Pittnauer

Det talangfulla paret Gerhard och Brigitte Pittnauer har med biodynamiska metoder blivit experter på att leverera intressanta viner med hög smakintensitet.  Vinhuset är medlem i Pannobilegruppen, en grupp med 9 lovande vinmakare, sedan 1998. Ett biodynamiskt tänk genomsyrar hela produktionen, minimalt med tillsatser och sparsmakat med svavel.
”Winemaker of the year” av vinmagasinet Der Falstaff. http://www.pittnauer.com


pittnauer.jpg

Från Pittnauer

Altenberg Reserve 2008 Rött vin
Merlot 14,0 %

Framställs av druvan Merlot från gamla vinrankor i enskild vingård, Pittnauers “house-site”. Jordmånen är lerrik med inslag av sand och kalk, under 3:e året av omställning mot biodynamisk certifiering. Vinet jäser i rostfria ståltankar, följt av 33 månader lagring delvis i nya 500 l franska ekfat, delvis i använda 225 l barriquer.

Utvecklad, komplex och smakrik med karaktär av mörka bär, kakao, mineralisk rökighet och ceder. Mjuka tanniner och lång eftersmak. Dekantera gärna.
Servera till mustiga grytor, vilt eller helstekt lamm med vitlök och örtkryddor.

Altenberg 2008

Blaufränkisch Rosenberg 2011 (EKO) Rött vin
Blaufränkisch 13,0 %

Rosenberg är en enskild vingård i sydvästsluttning, gamla vinrankor växer på röd grusjord med inslag av järn och kalksten. Vinet är ekologiskt och biodynamiskt certifierat. 

Handskörd, jäsning i öppna fat under manuell punch down, därefter lagring i använda franska 500 l fat i 24 månader.

Vinet är utvecklat och komplext med inslag av björnbär, plommon, choklad, örtkryddor och ekfat, närvarande men mjuka tanniner, lång eftersmak. Passar till helstekt lamm med rotfruktsgratäng, vildand och anka, men även till lagrade ostar.

blaufrankisch-rosenberg-2011mindre

Pannobile 2010 (EKO) Rött vin
13,0 %

50% Zweigelt, 40% Blaufränkisch, 10% St.Laurent. Handskörd, jäsning med naturlig jäst på ståtank, 20 månader lagring på använda barriquer .

Mörk färg, fyllig smak med inslag av mörk frukt, kryddor, animaliska toner och mörk choklad.   Utmärkt till en bit kött med fet sås, pannbiff med fetaost, eller varför inte en schnitzel med kryddsmör. Namnet Pannobile härstammar från ”the Noble wines of Pannonia”.

pittnauer-pannobile-2010

Perfect Day 2017 Vitt vin
%

Muskat Ottonel, Traminer och Grüner Veltliner. Druvorna handskördas och får jäsa var för sig. Delvis whole bunch (ej avstjälkning) med skalkontakt i upp till 10 dagar. Vinet mognar därefter på gamla ekfat en tid. 

Vid buteljering får vinet en minimal dos av svavel, 15 mg/L. Vinet filtreras ej. 
Gul-orange färg, stor doft av apelsinblom, citrus och örter. Frisk smak med spänstig syra och inslag av grapefrukt, nektarin, persika, örtkryddor och mineral. Bra som aperitif och till charkuterier, ostar och rätter av fisk och skaldjur. 

Säljes endast till restaurang.

perfect day 2017

Pinot Noir Fuchsenfeld 2014/16 Rött vin
Pinot Noir 13,5 %

Fuchsenfeld är en enskild vingård med väldränerad sand- och grusjord. Fuchsenfeld ligger nära gränsen mot Ungern, i östsluttning med sol endast på förmiddagen. Klimatet passar Pinot noir bra, druvorna får en lång mognadsperiod och kan utveckla full komplexitet. Vinet mognar 20 månader i gamla franska 225 l fat.
Ljus röd färg, doft av mogna hallon och jordgubbar, mineral och ek. Rik smak av mogna röda bär,viol, lakrits och peppar, frisk syra och balanserad ekfatston. Passar till lätta rätter av ljust kött, fågel samt halstrad torsk. Perfekt även till charkuterier och olika ostar samt att bara njuta på sin egen hand.
Högupplöst flaskbild

Pinot Noir Fuchsenfeld

Pitt Nat Blanc 2017 Vitt vin
Chardonnay, Grauburgunder, Grüner veltliner, Muskat Ottonel, Welchriesling %

Vinet är en variant av ”Pét-Nat” (Pétillant Naturell), en term som används för spritsiga naturviner. Det framställs av druvor från minst 45 år gamla rankor, de växer som s.k. ”Gemischter Satz” (field blend), främst Welchriesling, Chardonnay, Grauburgunder, Grüner Veltliner och Muskat Ottonel. Druvorna får samjäsa först på tank, men jäsningen avslutas i butelj vilket ger vinet en lätt spritsighet. 

Klar gul färg med lätt sprits, torr, frisk och lätt aromatisk med smak av gul stenfrukt som persika och passionsfrukt, citrusfrukt, nektarin och grape. Ett sällskapsvin som även går bra till ostar och charkuterier, skaldjur och lätta rätter av fågel och fisk. 

Säljs endast till restaurang.  

Pitt Nat (vit)

Pitt Nat Rosé 2017 – Systembolaget Rosévin
Blaufränkisch, Merlot, Syrah %

60% Blaufränkisch, 20% Merlot, 30% Syrah. Blaufränkisch är biodynamiskt certifierad, övriga druvor är EKO och under omställning till biodynamiskt cert.

Vinet är Pittnauers svar på ”Pét-Nat” (Pétillant Naturell), en term som används för spritsiga naturviner. Jäsningen startas i tank men får avslutas i buteljen vilket ger vinet dess sprits. Pittnauer låter vinet degorgeras så att det mesta av jästfällningen avlägsnas.  

Klar rosa färg, torr och frisk med rikliga inslag av jordgubbe, hallon, grapefrukt och nektarin. Ett rosé för mingel och fest i trädgården, till buffé med charkuterier och ostar liksom till dessert med färska bär, glass eller sorbet.  
Artikelnr: 74825. Pris: 250 kr.  89p (=) Prisvärt/Dina Viner

Pitt Nat rose, ny för SB

Pitt Nat Rosé 2017 -restaurang Rosévin
Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Syrah %

60% Blaufränkisch, 20% Merlot, 30% Syrah. Blaufränkisch är biodynamiskt certifierad, övriga druvor är EKO och under omställning till biodynamiskt cert.

Vinet är Pittnauers svar på ”Pét-Nat” (Pétillant Naturell), en term som används för spritsiga naturviner. Jäsningen startas i tank men får avslutas i buteljen vilket ger vinet dess sprits. Pittnauer låter vinet degorgeras så att det mesta av jästfällningen avlägsnas.  

Klar rosa färg, torr och frisk med rikliga inslag av jordgubbe, hallon, grapefrukt och nektarin. Ett rosé för mingel och fest i trädgården, till buffé med charkuterier och ostar liksom till dessert med färska bär, glass eller sorbet.  (Säljes endast till restaurang).

Pitt Nat Rosé

Pittnauer Pitti 2015 Rött vin
Blaufränkisch, Zweigelt 13,0 %

Zweigelt 50%, Blaufränkisch40 %, Merlot10 % . Vinet har en mörk färg och doft av mörka bär och kryddor. Smaken är stram men med rik frukt, inslag av mörka bär, viol, örtkryddor och choklad med en pigg syra. Vinet har hög “drinkability” och gör sig bra på egen hand och till olika rätter. Tack vare sin rika frukt går den även till starkare kryddor.  Vinmakaren Gerard Pittnauer vill skapa ett vin som klingar “pop music“.
Jäsning och mognad delvis i rostfria ståltankar, delvis I använda 225 l franska barriquer.

Högupplöst flaskbild

 

pitti 2015 - 0,75 l

Pittnauer Rosé 2017 (EKO) Rosé
Blaufränkisch, Zweigelt och St Laurent 13,0 %

Art.nr: 76829. Pris: 129 kr.
50% Zweigelt, 40% Blaufränkisch, 10% St. Laurent från kalkrika jordar i Gols nordöst om Neusiedleersee där klimatet ger fullt mogna druvor under lång mognadsperiod.

Druvorna handskördas och Jäser med naturlig jäst, mognar 6 månader på ståltank på sin jästfällning (sur lie) för extra komplexitet.
Ljusrosa färg. Medelstor doft av hallon, blodgrape och örter. Torr bärig smak med inslag av persika, lime med inslag av mineral och blommor. Utmärkt vin till varma sommardagar och lättare maträtter.

5 poäng/Dagens Nyheter (Alf Tumble)
87p (++) = Fynd!  /Dina Viner 2018-15

Högupplöst bild

Pittnauer Rosé 2017


Skriv ut Producentinfo