Niepoort LBV 2012

niepoort-late-bottled-vintage-port-967951-s43

Fakta

Beskrivning

Druvor från vingårdarna Vinha Pisca, Vale do Pinhão och Ferrão i centrala delen av Douro,- Cima Corgo. +70 år gamla vinrankor på en en hög altitude som ger välbehövlig svalka. Handskörd, fottrampning i vida stenkar, s.k. lagares för en så snabb extraktion som möjligt. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, därefter mognar vinet på 2000 L stora gamla ekfat under 4 år i Vila Nova de Gaia. Genom den avbrutna jäsningen har vinets naturliga sötma bevarats, i detta vin ligger restsötman på 101 gram/L.

Röd färg, blommig och intensivt fruktig med inslag av körsbär, björnbär, plommon och choklad, mjuka men närvarande tanniner, frisk, söt, lång eftersmak. Utmärkt till choklad-desserter och ostar, eller på sin egen hand efter avslutad måltid. 
92 LGP /Livets Goda

Niepoort

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk och systern Verena Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.