Ghiaie della Furba 2013

GHIAIE DELLA FURBA_2013

Fakta

Beskrivning

Tillfällig lansering 6 april, 1200 fl. Art.nr 95194. 299 kr,

Capezzana är känd för sina Cabernet-baserade viner från Carmignano DOCG; Villa di Capezzana. Ghiaie della Furba är en av firmans prestigeviner, men klassad som en IGT Tusany. (”super-Tuscany”). Namnet Furba kommer från den flod som ligger intill firmans allra äldsta vingård.   

50% Cab sauvignon, 25% Syrah, 25% Merlot från kalkrik jordmån. Handskörd, långsam jäsning på ståltank följt av 15 månader lagring på 225 L franska ekfat. Tät röd färg. Stor doft av röda och mörka bär, kryddor och ek. Fyllig och smakrik med inslag av körsbär, svarta vinbär, mineral, mocka och kryddor, lång eftersmak med mogna tanniner och en frisk syra. Passar till olika rätter av nöt och vilt, mustig gryta och lagrade ostar.

Högupplöst flaskbild

Capezzana

Egendomen ligger i Carmignano–Toscana och består av 100 ha vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Vingårdarna ligger på ovanligt låg höjd vilket tillåter druvorna att mogna helt, och med de svalkande vindarna från bergskedjan Appenninerna skapas det alldeles perfekta klimatet. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten.

Den nuvarande herrgården uppfördes år 1475 av Nera Bonacossi, tillsammans med 9 mindre byggnader för framställning av olivolja, Vin Santo med mera. Familjen har sedan i generationer förvaltat och fortsatt utveckla teknikerna. Det som gör Capezzana unikt är den långa traditionen av att odla Cabernet sauvignon.

http://www.capezzana.it/