Kloppberg Riesling ”G.G.” 2015

kloppberg-riesling-15-gg

Fakta

Beskrivning

Tillfällig lansering i butik 22 september, totalt lanseras 600 fl.

Kloppberg är en enskild vingård som helt nyligen, 2014, fick sin klassificering som Grosses Gewächs. Vingården på 6,5 hektar ligger på en platå ovanför byn Dittelsheim, 225 - 280 möh. Jordmånen består av kalksten, lera och märgel. Vinrankorna är i snitt 40 år. 
Druvorna handskördas , efter en kort maceration får vinet jäsa spontant, endast med jästen från druvornas skal, i tempererade stora ståltankar. Vinet får vila på sin jästfällning en tid för extra komplexitet.

Stor blommig och kryddig doft. Vinet är torrt och har en rikt fruktig smak med inslag av citrus, gul stenfrukt, päron och mineralkrydda, en frisk syra och lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna med aioli eller karljohan-risotto, mogna ostar och som sällskapsvin.
Högupplöst flaskbild

Stefan Winter

Stefan Winter grundades år 2000 och Stefan själv är ansvarig för vinmakeriet. Familjen Winter har framställt vin sedan 1600-talet och ursprungligen har familjen anor från Österrike.

Stefans viner uppvisar tysk vinmakarkonst när den är som bäst. Torra med tydlig terroir, elegans och med fokus på naturliga metoder i vingård och vineri. Stefan samarbetar med en grupp unga dynamiska vinmakare som värnar om kvalité och ursprung - ”Message in a bottle”. www.rockyriesling.com

Från ca 20 ha framställs drygt 500 000 flaskor/år. Vingårdarna är i snitt 25 år gamla.