Quinta do Poeira

Poeira grundades 2001 då Jorge Moreira köpte en liten vingård i Pinhâo valley, i hjärtat av Douro. Vingården ligger i norrläge på hög höjd, 200-400 möh, vilket ger förutsättning för viner med elegans. Delar av vingården planterades om, men gamla vinrankor ”vina velha” + 70 år, har behållits och utgör kärnan i prestigevinet Poeira.   Jorge lät bygga ett helt nytt vineri där gravitation utnyttjas för självavrinning, genom skonsam hantering framställs idag viner som kombinerar djup och komplexitet med en skön elegans.

 


poeira.jpg

Från Quinta do Poeira

Pó de Poeira Branco Vitt vin
Alvarinho, Gouveio 13,5 %

Friskt vin med mycket gröna frukter och en bahaglig fatkarraktär. Ett komplext vin som behöver luft för att blomma ut fullt. Målsättningen för Jorge Moreira är att skapa ett vin med bett i trots det varma läget som Douro ger. Detta är långt ifrån det typiska vita Portugisiska tuggumivinet.

Poeira Vingården köptes 2001 av Jorge Moreira. Det är en liten vingård som producerar ca 15 000 flaskor per år. Gården ligger i ett norrläge i Douro, norra Portugal. Jorge planterade genast de vita Vinho Verde druvorna Alvarinho och Gouveio. Vilket vi nu ser skörden av Pó de Poeira Branco.

po de poeira branco

Poeira 2008 Rött vin
Sousão, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14 %

Druvorna växer som traditionell fieldblend, handskördas och krossas genom fottrampning i granitlagares, där långsam jäsning tar vid. Därefter mognar vinet i franska 225 l ekfat i 14 månader, varav 25% nya fat.

Stor, öppen, mustig doft med inslag av mogna mörka bär, ek och lätta toner av starkvin. Utvecklad mörkmustig smak med markerade men mogna tanniner. Lång eftersmak. Passar till smakrika grytor, vilt och grillat. Vinets mognad gör det även lämpligt till lagrade ostar.

92p Niklas Jörgensen/Livets Goda

Högupplöst flaskbild

SONY DSC

Poeira 2014 Rött vin
Sousão, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca 13,5 %

Handskördade druvor fottrampas i stora lagares av endast två personer, för en så försiktig extrahering och jäsning som möjligt. Vinet jäser långsamt och tappas sen på franska ekfat, varav 30% nya där 16 månaders lagring tar vid. 

Tät röd färg, fyllig och intensiv smak med inslag av mörka bär, cassis, körsbär mineral, kryddor med en avrundad ekfatston. Mjuka tanniner och en lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fågel, fläsk och nöt, gärna med tillbehör som svamp, rostade rotfrukter och vitlök. Kan lagras. 93p/ Niklas Jörgensen, Livets Goda

poiera09


Skriv ut Producentinfo