Merlot 2009

Weninger Merlot 2009

Fakta

Beskrivning

Merlot från gamla vinrankor, bevarade i vingården då många andra valt att åter fokusera endast på lokala druvsorter. Jäsning på ståltank följt av 2 års mognad i stora ekfat. 

Weningers mest ”klassiska” vin. Flörtar rejält med Pomerol (Bordeaux) som också varit mallen. Rik mörk frukt med inslag av vanilj, eucalyptus, örtkryddor och tobak. Fyllig med bra struktur. Passar att njuta på sin egen hand eller till rätter av fågel / kött med smakrika tillbehör. 

Weninger

Weingut Weninger är ett familjeföretag beläget i Horitschon, Burgenland, sydväst om sjön Neusiedlersee. Här fokuseras främst på druvan Blaufränkisch från 6 olika vingårdar. Men man framställer även vin av Kekfrankos (Ungerska Blaufränkish), Merlot, Zweigelt m fl. Vingårdarna sköts helt ekologiskt och biodynamiskt och man är certifierad med ”Respekt”. Franz Weninger, utexaminerad vinmakare från Klosterneuburg tog över ansvaret för vinerna 2011. Sedan år 2000 har han även ansvarat för familjens ungerska vineri, Weninger Pincészet, som ligger i Sopron, ett stenkast från Horitschon.

Samtliga viner handskördas och jäser spontant med naturlig jäst. Vinerna är ekologiska och biodynamiska, Tillsatsen av svavel är på en så låg nivå som möjligt och klarning/filtrering undviks.