vinet är slutlevererat men finns fortfarande i vissa Systembolagsbutiker. 

Wolfberger

Med 15 olika Grand Cru –lägen är Wolfberger den enskilt största producenten av Alsace Grand Cru, gällande antalet Grand Cru och total produktion. Företaget grundades av ett fåtal vinodlare i Eguisheim 1902, som det första cooperativet i Alsace. Idag har man en styrka av 120 årsanställda, 4 produktionsanläggningar och tot 1200 ha vingårdar genom 480 vinodlare som själva är delägare. Wolfberger är en premiumproducent med både storlek och bredd med allt från Edelzwicker (”W3”) upp till Grand Cru, däremellan olika stilar, bl a Signature –rangen som tas fram i samarbete med kända sommelierer. Antalet ekologiska viner växer och man är som första producent i Alsace fullt certifierad inom Sustainability, – ”agri confiance”

wolfberger.com