Weninger

Weingut Weninger är ett familjeföretag beläget i Horitschon, Burgenland, sydväst om sjön Neusiedlersee. Här fokuseras främst på druvan Blaufränkisch från 6 olika vingårdar. Men man framställer även vin av Kekfrankos (Ungerska Blaufränkish), Merlot, Zweigelt m fl. Vingårdarna sköts helt ekologiskt och biodynamiskt och man är certifierad med ”Respekt”. Franz Weninger, utexaminerad vinmakare från Klosterneuburg tog över ansvaret för vinerna 2011. Sedan år 2000 har han även ansvarat för familjens ungerska vineri, Weninger Pincészet, som ligger i Sopron, ett stenkast från Horitschon.

Samtliga viner handskördas och jäser spontant med naturlig jäst. Vinerna är ekologiska och biodynamiska, Tillsatsen av svavel är på en så låg nivå som möjligt och klarning/filtrering undviks.


Weninger Logga

Från Weninger

Balf Kékfrankos 2014 Rött vin
Kekfrankos 13 %

Kékfrankos är den viktigaste druvan i Sopron och här har den sitt ursprung . Balf är en liten by bredvid sjön Neusiedl där Weninger har olika vingårdar där totalen utgörs av 60% Kékfrankos. Efter tre veckor jäsning och maceration självrinner vinet till stora ekfat för 12 mån lagring, utan att svavel tillsätts. Vinmakaren Franz Weninger vill att vinet ska uppvisa en stil i likhet med sour cherry. 

Friskt och fruktigt vin med inslag av röda bär, viol, mineral och peppar. Lätt till medelfyllig med en frisk syra som gör detta vin till ett bra matvin. Passar till rätter av ljust kött, fågel, vegetariska rätter och som sällskapsvin. 

weninger-kekfrankos

Frettner Cabernet Franc 2012 Rött vin
Cabernet Franc 13.5 %

Frettner är vingården på 8 hektar, 150 m över sjön Neusiedl, men 250 möh. Vingården ligger i utkanten av en ekskog, med brun lerjord rik på kalk och mineraler, uppblandad med vittrad berggrund. Jorden är djup och rik, i kombination med svala vindar från den närliggande ekskogen ges druvorna en regelbunden svalka och vinerna får då en långsam mognad. Jäsning i rostfritt stål, efter 3 veckor maceration självrinner vinet till stora ekfat.

Ett fruktinferno av björnbär, plommon, svarta vinbären delar utrymme med söta kryddor och svartpeppar. Ytterst välgjort vin med en underbar tanninstruktur och sjungande syror som ger fräschör till upplevelsen. Allt är i harmoni fram till mållinjen.

Frettner cab franc 2012

Hochäcker Blaufränkisch 2013 Rött vin
Blaufränkisch 13.5 %

Vingårdsbetecknad Blaufränkish där Hochäcker är vingården som huserar över 5 hektar. Den bästa vingården för Blaufränkisch i Horitschon. Långlivade viner, (årgång 1995 på topp idag). En av de äldsta vingårdarna, vinrankor 35 – 80 år. Lerrik jord, rikt med ytligt järn som återspeglas i vinerna. Efter 3 veckor maceration tappas viner till stora gamla ekfat för 13 månaders lagring.

Kompakt smak av saftiga plommon, torkade örter, peppar, björnbär, mineraler och blyerts. De gamla stockarna ger koncentration och syran är right on the money. Finkorniga tanniner och en lång, kryddig eftersmak.

Hochäcker Blaufränkisch 2012

Merlot 2009 Rött vin
Merlot 14 %

Naturlig gravitation för att flytta druvorna till tank, och sen vinet vidare till ekfat. Jäsning i ståltank, efter 3 veckor jäsning och skalkontakt flyttas vinet till ekfat för 2 års mognad. Naturlig malolaktisk jäsning. Pomerol har varit mallen.

Vinhuset mest ”klassiska” vin. Flörtar rejält med Pomerol (Bordeaux) som också varit mallen. Skön mörk frukt, lite sköna stänk av vanilj, eucalyptus, örter och tobak. Fylligt med bra struktur och god lagringspotential.

Weninger Merlot 2009


Skriv ut Producentinfo