Capezzana

Egendomen ligger i Carmignano–Toscana och består av 100 ha vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Vingårdarna ligger på ovanligt låg höjd vilket tillåter druvorna att mogna helt, och med de svalkande vindarna från bergskedjan Appenninerna skapas det alldeles perfekta klimatet. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten.

Den nuvarande herrgården uppfördes år 1475 av Nera Bonacossi, tillsammans med 9 mindre byggnader för framställning av olivolja, Vin Santo med mera. Familjen har sedan i generationer förvaltat och fortsatt utveckla teknikerna. Det som gör Capezzana unikt är den långa traditionen av att odla Cabernet sauvignon.

http://www.capezzana.it/


a_capezzana

Från Capezzana

Barco Reale 2015 (EKO) Rött vin
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, canaiolo 13.5 %

Barco Reale: område: DOC Barco Reale Carmignano.  70% Sangiovese, 15% Cab sauvignon, 10% Canaiolo, 5% Cab franc, dessa druvor har fått jäsa på stålfat. Därefter har vinet fått mogna på franska ekfat från Allier i 10 månader. 

Lilaröd, djup färg. Intensivt fruktig på näsan med lätta aromer från faten. Medelfyllig med väl integrerade tanniner och en frisk syra, inslag av körsbär, björnbär och kryddor. Passar bra till de flesta kött – och pastarätter.

Barco-Reale-di-Capezzana-2011-web

Monna Nera 2015 EKO ! Rött vin
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah 13 %

50% Sangiovese, 30% Syrah, 20% Merlot. Vinet är ekologiskt certifierat, druvorna kommer från Capezzanas egna kalkrika vingårdar i Carmignano. Druvorna jäser på ståltank för bevarande av frukt och friskhet. Detta vin har inte mognat på ekfat.

Rikt fruktig med inslag av mörka körsbär, björnbär med en lätt kryddighet. Frisk syra och mjuka tanniner, i eftersmaken vanilj och mörk choklad. Bra sällskapsvin och till olika rätter av nöt och fläsk, fågel, pasta och lättare sallader, ”allround”!
Högupplöst flaskbild

monna-nera-2015flaskbildmindre-storlek

Villa di Capezzana 2007 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Sangiovese 14 %

80% Sangiovese, 20% Cabernet sauvignon från Capezzanas vingårdar, jordmån av sand och lera på en bas av kalksten. Handskörd, långsam jäsning på ståltank följt av 12 månader lagring på ekfat. 80% är små franska fat, en fjärdedel av dessa är nya. Resten mognar på stora gamla fat.  Producenten lägger varje år undan en mindre volym vin av flaggskeppet Villa di Capezzana. Vinet får mogna vidare i källaren på butelj och vid 10 års ålder lanseras vinet som ”10 ANNI”.

Mogen röd färg. Intensiv karaktär av moreller, svartavinbär, örtkryddor och ceder med en frisk syra och mogna avrundade tanniner. Vinet passar bra till olika rätter av ljust kött eller fågel, vegetariska rätter, till ostar och bara att njuta på sin egen hand.  Servera vid 16-18 grader. 

90 LGP /Livets Goda. 16,5 p /BKWine 
Högupplöst flaskbild

villa-di-capezzana

Villa di Capezzana 2012 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Sangiovese 15 %

80% Sangiovese, 20% Cabernet sauvignon från vingårdar rika på kalk. Vingårdarna är på 3:e året av omställning till ekologisk certifiering. Handskörd, jäsning på ståltank, malolaktisk jäsning på ek. Vinet mognar därefter i 12 månader på delvis franska 225 L barriquer, delvis 350 l tonneaux.

Tät röd färg. Medelfyllig koncentrerad smak av moreller, svartavinbär, örtkryddor, ceder med en frisk syra och tydliga tanniner. Vinet vinner på lagring men kan njutas redan nu till olika rätter av kött, fågel och smakrika vegetariska rätter. Servera lätt kyld och dekantera gärna.

Högupplöst flaskbild

villa_2012

Villa di Capezzana 2013 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Sangiovese 14 %

Vinet framställs av 80% Sangiovese och 20% Cabernet sauvignon på en jordmån rik av märgel, kalksten och skiffer. Druvorna handskördas, jäser på ståltank och mognar därefter i 12 månader på franska 350 L stora fat.  

Djupt rubinröd med en mogen varm doft av läder, körsbär, björnbär och plommon. Medelfyllig  smak med frisk syra och tydliga men balanserade tanniner. Lång eftersmak. Kan lagras.  Servera till en rätt av vilt, nöt eller lammstek, gärna med rostade rotfrukter och smörstekta kantareller. 

92 p & ”Smart Buy” / Wine Spectator´s Advance
Högupplöst flaskbild

villa-di-capezzana-2013

Vin Ruspo Rosato 2016 Rosévin
Cabernet Sauvignon, Sangiovese, canaiolo 13,5 %

Vin Ruspo Rosato är framställd av 80% Sangiovese, 10% Cabernet sauvignon, 10% Canaiolo.
Druvorna handskördas från egna vinodlingar i Carmignano. Efter en mycket kort skalkontakt får vinet jäsa på ståltank följt av 3 månaders lagring på jästfällningen, för extra komplexitet.

Blommig och fruktig doft , smak av mogna jordgubbar, vilda hallon, röd citrus och örtkryddor. En frisk syra, fin struktur och längd. Gott matvin till lättare rätter av ljust kött, fågel och tillagad fisk. Rekommenderas också till osttallriken, gärna till ostar som Manchego och Parmesan.  
Högupplöst flaskbild

capezzana-vin-ruspo

Vin Santo di Carmignano Riserva 2008 Sött vin
San Colombano, Trebbiano 13.5 %

90% Trebbiano, 10% San Colombano. Druvorna handskördades och fick torka i ventilerat rum fram till februari. Jäsning sker från och till under 5 års tid i små fat av valnöt och körsbär.

Gyllengul tät färg. Blommig och fruktig doft, fyllig smak med komplexa aromer av torkad frukt, citrus, apelsinskal, söta kryddor och valnöt. Lång eftersmak med frisk syra som balanserar sötman. Servera kyld till söta efterrätter, kex med blåmögelost eller på sin egen hand.

Bra krydda, peppar, suverän till creme brulée. 90-91 poäng Livets Goda

CONTINI BONACOSSI


Skriv ut Producentinfo