Villa di Capezzana 2007

villa-di-capezzana

Fakta

Beskrivning

Slutlevererad, men saldo kan finnas i vissa av Systembolagets butiker. 
80% Sangiovese, 20% Cabernet sauvignon från Capezzanas vingårdar, jordmån av sand och lera på en bas av kalksten. Handskörd, långsam jäsning på ståltank följt av 12 månader lagring på ekfat. 80% är små franska fat, en fjärdedel av dessa är nya. Resten mognar på stora gamla fat.  Producenten lägger varje år undan en mindre volym vin av flaggskeppet Villa di Capezzana. Vinet får mogna vidare i källaren på butelj och vid 10 års ålder lanseras vinet som ”10 ANNI”.

Mogen röd färg. Intensiv karaktär av moreller, svartavinbär, örtkryddor och ceder med en frisk syra och mogna avrundade tanniner. Vinet passar bra till olika rätter av ljust kött eller fågel, vegetariska rätter, till ostar och bara att njuta på sin egen hand.  Servera vid 16-18 grader. 

90 LGP /Livets Goda. 16,5 p /BKWine 
Högupplöst flaskbild

Capezzana

Egendomen ligger i Carmignano–Toscana och består av 100 ha vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Vingårdarna ligger på ovanligt låg höjd vilket tillåter druvorna att mogna helt, och med de svalkande vindarna från bergskedjan Appenninerna skapas det alldeles perfekta klimatet. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten.

Den nuvarande herrgården uppfördes år 1475 av Nera Bonacossi, tillsammans med 9 mindre byggnader för framställning av olivolja, Vin Santo med mera. Familjen har sedan i generationer förvaltat och fortsatt utveckla teknikerna. Det som gör Capezzana unikt är den långa traditionen av att odla Cabernet sauvignon.

http://www.capezzana.it/