Vintage Port 2009

niepoort vintage 2009

Fakta

Beskrivning

Druvor från 80 - 100 år gamla vinrankor i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Hög höjd, skifferrik jordmån. Handskörd och fottrampning i granitkar (lagares) för skonsam och snabb extraktion. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, vilket ger den naturliga sötman på 100 g/L. Lagring på portvinspipor (pipes, á 660 L) i 2 år innan buteljering. 

Fyllig, fruktig smak med inslag av björnbär, svarta plommon, nougat, mocka och peppar, en viss tanninstruktur visar sig i balans med sötman, i en lång eftersmak. Portvin med friskhet och elegans är Niepoorts kännetecken. Vid servering kan vinet ha en färgfällning, dekantera gärna. Servera vinet väl kylt. Passar till lagrade ostar, desserter med choklad och nötter och alldeles utmärkt på sin egen hand. 
95 LGP /Livets Goda

Niepoort

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk och systern Verena Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.