Balf Kékfrankos 2014

weninger-kekfrankos

Fakta

Beskrivning

Kékfrankos är den viktigaste druvan i Sopron och här har den sitt ursprung . Balf är en liten by bredvid sjön Neusiedl där Weninger har olika vingårdar där totalen utgörs av 60% Kékfrankos. Efter tre veckor jäsning och maceration självrinner vinet till stora ekfat för 12 mån lagring, utan att svavel tillsätts. Vinmakaren Franz Weninger vill att vinet ska uppvisa en stil i likhet med sour cherry. 

Friskt och fruktigt vin med inslag av röda bär, viol, mineral och peppar. Lätt till medelfyllig med en frisk syra som gör detta vin till ett bra matvin. Passar till rätter av ljust kött, fågel, vegetariska rätter och som sällskapsvin. 

Weninger

Weingut Weninger är ett familjeföretag beläget i Horitschon, Burgenland, sydväst om sjön Neusiedlersee. Här fokuseras främst på druvan Blaufränkisch från 6 olika vingårdar. Men man framställer även vin av Kekfrankos (Ungerska Blaufränkish), Merlot, Zweigelt m fl. Vingårdarna sköts helt ekologiskt och biodynamiskt och man är certifierad med ”Respekt”. Franz Weninger, utexaminerad vinmakare från Klosterneuburg tog över ansvaret för vinerna 2011. Sedan år 2000 har han även ansvarat för familjens ungerska vineri, Weninger Pincészet, som ligger i Sopron, ett stenkast från Horitschon.

Samtliga viner handskördas och jäser spontant med naturlig jäst. Vinerna är ekologiska och biodynamiska, Tillsatsen av svavel är på en så låg nivå som möjligt och klarning/filtrering undviks.