Poeira 2014

poiera09

Fakta

Beskrivning

Handskördade druvor fottrampas i stora lagares av endast två personer, för en så försiktig extrahering och jäsning som möjligt. Vinet jäser långsamt och tappas sen på franska ekfat, varav 30% nya där 16 månaders lagring tar vid. 

Tät röd färg, fyllig och intensiv smak med inslag av mörka bär, cassis, körsbär mineral, kryddor med en avrundad ekfatston. Mjuka tanniner och en lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fågel, fläsk och nöt, gärna med tillbehör som svamp, rostade rotfrukter och vitlök. Kan lagras. 93p/ Niklas Jörgensen, Livets Goda

Quinta do Poeira

Poeira grundades 2001 då Jorge Moreira köpte en liten vingård i Pinhâo valley, i hjärtat av Douro. Vingården ligger i norrläge på hög höjd, 200-400 möh, vilket ger förutsättning för viner med elegans. Delar av vingården planterades om, men gamla vinrankor ”vina velha” + 70 år, har behållits och utgör kärnan i prestigevinet Poeira.   Jorge lät bygga ett helt nytt vineri där gravitation utnyttjas för självavrinning, genom skonsam hantering framställs idag viner som kombinerar djup och komplexitet med en skön elegans.