Quintas do Poeira

Poeira grundades 2001 då Jorge Moreira köpte en liten vingård i Pinhâo valley, i hjärtat av Douro. Vingården ligger i norrläge på hög höjd, 200-400 möh, vilket ger förutsättning för viner med elegans. Delar av vingården planterades om, men gamla vinrankor ”vina velha” + 70 år, har behållits och utgör kärnan i prestigevinet Poeira.   Jorge lät bygga ett helt nytt vineri där gravitation utnyttjas för självavrinning, genom skonsam hantering framställs idag viner som kombinerar djup och komplexitet med en skön elegans.

 


poeira.jpg

Från Quintas do Poeira

Pó de Poeira Branco Vitt vin
Alvarinho, Gouveio 13,5 %

Friskt vin med mycket gröna frukter och en bahaglig fatkarraktär. Ett komplext vin som behöver luft för att blomma ut fullt. Målsättningen för Jorge Moreira är att skapa ett vin med bett i trots det varma läget som Douro ger. Detta är långt ifrån det typiska vita Portugisiska tuggumivinet.

Poeira Vingården köptes 2001 av Jorge Moreira. Det är en liten vingård som producerar ca 15 000 flaskor per år. Gården ligger i ett norrläge i Douro, norra Portugal. Jorge planterade genast de vita Vinho Verde druvorna Alvarinho och Gouveio. Vilket vi nu ser skörden av Pó de Poeira Branco.

po de poeira branco

Poeira 2008 Rött vin
Sousão, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14 %

Druvorna växer som traditionell fieldblend, handskördas och krossas genom fottrampning i granitlagares, där långsam jäsning tar vid. Därefter mognar vinet i franska 225 l ekfat i 14 månader, varav 25% nya fat.

Stor, öppen, mustig doft med inslag av mogna mörka bär, ek och lätta toner av starkvin. Utvecklad mörkmustig smak med markerade men mogna tanniner. Lång eftersmak. Passar till smakrika grytor, vilt och grillat. Vinets mognad gör det även lämpligt till lagrade ostar.

Högupplöst flaskbild

SONY DSC

Poeira 2009 Rött vin
Sousão, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca 14,0 %

Handskördade druvor fottrampas i stora lagares av endast två personer, för en så försiktig extrahering och jäsning som möjligt. Vinet jäser långsamt och tappas sen på franska ekfat, varav 30% nya där 16 månaders lagring tar vid. 2009 var en lite varmare årgång som gav rundare viner, med mogen rik frukt.

 

Tät röd färg, fyllig smak med en balanserad frisk syra, inslag av mörka bär, mineral och ceder. Mjuka tanniner och en lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fågel, fläsk och nöt, gärna med tillbehör som svamp, rostade rotfrukter och vitlök.

94 p Robert Parker
Grundades 2001 då Jorge Moreira köpte en liten vingård i Pinhâo valley, i hjärtat av Cima Corgo. Vingården ligger i nordläge vilket ger förutsättning för elegantare viner, än som annars är vanligt i Douro. Delar av vingården planterades om, men gamla vinrankor ”vina velha” + 60 år, har behållits och utgör kärnan i prestigevinet Poeira.

Jorge lät bygga ett helt nytt vineri där gravitation utnyttjas för självavrinning, genom skonsam hantering framställs idag viner som kombinerar djup och komplexitet med en skön elegans.

poiera09

Poeira 2011 Rött vin
Sousão, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14 %

Druvorna växer som traditionell fieldblend, efter handskörd fottrampas druvorna i stora lagares, av bara två personer för en försiktig extrahering. Vinet jäser långsamt och tappas sen på franska ekfat, varav 30% nya där 14 månaders lagring tar vid. 2011 är den mest koncentrerade årgången på decennier, enligt Jorge Moreira (vinmakare).

Tät röd färg, fyllig smak med en balanserad frisk syra, inslag av mörka bär, mineral och ceder. Mjuka tanniner och en lång eftersmak. Kan lagras många år, men även njutas nu tack vare vinets elegans. Passar till smakrika rätter av fågel, fläsk och nöt, gärna med tillbehör som svamp, rostade rotfrukter och vitlök.

Wine Spectator 93p, Jancis Robinson 18p, Robert Parker 94p

Högupplöst flaskbild

Poeira 2011


Skriv ut Producentinfo