SOKOS

Sokos är en familjefirma som grundades för 40 år sen. Andreas Sokos är 2:a generationen vinmakare som snart lämnar över till sonen Argiris Sokos. Familjen har 30 hektar vingård i centrala Grekland men köper även druvor från cirka 300 kontrakterade odlare.

Sokos egna vingårdar ligger på bergskedjan Kithairons sluttningar. Den 10 mil långa bergskedjan förbinder de båda vinområdena Boeotia och Attica. Klimatet är varmt och torrt, jordmånen rik av kalk och täckt av stenig lerjord som ger bra dränering och solreflektion. Druvorna skördas alltid med full mognad. Platsen är viktig i den grekiska mytologin, berget anses heligt med koppling till vinguden Dionysos. I mer än 100 år har här odlats vin av Malagousia, Savvatiano, Assyrtiko, Ugni Blanc, Grenache, Merlot, Syrah med flera. 


logo

Från SOKOS

Agiorgitiko Nemea 2016 Rött vin
Agiorgitiko %

100% Agiorgitiko från den berömda regionen Nemea i Peloponeserna. Här råder medelhavsklimat med varma somrar, vissa dagar med 40 grader. Druvorna odlas dock på 450 – 650 möh vilket ger bra klimat med svala nätter.  Vinet jäser på ståltank följt av lagring på franska ekfat. 

Medelfyllig, rikt fruktig med inslag av mörka bär, körsbär, cassis och plommon med lätt kryddighet och ekfatston. Passar till smakrika rätter av ljust och mörkt kött samt grillad kyckling.  

agioritikonemea

Epilinios Cabernet sauvignon 2015 Rött vin
Cabernet Sauvignon %

Cabernet sauvignon från vingårdar rika på kalk och sten, mellan Attica och Boeotia i centrala Grekland. Jäsning i ståltank följt av 16 månader lagring på franska ekfat. 

Medelfyllig med rikt fruktig smak, inslag  av mörka bär, cassis och mörka körsbär och ekfat med en lätt kkryddighet. Balanserade tanniner och frisk syra. Passar till rätter av ljust och mörkt kött, gärna grillat, samt matig sallader. 

epillinios cabernet

Epilinios dry white 2017 Vitt vin
Asyrtiko, Roditis, Savvatiano %

40% Savvatiano, 30% Asyrtiko, 30% Roditis. Vingårdar på hög höjd, runt 450 möh, mellan Attica och Boeotia längs med bergsryggen Kithairona som är rik på kalksten. Druvorna avstjälkas och får jäsa i temperaturreglerade ståltankar.

Aromatiskt med inslag av blommor, persika, mango och päron. Fruktig smak med lätt oljighet i perfekt balans med den friska syran. Passar som sällskapsvin, till sallader, färska skaldjur och lätta rätter av fågel.

epillinios white blend

Savvatiano 2017 Vitt vin
Savvatiano %

100% Savvatiano från vingårdar på hög höjd, 450 möh, längs med bergsryggen Kithairona som är rikt på kalksten. Klimatet ger varma torra somrar med mycket lite nederbörd, och kalla vintrar. 

Elegant och fruktigt med inslag av päron, vita vinbär, krusbär och banan med en balanserad syra. Utmärkt som aperitif och till rätter av fågel, fisk och skaldjur samt till getost.  

 

savvatiano


Skriv ut Producentinfo