Villa di Capezzana 2013

villa-di-capezzana-2013

Fakta

Beskrivning

Vinet framställs av 80% Sangiovese och 20% Cabernet sauvignon på en jordmån rik av märgel, kalksten och skiffer. Druvorna handskördas, jäser på ståltank och mognar därefter i 12 månader på franska 350 L stora fat.  

Djupt rubinröd med en mogen varm doft av läder, körsbär, björnbär och plommon. Medelfyllig  smak med frisk syra och tydliga men balanserade tanniner. Lång eftersmak. Kan lagras.  Servera till en rätt av vilt, nöt eller lammstek, gärna med rostade rotfrukter och smörstekta kantareller. 

92 p & "Smart Buy" / Wine Spectator´s Advance
Högupplöst flaskbild

Capezzana

Egendomen ligger i Carmignano–Toscana och består av 100 ha vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Vingårdarna ligger på ovanligt låg höjd vilket tillåter druvorna att mogna helt, och med de svalkande vindarna från bergskedjan Appenninerna skapas det alldeles perfekta klimatet. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten.

Den nuvarande herrgården uppfördes år 1475 av Nera Bonacossi, tillsammans med 9 mindre byggnader för framställning av olivolja, Vin Santo med mera. Familjen har sedan i generationer förvaltat och fortsatt utveckla teknikerna. Det som gör Capezzana unikt är den långa traditionen av att odla Cabernet sauvignon.

http://www.capezzana.it/