Frettner Cabernet Franc 2012

Frettner cab franc 2012

Fakta

Beskrivning

Frettner är vingården på 8 hektar vid sjön Neusiedl, på en altitude av 250 möh. Vingården ligger i utkanten av en ekskog, med brun lerjord rik på kalk och mineraler, uppblandad med vittrad berggrund. Jorden är djup och rik, i kombination med svala vindar från den närliggande ekskogen ges druvorna en regelbunden svalka och vinerna ges en långsam mognad. Jäsning i rostfritt stål, efter 3 veckor maceration självrinner vinet till stora ekfat.

Koncentrerad och strukturerad med inslag av björnbär, plommon, svarta vinbär och kryddor som svartpeppar. Välintegrerade tanniner, lång eftersmak. Passar till rätter av nöt och vilt med smakrika tillbehör.

Weninger

Weingut Weninger är ett familjeföretag beläget i Horitschon, Burgenland, sydväst om sjön Neusiedlersee. Här fokuseras främst på druvan Blaufränkisch från 6 olika vingårdar. Men man framställer även vin av Kekfrankos (Ungerska Blaufränkish), Merlot, Zweigelt m fl. Vingårdarna sköts helt ekologiskt och biodynamiskt och man är certifierad med ”Respekt”. Franz Weninger, utexaminerad vinmakare från Klosterneuburg tog över ansvaret för vinerna 2011. Sedan år 2000 har han även ansvarat för familjens ungerska vineri, Weninger Pincészet, som ligger i Sopron, ett stenkast från Horitschon.

Samtliga viner handskördas och jäser spontant med naturlig jäst. Vinerna är ekologiska och biodynamiska, Tillsatsen av svavel är på en så låg nivå som möjligt och klarning/filtrering undviks.