Villa di Capezzana 2012

villa_2012

Fakta

Beskrivning

80% Sangiovese, 20% Cabernet sauvignon från vingårdar rika på kalk. Vingårdarna är på 3:e året av omställning till ekologisk certifiering. Handskörd, jäsning på ståltank, malolaktisk jäsning på ek. Vinet mognar därefter i 12 månader på delvis franska 225 L barriquer, delvis 350 l tonneaux.

Tät röd färg. Medelfyllig koncentrerad smak av moreller, svartavinbär, örtkryddor, ceder med en frisk syra och tydliga tanniner. Vinet vinner på lagring men kan njutas redan nu till olika rätter av kött, fågel och smakrika vegetariska rätter. Servera lätt kyld och dekantera gärna.

Högupplöst flaskbild

Capezzana

Egendomen ligger i Carmignano–Toscana och består av 100 ha vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Vingårdarna ligger på ovanligt låg höjd vilket tillåter druvorna att mogna helt, och med de svalkande vindarna från bergskedjan Appenninerna skapas det alldeles perfekta klimatet. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten.

Den nuvarande herrgården uppfördes år 1475 av Nera Bonacossi, tillsammans med 9 mindre byggnader för framställning av olivolja, Vin Santo med mera. Familjen har sedan i generationer förvaltat och fortsatt utveckla teknikerna. Det som gör Capezzana unikt är den långa traditionen av att odla Cabernet sauvignon.

http://www.capezzana.it/