Nik Weis – Mosel

Nik Weis grundades 1947 av Nicolaus Weis. Vingårdarna om 39 hektar sträcker sig över några av Mosels absoluta pärlor med cru-lägen som Piesporter Goldtröpfchen, Bockstein, Saarfeilser, Wiltinger m fl. Nik Weis är medlem i organisation ”Verband deutscher Prädikatsweingüter” (VdP) där vingårdarna indelas i Gutswein, Ortswein och Grosses Gewächs (”Grand” Cru). 

 


wappenwortmarke_neu2016

Från Nik Weis – Mosel

Bockstein Riesling Auslese 2015 Sött vin
Riesling 8 %

Framställs av sent skördade druvor från Ockfener Bockstein, en brant bergssida som vetter mot sydväst. Jordmånen består av grus och sten, vittrad ”greywacke”, en mörk bergart samt skiffer som präglar vinerna.  Vinet jäser med naturlig jäst och mognar till 50% på gamla ekfat.

Blommig doft med inslag av citrus, exotisk frukt, honung och mineral. Rikt sötfruktig i perfekt balans med vinets friska syra och typiska skiffer-mineralitet. Vinet har en restsötma av 120 gram/L och passar utmärkt till de flesta efterrätter av bär och frukt, även till förrätter av paté, inläggningar och lagrad ost. 

HyperFocal: 0

Bockstein Riesling Kabinett 2016 Vitt vin
Riesling %

Druvorna växer på Ockfener Bockstein, en brant bergssida med jordmån av grus och
sten, vittrad ”greywacke” och skiffer. Vinet jäser med naturlig jäst och mognar
till 50% på stora gamla ekfat.

Blommig doft med inslag av citrus, gul stenfrukt, mineral och lätt rökig kryddig ton. Frisk och ren smak med balanserad restsötma, toner av citrus, päron och honung.
Restsötma 37 gram/L. Passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna med aioli eller lite chilihetta, mogna ostar och som sällskapsvin.

HyperFocal: 0

Bockstein Riesling Kabinett 2016 Magnum Vitt vin
Riesling %

Tillfälligt exklusivt släpp på Systembolaget 5/10 2018.
Artikelnr: 96250. Pris: 399 kr. Antal fl: 240.

Druvorna kommer från Ockfener Bockstein, en brant bergssida som vetter mot sydväst. Jordmånen består av grus och sten, vittrad ”greywacke”, en mörk bergart samt skiffer som präglar vinerna. Vinet jäser med naturlig jäst och mognar till 50% på stora gamla ekfat. 

Blommig doft med inslag av citrus, gul stenfrukt, mineral och lätt rökig, typiskt skiffer-ton. Rikt fruktig med slående renhet och elegans, toner av citrus, päron, honung med lätt kryddighet. Vinet har en balanserad restsötma som gör vinet perfekt till sällskapsvin, till lagrade ostar, fisk och skaldjur med aioli och smakrika rätter, gärna karljohan-risotto. 
90p (++) Fynd! / Dina Viner

HyperFocal: 0

Nik Weis Saar Riesling 2016 Vitt vin
Riesling 10 %

Vinet framställs av druvor från Nik Weis vingårdar på olika lägen i Mosel-Saar-Ruwer. Vinet är klassat som ”Gutswein” vilket är den regionala beteckningen. Vinet jäser med naturlig jäst och får mogna till 50% på stora gamla ekfat.

Vinet är generöst fruktigt, med tydlig syra och mineralitet. Smaken friskt med inslag av gula äpplen, citrus, honung och lätt kryddig touch. I eftersmaken en balanserad fruktsötma (restsötma 25 gram/L).  Passar som sällskapsvin, till gåslever, brieost, charkuterier och en fisk-och skaldjursgryta rikligt kryddad serverad med aioli.
”Mer än prisvärt” / Vinjournalen
88p (++), Fynd /Dina Viner 

Nik Weis Saar Riesling 2016,ny juni-16

Wiltinger Alte Reben 2016 Vitt vin
Riesling %

Tillfälligt Nyhetssläpp 7 sept, 3600 fl. Art.nr Systembolaget 96251, 169 kr. 

Vinrankor med ålder 50 – 112 år! 
100% Riesling från byn Wiltingen och vingårdsläget Schlangengrabben, med jordmån av röd skiffer. Vinerna får en rik mineralitet och kryddighet. Vinstockarna är bland de äldsta i hela Mosel. Gamla vinrankor ger små druvor med tjockare skal, vilket resulterar i en intensiv och komplex smak med mycket aromer.

Handskörd och noggrann selektering. Jäsning med naturlig jäst på stora gamla ekfat. 
Blommig doft med inslag av citrus och mineral. Komplex och elegant, med frisk syra och balanserat söt smak av citrus, päron, persika, honung och mineral. Bra sällskapsvin, till färska skaldjur, ostbricka, charkuterier och till en förrätt med getost och honung. 

Högupplöst flaskbild
89p (++) Fynd! / Dina Viner 

HyperFocal: 0


Skriv ut Producentinfo