Crusted Port

niepoort-crusted

Fakta

Beskrivning

Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Fransisca, m fl växer som traditionell fieldblend i främst vingården Vinha de Pisca. Vinrankorna är 60-100 + år. Vinet buteljerades i Januari 2014 och består av viner från två olika årgångar: 2011 och 2012. Crusted Port som stil är mittemellan Vintage och LBV. Vinet buteljeras efter 3 års lagring utan att filtreras. ”Crusted” syftar på den fällning som kan uppstå i flaskan, så dekantera gärna innan servering. 

 Handskörd och fottrampning utan avstjälkning i traditionella granitkar (lagares). Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet tre år i stora gamla ekfat. 
Djup mörkröd färg, fyllig smak med karaktär av plommon, mörka körsbär, mörk choklad, mint och en avrundad ekfatston. En frisk syra och spänstiga tanniner samsas i en lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag, eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till smakrika ostar. Kan sparas i decennier men även njutas redan nu. Kyl vinet och dekantera gärna. Lanseras 8 december i butik. 600 fl.
Högupplöst flaskbild

Niepoort

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk och systern Verena Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.