Weninger

Weingut Weninger är ett familjeföretag beläget i Horitschon, Burgenland, sydväst om sjön Neusiedlersee. Här fokuseras främst på druvan Blaufränkisch från 6 olika vingårdar. Men man framställer även vin av Kekfrankos (Ungerska Blaufränkish), Merlot, Zweigelt m fl. Vingårdarna sköts helt ekologiskt och biodynamiskt och man är certifierad med ”Respekt”. Franz Weninger, utexaminerad vinmakare från Klosterneuburg tog över ansvaret för vinerna 2011. Sedan år 2000 har han även ansvarat för familjens ungerska vineri, Weninger Pincészet, som ligger i Sopron, ett stenkast från Horitschon.

Samtliga viner handskördas och jäser spontant med naturlig jäst. Vinerna är ekologiska och biodynamiska, Tillsatsen av svavel är på en så låg nivå som möjligt och klarning/filtrering undviks.


Weninger Logga

Från Weninger

Balf Kékfrankos 2014 Rött vin
Kekfrankos 13 %

Kékfrankos är den viktigaste druvan i Sopron och här har den sitt ursprung . Balf är en liten by bredvid sjön Neusiedl där Weninger har olika vingårdar där totalen utgörs av 60% Kékfrankos. Efter tre veckor jäsning och maceration självrinner vinet till stora ekfat för 12 mån lagring, utan att svavel tillsätts. Vinmakaren Franz Weninger vill att vinet ska uppvisa en stil i likhet med sour cherry. 

Friskt och fruktigt vin med inslag av röda bär, viol, mineral och peppar. Lätt till medelfyllig med en frisk syra som gör detta vin till ett bra matvin. Passar till rätter av ljust kött, fågel, vegetariska rätter och som sällskapsvin. 

weninger-kekfrankos

Frettner Cabernet Franc 2012 Rött vin
Cabernet Franc 13.5 %

Frettner är vingården på 8 hektar vid sjön Neusiedl, på en altitude av 250 möh. Vingården ligger i utkanten av en ekskog, med brun lerjord rik på kalk och mineraler, uppblandad med vittrad berggrund. Jorden är djup och rik, i kombination med svala vindar från den närliggande ekskogen ges druvorna en regelbunden svalka och vinerna ges en långsam mognad. Jäsning i rostfritt stål, efter 3 veckor maceration självrinner vinet till stora ekfat.

Koncentrerad och strukturerad med inslag av björnbär, plommon, svarta vinbär och kryddor som svartpeppar. Välintegrerade tanniner, lång eftersmak. Passar till rätter av nöt och vilt med smakrika tillbehör.

Frettner cab franc 2012

Merlot 2009 Rött vin
Merlot 14 %

Merlot från gamla vinrankor, bevarade i vingården då många andra valt att åter fokusera endast på lokala druvsorter. Jäsning på ståltank följt av 2 års mognad i stora ekfat. 

Weningers mest ”klassiska” vin. Flörtar rejält med Pomerol (Bordeaux) som också varit mallen. Rik mörk frukt med inslag av vanilj, eucalyptus, örtkryddor och tobak. Fyllig med bra struktur. Passar att njuta på sin egen hand eller till rätter av fågel / kött med smakrika tillbehör. 

Weninger Merlot 2009


Skriv ut Producentinfo