Niepoort

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk och systern Verena Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.

 


nieport.jpg

Från Niepoort

10 Years Old White Port Vit port
Arinto, Codega, Gouveio, Rabigato, Viosinho 20 %

Skalmacererade och fottrampade druvor. Efter tillsatsen av druvbrandy tillbringar vinet ett år i stora ekfat, följt av lagring  i traditionella oak pipes under en period på mellan 7 och 15 år.

Gyllene färg med en komplex doft av torkad frukt, apelsinskal, blommor samt valnötter och rostade mandlar. På paletten är det välbalanserat med en vibrerande syra som är i harmoni med kroppen och sötman. Superb struktur som skjuter smakintensiteten ända in till mållinjen.

Batuta 2009 Rött vin
Malvazia Preta, Rufete, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca 13,0 %

Gamla vingårdar i Quinta do Carril och Quinta de Nápoles.  Jäsning dels i ståltank, dels i stora ekfat. Lagring: 22 mån i franska ekfat (228l), 40% nya.

Mörk röd färg. Komplex doft med inslag av plommon, röda frukter, svartpeppar, kryddnejlika, mörk choklad och medelhavsörter. Smaken är fyllig, packad med frukt men balanserad i eftersmaken av en upplyftande syra. Lång eftersmak. Lagringsdugligt i minst 10 år.
Servera till rätter av nöt och vilt ,gärna med krämiga tillbehör. 

Batuta -10

Batuta 2011 Rött vin
Malvazia Preta, Rufete, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca 14 %

Tinta amarela, Touriga franca, Tinta Roriz, Rufete, Malvazia Preta m fl. från 70-100 år gamla vinstockar i Quinta do Carril och Quinta de Nápoles. Altitude 350-750 möh.
Handskörd, jäsning dels i ståltank dels i stora ekfat. Lagring i franska ekfat (228l) i 22 månader. 40% är nya fat, resten 2-4 år gamla.  

Fyllig, koncentrerad och komplex, ett vin av en stor årgång. Rik fruktig smak av mörka bär, plommon, mörk choklad, ceder, mineral och kryddor. Tydliga tanniner och frisk syra, lång eftersmak. Servera lätt kyld och dekantera gärna. Kan fortsätta utvecklas på flaska i 10-15 år.
På Systembolaget är vinet endast tillgängligt i hela trälådor om 6 fl. 
Finns även årgång 2009: 73257, 497kr.

Decanter  – Recommended – 3 stars 
Wine Spectator 92 p

Batuta -11

Bioma Vinha Velha Vintage Port 2009 Portvin
Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 21 %

Druvorna kommer från den enskilda vingården Vinha da Pisca i Vale de Mendiz, hjärtat av Douro. Vingården sköts ekologiskt och har fått sitt certifikat från årgång 2012. Vinrankorna är mycket gamla med en ålder på 80 – 100+ år. Druvorna växer som traditionell fieldblend, handskördas och fottrampas utan avstjälkning i traditionella granitkar – lagares. Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet tre år i 550 liter stora portvinspipor (pipes).

Djup  mörkröd färg, fyllig rik smak med inslag av mörk frukt, mörk choklad, torkad frukt, nöt, ek, och kryddor, med tydliga men silkiga tanniner och lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag, eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till smakrika ostar.

Högupplöst flaskbild

Bioma VV 09

Bioma Vinha Velha Vintage Port 2009
Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional %

Druvor från vingården Vinha Pisca i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Vingården sköts ekologiskt och har fått sitt certifikat från årgång 2012. Gamla vinrankor, 80 – 100+ år. Druvorna handskördas och fottrampas utan avstjälkning i traditionella granitkar – lagares. Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet tre år i 550 liter stora portvinspipor (pipes). 

Djup mörkröd färg, fyllig smak med inslag av mörk frukt, choklad, torkad frukt, nöt, ek, och kryddor, balanserade tanniner, lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt och smakrika ostar. Servera väl kyld, dekantera gärna då vinet kan ha en viss fällning. 

Bioma VV 09

Charme 2009 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 14 %

Niepoort Charme 2009 är en mörkfärgad historia som innefattar friskhet, fyllighet och elegans. Karaktärer som går att finna är körsbär, plommon, tryffel samt toner av teblad och tallbarr. VInet har en bra struktur med mjuka tanniner, medel i syra och en bra kropp. En behaglig relativt lång eftersmak med mineralaktiga efterdyningar.

96 p Wine & Spirits, 94 p WineSpectator

Niepoort Charme

Charme 2010 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 13,0 %

Vingårdar: i Pinhão Valley. 100% fottrampning! Jäsning i vida stenkärl, ”Granit lagares”. Lagring: 14 mån i franska ekfat (228l). Årgången 2010 bjöd på lite svalare klimat, vinerna är något lättare och fullt tillgängliga tidigare än t ex 2009 och 2011 som gav kraftigare viner.

Komplex i doft och smak, med inslag av körsbär, mogna jordgubbar, tallbarr, svamp och te. Smaken är lång och fräsch, med en elegans och mjuka tanniner. Utmärkt att njuta på sin egen hand eller till en smakrik stek, lamm eller vildfågel. 
Wine & Spirits 94p

Charme 10

Charme 2011 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 13,0 %

Tinta Roriz, Touriga Franca m fl gamla vinrankor, 70 -100 år som växer på skifferrika jordar i Pinhão, hjärtat av Douro. 350 möh, Handskörd, selektering ,fottrampning i stora granit-kar (lagares) för en så skonsam behandling som möjligt. Jäsningen startar snabbt och aromer och färg utvinns effektivt samtidigt som vinet blir mjukt och elegant. Vinet fick mogna i 17 mån på små franska ekfat.   

Koncentrerad doft av röda bär, örtkryddor, choklad, mineral och fat. Fyllig smak, sammetslena tanniner, Bourgogneliknande karaktär. Passar till nöt, vilt och fågel med smakrika tillbehör, gärna med tillbehör som svamp, lök, rostade rotfrukter och vitlök.
Kan fortsätta utvecklas på flaska 6-8 år.
högupplöst flaskbild

eRobertParker.com  92p

charme_2011

Charme 2013 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 13,5 %

Druvorna växer som traditionell field blend i Vale de Mendiz på 350 möh. Jorden är rik på skiffer, vinrankorna är 70 – 100 år. Efter handskörd och noggrann selektering fottrampades druvorna i stora granit-kar(lagares), för en så skonsam behandling som möjligt, samtidigt en snabb jäsning. Färg och aromer utvinns effektivt samtidigt som vinet blir mjukt och elegant. Vinet fick mogna i 17 mån på små franska ekfat.

Klarröd färg, stor doft av körsbär, teblad och mineral. Smaken är rikt fruktig med inslag av röda bär, örtkryddor, mineral, ek och choklad, tanninerna är sammetslena och vinets elegans påminner om en klassisk Bourgogne. Kan fortsätta utvecklas på flaska 6-8 år. Passar till rätter av kött och fågel med smakrika tillbehör, gärna svamp, lök, rostade rotfrukter och vitlök. God att dricka som sällskapsvin och till en ostbricka.

Högupplöst flaskbild

Vinet är slutlevererat men saldo finns I vissa butiker

Charme_2013

Dão Rotulo 2013 Rött vin
Alfrocheiro, Jaen, Touriga Nacional 12.5 %

Niepoort påbörjade projektet i Dão under 2012. Vingårdar har inköpts i Gouveia och Vila Nova de Tázem. Jordmånen består av granit, vinrankorna är gamla, 30-60 år och belägna på hög höjd, 500 möh. Syftet är att framställa friska, eleganta men uttrycksfulla matvänliga viner.

Handskörd, jäsning på ståltank, 20 månader lagring på cementfat. Buteljering efter naturlig klarning. Vinet är friskt fruktigt med inslag av mörka bär, blommor och örtkryddor, balsamisk lång avslutning. Servera till fågel, ljust kött, charkuterier, ostar och som sällskapsvin.

Rotulo

Niepoort LBV 2012 Portvin
Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 19.5 %

Druvor från vingårdarna Vinha Pisca, Vale do Pinhão och Ferrão i centrala delen av Douro,- Cima Corgo. +70 år gamla vinrankor på en en hög altitude som ger välbehövlig svalka. Handskörd, fottrampning i vida stenkar, s.k. lagares för en så snabb extraktion som möjligt. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, därefter mognar vinet på 2000 L stora gamla ekfat under 4 år i Vila Nova de Gaia. Genom den avbrutna jäsningen har vinets naturliga sötma bevarats, i detta vin ligger restsötman på 101 gram/L.

Röd färg, blommig och intensivt fruktig med inslag av körsbär, björnbär, plommon och choklad, mjuka men närvarande tanniner, frisk, söt, lång eftersmak. Utmärkt till choklad-desserter och ostar, eller på sin egen hand efter avslutad måltid. 

niepoort-late-bottled-vintage-port-967951-s43

Niepoort Tawny Port Portvin
Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 20,0 %

Vingårdar i Cima Corgo, i hjärtat av Douro. Vinstockarna är minst 30 år gamla och växer på skiferrik jord på hög höjd, 100 – 500 möh. Druvorna handskördas och fottrampas i stora granitkar (lagares) för en skonsam men snabb extraktion av aromer och färg. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, vilket ger den naturliga sötman på 96 gram/L.
Lagring på små ekfat, 228 L, i 3,5 år. 

Fruktig smak med inslag av torkad frukt, mörka bär, nougat, mineral och kryddor. Mjukt och sött med lång eftersmak . Passar till efterrätter med frukt, nötter, choklad eller till lagrade ostar. En tawny port har ingen fällning så dekantering är inte nödvändig. Servera vinet väl kylt. 

Niepoort Tawny

Niepoort Vintage Port 2003 Portvin
Sousão e Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 20 %

Druvor från 80 – 100 år gamla vinrankor i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Hög höjd, skifferrik jordmån. Handskörd och fottrampning i granitkar (lagares) för skonsam och snabb extraktion. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, vilket ger den naturliga sötman på 100 g/L. Lagring på portvinspipor (pipes, á 660 L) i 2 år innan buteljering. 

Utvecklad, rikt fruktig smak med inslag av björnbär, svarta plommon, torkad frukt, mörk choklad och kryddor. Lång söt och frisk smak. Portvin med friskhet och elegans är Niepoorts kännetecken. Vid servering kan vinet ha en färgfällning, dekantera gärna. Servera vinet väl kylt. Passar till lagrade ostar, desserter med choklad och nötter och även på sin egen hand. 

Nipoort-Vintage-port-2003-h1000

Niepoort Vintage Port 2009 Portvin
Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 20,0 %

Druvor från 80 – 100 år gamla vinrankor i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Hög höjd, skifferrik jordmån. Handskörd och fottrampning i granitkar (lagares) för skonsam och snabb extraktion. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, vilket ger den naturliga sötman på 100 g/L. Lagring på portvinspipor (pipes, á 660 L) i 2 år innan buteljering. 

Fyllig, fruktig smak med inslag av björnbär, svarta plommon, nougat, mocka och peppar, en viss tanninstruktur visar sig i balans med sötman, i en lång eftersmak. Portvin med friskhet och elegans är Niepoorts kännetecken. Vid servering kan vinet ha en färgfällning, dekantera gärna. Servera vinet väl kylt. Passar till lagrade ostar, desserter med choklad och nötter och alldeles utmärkt på sin egen hand. 

niepoort vintage 2009

Redoma Tinto 2010 Rött vin
Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca 13,5 %

Redoma var det första bordsvinet som framställdes av Niepoort 1991 och representerar det klassiska Douro. Druvorna växer på skifferrika jordar på hög höjd i centrala Douro, Cima Corgo. Handskörd, jäsning i ståltank, 22 månader lagring i franska ekfat, storlek 228 L och 2000 L. 

Medelfyllig, rikt fruktig med karaktär av mörka bär, mineral, mörk choklad och örtkryddor. Mogna balanserade tanniner, frisk syra och lång smak. Passar till de flesta rätter av kött och fågel, vegetariskt, ostar och som sällskapsvin.  
eRobertParker.com 91p, Världens Viner – 2010: Guld i ”Bäst i Test”, Douro–special
högupplöst flaskbild

Nipoort-Redoma-Tinto-2010-h1000

Redoma Tinto 2011 Rött vin
Rufete, Tinta Amarela, Tinta Cao, Touriga Franca 13.5 %

Tinta Amarela, Touriga Franca, Rufete, Tinta Cão mfl. Handskördade druvor av +70-åriga vinrankor runt Quinta de Nápoles i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Druvorna fottrampades i stora granit-kar(lagares), för en så skonsam behandling som möjligt. Jäsningen startar snabbt och aromer och färg utvinns effektivt samtidigt som vinet blir mjukt och elegant. Vinet fick mogna i 12 mån på små franska ekfat, därefter 15 mån på stora fat.

Smaken är fyllig med inslag av mörka bär, fat, choklad, kryddor och mineral. I eftersmaken en friskhet som balans till den koncentrerade frukten. Kan fortsätta utvecklas på flaska 5-8 år. Bra till nöt, vilt och ljust kött med smakrika tillbehör, gärna med tillbehör som svamp, lök, rostade rotfrukter och vitlök. På Systembolaget är vinet endast tillgängligt på hel trälåda om 6 fl.

eRobertParker.com: 94p / Livets Goda: 92 p

Redoma_2011,mindre

Robustus 2008 Rött vin
Rufete, Sousão, Tinta Pinheira, Tinta Roriz, Touriga Franca 13,5 %

Vinstockar: 60 och 100 år
Altitude: 350 – 550 möh
Skörd: handskörd
Framställning: ståltank
Lagring: 42 mån i 2000 l stora ekfat

Komplex med intensiv arom av kaffe, cigarrlåda tillsammans med mörk och röd frukt, tydlig tanninstruktur och mineralitet från den skifferrika jorden. Lång eftersmak av detta fantatiska och stora vin.  

jamessuckling.com – 95p, eRobertParker.com 94p, Världens Viner ”Topp”

 

Robustus -08

Vertente 2013 Rött vin
Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14,0 %

Vingårdar i Quinta de Nápoles, i Tedo Valley. Jäsning på ståltank, därefter 18 mån lagring i franska ekfat (228l), varav 30% nya.

Rikt fruktigt med elegans och friskhet, inslag av röda och mörka bär, viol, örtkryddor och mocka. Mjuka tanniner, medellång eftersmak. Passar de flesta rätter av kött, fågel och halstrad fisk, men utmärkt även som sällskapsvin.  

högupplöst flaskbild

 

niepoort


Skriv ut Producentinfo