Vintage Port 2015

vintage_port_2015_2017

Fakta

Beskrivning

Druvor: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Fransisca, m fl, alla med en ålder av 80 -100+ år. 40% av druvorna kommer från den enskilda vingården Vinha da Pisca i Vale de Mendiz, som sköts ekologiskt. Druvorna växer som traditionell fieldblend, handskördas och fottrampas utan avstjälkning i traditionella granitkar (lagares). Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet två år i ekfat.

Tät röd färg, fyllig smak med inslag av mörka bär, torkad frukt, choklad, nöt, ek, och kryddor. Silkiga tanniner och frisk lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag, eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till smakrika ostar.  2015 ger en Vintage Port med tydlig struktur och koncentration i kombination med elegans och finess. Enligt Dirk Niepoort är denna årgång ännu bättre än 2011 som tidigare klassats som bästa på decennier. 2015 har en mer ren och tydlig frukt, mjukare tanniner, högre syra och en utmärkt balans.
Högupplöst flaskbild  / Lanseras 20 oktober i butik. 600 fl.

Niepoort

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk och systern Verena Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.