Moonseng 2016

moonseng-sm

Fakta

Beskrivning

70% Merlot, 30% Manseng noir. Manseng noir är en historisk (bortglömd) druvsort som Plaimont återinfört i produktion. 2002 planterades 20 st vinrankor som ett experiment. 2014 framställdes det första vinet av druvan. 2016 finns det 9,5 hektar av Manseng noir. Vingården är sandblandad kalkrik jord som ger viner med friskhet och mineralitet. Vinet framställs på ståltank för bevarande av de rikt fruktiga, aromatiska karaktärerna.

Medelfylllig, fruktig och bärig, massvis med mörka bär som björnbär, blåbär kombinerat med röda bär, viol, örtkryddor och mineral, med mjuka tanniner. God som sällskapsdryck eller till olika rätter av ljust och mörkt kött, bra till het kryddning tack vare den mjuka tanninstrukturen.

Högupplöst flaskbild 

Plaimont

Plaimont producteurs är en sammanslutning av 1000 vinodlare som tillsammans förfogar över 5300 ha i Madiran, Saint Mont, Côtes de Gascogne, Pacherenc-du-Vic-Bilh m fl. Total produktion per år: 40 milj flaskor. Plaimont fokuserar på identitet och lokala, historiska druvsorter.

I ett experiment från 2002 odlas 39 ”bortglömda” druvsorter i vingården Conservatoire Ampélographique de Saint Mont. Vingården på 1 ha består av 6 m djup sand och är helt phylloxerafri. 12 av druvorna är ännu ej kända, men bland de identifierade finns Pedebernade nr 5, samt Manseng Noir. 2017 fick Plaimont utmärkelsen ”Best coop of the Year” av magasinet la Revue du Vin de France.