Niepoort

Niepoort är ett familjeägt vinhus med rötterna i Portvinsindustrin. Idag drivs firman av femte generationen, Dirk och systern Verena Niepoort. Med kollegorna i Douro Boys är Dirk Niepoort en av de viktigaste personerna bakom utvecklingen av bordsviner i Douro. Då han kom tillbaka till firman 1987 efter studier utomlands, påbörjades ett omfattande förnyelse–arbete, man köpte egna vingårdar och började experimentera med bordsviner.

 


nieport.jpg

Från Niepoort

Batuta 2011 Rött vin
Malvazia Preta, Rufete, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca 14 %

Tinta amarela, Touriga franca, Tinta Roriz, Rufete, Malvazia Preta m fl. från 70-100 år gamla vinstockar i Quinta do Carril och Quinta de Nápoles. Altitude 350-750 möh.
Handskörd, jäsning dels i ståltank dels i stora ekfat. Lagring i franska ekfat (228l) i 22 månader. 40% är nya fat, resten 2-4 år gamla.  

Fyllig, koncentrerad och komplex, ett vin av en stor årgång. Rik fruktig smak av mörka bär, plommon, mörk choklad, ceder, mineral och kryddor. Tydliga tanniner och frisk syra, lång eftersmak. Servera lätt kyld och dekantera gärna. Kan fortsätta utvecklas på flaska i 10-15 år.
På Systembolaget är vinet endast tillgängligt i hela trälådor om 6 fl. 
Finns även årgång 2009: 73257, 497kr.

Decanter  – Recommended – 3 stars 
Wine Spectator 92 p

Batuta -11

Bioma Vinha Velha Vintage Port 2009 Portvin
Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 21 %

Druvorna kommer från den enskilda vingården Vinha da Pisca i Vale de Mendiz, hjärtat av Douro. Vingården sköts ekologiskt och har fått sitt certifikat från årgång 2012. Vinrankorna är mycket gamla med en ålder på 80 – 100+ år. Druvorna växer som traditionell fieldblend, handskördas och fottrampas utan avstjälkning i traditionella granitkar – lagares. Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet tre år i 550 liter stora portvinspipor (pipes).

Djup  mörkröd färg, fyllig rik smak med inslag av mörk frukt, mörk choklad, torkad frukt, nöt, ek, och kryddor, med tydliga men silkiga tanniner och lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag, till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till smakrika ostar. Vinet är slutlevererat till butikerna.  94 LGP /Livets Goda

Högupplöst flaskbild

Bioma VV 09

Charme 2011 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 13,0 %

Tinta Roriz, Touriga Franca m fl gamla vinrankor, 70 -100 år som växer på skifferrika jordar i Pinhão, hjärtat av Douro. 350 möh, Handskörd, selektering ,fottrampning i stora granit-kar (lagares) för en så skonsam behandling som möjligt. Jäsningen startar snabbt och aromer och färg utvinns effektivt samtidigt som vinet blir mjukt och elegant. Vinet fick mogna i 17 mån på små franska ekfat.   

Koncentrerad doft av röda bär, örtkryddor, choklad, mineral och fat. Fyllig smak, sammetslena tanniner, Bourgogneliknande karaktär. Passar till nöt, vilt och fågel med smakrika tillbehör, gärna med tillbehör som svamp, lök, rostade rotfrukter och vitlök.
Kan fortsätta utvecklas på flaska 6-8 år.
högupplöst flaskbild

eRobertParker.com  92p

charme_2011

Charme 2014 Rött vin
%

DRuvor: Tinta roriz, Touriga franca, m fl. som växer som traditionell field blend i Vale de Mendiz på 350 möh. Jorden är rik på skiffer, vinrankorna är 70 – 100 år. Efter handskörd och noggrann selektering fottrampades druvorna i stora granit-kar(lagares), för en så skonsam behandling som möjligt, samtidigt en snabb jäsning. Färg och aromer utvinns effektivt samtidigt som vinet blir mjukt och elegant. Vinet fick mogna i 17 mån på små franska ekfat.

Klarröd färg, stor doft av körsbär, teblad och mineral. Smaken är rikt fruktig med inslag av röda bär, örtkryddor, mineral, ek och choklad, tanninerna är sammetslena och vinets elegans påminner om en klassisk Bourgogne.
Kan fortsätta utvecklas på flaska 6-8 år.

Passar till rätter av kött och fågel med smakrika tillbehör, gärna svamp, lök, rostade rotfrukter och vitlök. God att dricka som sällskapsvin och till en ostbricka.

Tillfällig lansering 2 mars. 240 fl.
Artikelnr: 90139
Pris: 479 kr
Alkoholhalt: 13%

Högupplöst flaskbild

Charme 2014

Coche 2016 Vitt vin
Arinto, Rabigato, codega do larinho %

Tillfällig lansering 6 april, 90 fl. Art.nr 99338, 469 kr.

Druvorna kommer från minst 80 år gamla vinrankor på 600 meters höjd med en jordmån av mica schist. Druvorna selekterades vid flera tillfällen och fick jäsa i använda franska 228 L ekfat. Vinet genomgick malolaktisk jäsning i ekfat men utan batônnate eller racking. Lagring i samma ekfat under 12 månader samt 5 månader i ståltank.

Doften är blommig och komplext aromatisk med tydlig mineralitet.
Smaken är fyllig och smakrik med inslag av gul frukt, citrus, örtkryddor och rostad ek. Lång eftersmak med en elegant frisk syra och mineralitet.

Passar till smakrika rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött. Utmärkt till lagrad ost och charkuterier. Kan fortsätta utvecklas på flaska under många år. 
95p / Parker

Högupplöst flaskbild

Coche 2016

Conciso Branco 2015 Vitt vin
Bical, Encruzado, Malvasia 12,5 %

Druvorna kommer från vingården Quinta da Lomba, där en del av vinrankorna är över 100 år gamla. Vinet är en blend av Bical, Encruzado och Malvasia med flera. Vinet fick jäsa på granit-tankar, följt av lagring på 228 L ekfat under 20 månader.

Fyllig fruktig smak med inslag av lychee, melon, persika, torkad frukt, örtkryddor och mineral. Lång rik eftersmak med balanserad ekfatston. Passar till smakrika rätter av fisk, fågel och ljust kött. 
91p / Wine Advocate

conciso-brancobeskuren

Conciso Tinto 2014 Rött vin
Baga, Jaen 12 %

Baga 40%, Jaen 30%, övriga 30% från mkt gamla vingårdar i Dão, vinstockarna är 80-100 år och växer på granitjord i en östsluttning av Serra da Estrela. Druvorna jäser med 50% stjälkar i lagares, följt av mognadslagring på stora gamla 2500 L fat i 20 månader.

Ljus violett färg, doft av vilda bär, peppar och kryddnejlika. Medelfyllig mjuk smak med inslag av röda bär och kryddor, frisk syra och silkiga tanniner. Lång elegant eftersmak. Servera vid 15 grader i Bourgogne-kupa som sällskapsvin eller till lättare rätter av fågel, ljust kött, ostar och charkuterier.  
92 LGP /Livets Goda.
90p(+) /Dina Viner Professional Edition

conciso-2014

Crusted Port Portvin
19,5 %

Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Fransisca, m fl växer som traditionell fieldblend i främst vingården Vinha de Pisca. Vinrankorna är 60-100 + år. Vinet buteljerades i Januari 2014 och består av viner från två olika årgångar: 2011 och 2012. Crusted Port som stil är mittemellan Vintage och LBV. Vinet buteljeras efter 3 års lagring utan att filtreras. ”Crusted” syftar på den fällning som kan uppstå i flaskan, så dekantera gärna innan servering. 

 Handskörd och fottrampning utan avstjälkning i traditionella granitkar (lagares). Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet tre år i stora gamla ekfat. 
Djup mörkröd färg, fyllig smak med karaktär av plommon, mörka körsbär, mörk choklad, mint och en avrundad ekfatston. En frisk syra och spänstiga tanniner samsas i en lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag, eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till smakrika ostar. Kan sparas i decennier men även njutas redan nu. Kyl vinet och dekantera gärna. Lanseras 8 december i butik. 600 fl.
Högupplöst flaskbild

niepoort-crusted

Dão Rótulo 2015 Rött vin
Alfrocheiro, Jaen, Touriga Nacional 12,5 %

Niepoort påbörjade projektet i Dão under 2012. Vingårdar har inköpts i Gouveia och Vila Nova de Tázem. Jordmånen består av granit, vinrankorna är gamla, 30-60 år och belägna på hög höjd, 500 möh. Syftet är att framställa friska, eleganta men uttrycksfulla matvänliga viner.

Handskörd, jäsning på ståltank, 12 månader lagring på cementfat. Buteljering efter naturlig klarning. Vinet är friskt fruktigt med inslag av mörka bär, blommor, viol och örtkryddor med en balsamisk karaktär. Servera till fågel, ljust kött, charkuterier, ostar och som sällskapsvin.
91p / Andreas Larsson 100% Tasted Blind

niepoort-dao

Dócil Loureiro 2017 Vitt vin
Loureiro %

Druvor från Lima Valley, med granitjordar, på 150 m altitude i Vinho Verde.

Vinet framställs av Loureiro som ger lite mer blommiga viner, med tydlig syra och mineralitet. Jäsning på ståltank vid låg temperatur.

Fruktig och frisk med aromatiska, blommiga inslag. Slank och elegant med tydlig smak av citrus, mineral, gul stenfrukt och örter. Servera gärna som aperitif, till färska skaldjur eller en färskost. 

Docil Loureiro

Espumante Agua Viva Mousserande vin
Bical, Cercial, Chardonnay, Maria gomes %

Ett av Niepoorts projekt i Bairrada, på vingården Quinta de Baixo. Vinet framställs av druvorna Maria Gomes, Bical, Cercial och Chardonnay från 30 till 60 år gamla vinrankor. Jordmånen består av Limestone och lämpar sig utmärkt för druvor till mousserande vin. 

Druvorna handskördas, första jäsningen sker på ståltank, den andra jäsningen på butelj följt av 36 månader lagring på jästfällningen. Restsötma 2,8 g/L.

Säljes endast till restaurang.

Espumante Agua Viva

Niepoort LBV 2012 Portvin
Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 19.5 %

Druvor från vingårdarna Vinha Pisca, Vale do Pinhão och Ferrão i centrala delen av Douro,- Cima Corgo. +70 år gamla vinrankor på en en hög altitude som ger välbehövlig svalka. Handskörd, fottrampning i vida stenkar, s.k. lagares för en så snabb extraktion som möjligt. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, därefter mognar vinet på 2000 L stora gamla ekfat under 4 år i Vila Nova de Gaia. Genom den avbrutna jäsningen har vinets naturliga sötma bevarats, i detta vin ligger restsötman på 101 gram/L.

Röd färg, blommig och intensivt fruktig med inslag av körsbär, björnbär, plommon och choklad, mjuka men närvarande tanniner, frisk, söt, lång eftersmak. Utmärkt till choklad-desserter och ostar, eller på sin egen hand efter avslutad måltid. 
92 LGP /Livets Goda

niepoort-late-bottled-vintage-port-967951-s43

Niepoort Tawny Port Portvin
Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 20,0 %

Vingårdar i Cima Corgo, i hjärtat av Douro. Vinstockarna är minst 30 år gamla och växer på skiferrik jord på hög höjd, 100 – 500 möh. Druvorna handskördas och fottrampas i stora granitkar (lagares) för en skonsam men snabb extraktion av aromer och färg. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, vilket ger den naturliga sötman på 96 gram/L.
Lagring på små ekfat, 228 L, i 3,5 år. 

Fruktig smak med inslag av torkad frukt, mörka bär, nougat, mineral och kryddor. Mjukt och sött med lång eftersmak . Passar till efterrätter med frukt, nötter, choklad eller till lagrade ostar. En tawny port har ingen fällning så dekantering är inte nödvändig. Servera vinet väl kylt. 
88 LGP /Livets Goda

Niepoort Tawny

OLO Branco 2016 Vitt vin
Alvarinho, Arinto, Avesso, Trajadura %

Från de bästa vingårdarna i sub-regionen Basto, i Vinho Verde /Minho.

Vinet OLO inspireras av floden Olo river som omgiven av granitklippor har några av de vackraste vattenfallen i landet. Druvorna Avesso, Arinto, Trajadura, Alvarinho pressades och fick jäsa tillsammans, följt av 10 månader lagring på ståltank. Mot slutet av lagringen tillsattes en mindre del fatjäst Alvarinho.

Kristallklar, ljust gul färg, aromer av torkade blommor, exotisk frukt och örtkryddor. Smaken ger flera nyanser av blommor, örtighet, päron, exotisk frukt, och diskret smak av ekfat. Frisk syra och bra längd. Stilen kan påminna om en Riesling från Mosel. Servera som aperitif eller till färska skaldjur, fågel och mild ost. 

Säljes endast till restaurang. 

OLO Branco 15,16

Poeirinho 2014 Rött vin
Baga 11 %

100% Baga av 100-åriga vinrankor som växer på kalkrik jordmån vingården Quinta do Baixo, Bairrada.  Vingården sköts biodynamiskt (inget certifikat än). Jäsning i granit-lagares, mognadslagring i 2500 L stora gamla ekfat under 20 månader.

Fruktig och kryddig doft. Medelfyllig smak med rikt inslag av körsbär, vilda skogshallon, viol, mineral och kryddor. Vinet har en tydlig struktur och frisk syra. Servera vid 15 grader i Bourgogne -kupa. Passar till ostar, fågel och ljust kött. 

poeirinho-2014

Redoma Branco 2017 Vitt vin
Codega, Rabigato, Viosinho %

Framställs av druvorna Rabigato, Códega, Viosinho, Donzelinho, Dorinto m fl. Vinrankorna har en ålder av 65-85 år. Vinet fick jäsa på franska ekfat och vila på sin jästfällning på ekfaten under 9 månader. Malolaktisk jäsning undviks.

Stor doft av apelsinblom, mineral och stenfrukt. Medelfyllig lätt krämig smak med inslag av carambole, persika och citrus, stenig mineralrök, med en frisk syra och lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, fågel och som sällskapsvin.

Endast till restaurangförsäljning, men kan läggas upp i BS (Systembolaget) framöver. 

Redoma Duoro

Redoma Branco Reserva 2016 Vitt vin
Arinto, Codega, Rabigato, Viosinho %

Vinet framställs av druvorna Codega, Arinto, Viosinho, Rabigato m fl från gamla vinrankor. Vingårdarna ligger på 400 -600 m altitude och vinrakorna är 40 – 100 år gamla. 

Druvorna handskördas och selekteras noga. Jäsning sker i Franska barriques, följt av lagring i samma ekfat under 10 månader. Vinet har delvis genomgått malolaktisk jäsning. 

Ett fylligt, generöst och smakrikt vin med inslag av blommor, exotisk frukt, mineral och örtkryddor. I smaken känns en balanserad ekfatston, lätt rökighet i utmärkt balans med exotisk frukt, citrus och elegant. Mycket lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fisk, skaldjur och ljust kött. 

Säljes endast till restaurang.

Redoma Branco Reserva

Redoma Tinto 2010 Rött vin
Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca 13,5 %

Redoma var det första bordsvinet som framställdes av Niepoort 1991 och representerar det klassiska Douro. Druvorna växer på skifferrika jordar på hög höjd i centrala Douro, Cima Corgo. Handskörd, jäsning i ståltank, 22 månader lagring i franska ekfat, storlek 228 L och 2000 L. 

Medelfyllig, rikt fruktig med karaktär av mörka bär, mineral, mörk choklad och örtkryddor. Mogna balanserade tanniner, frisk syra och lång smak. Passar till de flesta rätter av kött och fågel, vegetariskt, ostar och som sällskapsvin.  
eRobertParker.com 91p, Världens Viner – 2010: Guld i ”Bäst i Test”, Douro–special
högupplöst flaskbild

Nipoort-Redoma-Tinto-2010-h1000

Redoma Tinto 2014/15 Rött vin
Rufete, Tinta Amarela, Tinta Cao, Touriga Franca 13 %

Tinta Amarela, Touriga Franca, Rufete, Tinta Cão mfl. Handskördade druvor av +70-åriga vinrankor runt Quinta de Nápoles i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Druvorna fottrampades i stora granit-kar(lagares). Jäsningen startar snabbt och aromer och färg utvinns effektivt samtidigt som vinet blir mjukt och elegant. Vinet fick mogna i 12 mån på små franska ekfat, därefter 15 mån på stora fat.

Fyllig med inslag av mörka bär, fat, choklad, kryddor och mineral. I eftersmaken en friskhet som balans till den koncentrerade frukten. Kan fortsätta utvecklas på flaska 5-8 år. Bra till nöt, vilt och ljust kött med smakrika tillbehör, svamp, lök, rostade rotfrukter och vitlök.
2014: 92p / Andreas Larsson 100% Tasted Blind
2015: 94p/eRobertParker (Mark Squires)

redoma-tinto-2014

Robustus 2008 Rött vin
Rufete, Sousão, Tinta Pinheira, Tinta Roriz, Touriga Franca 13,5 %

Vinstockar: 60 och 100 år
Altitude: 350 – 550 möh
Skörd: handskörd
Framställning: ståltank
Lagring: 42 mån i 2000 l stora ekfat

Komplex med intensiv arom av kaffe, cigarrlåda tillsammans med mörk och röd frukt, tydlig tanninstruktur och mineralitet från den skifferrika jorden. Lång eftersmak av detta fantatiska och stora vin.  

jamessuckling.com – 95p, eRobertParker.com 94p, Världens Viner ”Topp”

 

Robustus -08

Tiara 2016 Vitt vin
Cercial, Donzelinho, Rabigato, codega do larinho %

Tiara framställs av främst druvorna Códega do Larinho, Rabigato, Donzelinho och Cercial. De växer på skifferrik jordmån på 400 – 600 m altitude. Vinrankorna är 40, 60 och 100 år gamla. Druvorna handskördas och selekteras noga, jäsning sker i stora ekfat vid låg temperatur, följt av 12 månader lagring i ekfat. Vinet genomgår malolaktisk jäsning. 

Ett smakrikt vin med tydlig friskhet och mineralitet, inslag av örtkryddor, gula blommor, exotisk frukt, citrus och en lätt ekton, fyllig lång smak med friskt avslut. Passar till charkuterier, ostar och olika rätter av fisk, skaldjur och ljust kött. 

Säljes endast till restaurang.  

Tiara 15

Vertente 2013 Rött vin
Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14,0 %

Vingårdar i Quinta de Nápoles, i Tedo Valley. Jäsning på ståltank, därefter 18 mån lagring i franska ekfat (228l), varav 30% nya.

Rikt fruktigt med elegans och friskhet, inslag av röda och mörka bär, viol, örtkryddor och mocka. Mjuka tanniner, medellång eftersmak. Passar de flesta rätter av kött, fågel och halstrad fisk, men utmärkt även som sällskapsvin.  

högupplöst flaskbild

 

niepoort

Vertente 2014 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 12,5 %

Vinet framställs av Tinta roriz och Touriga franca med många fler från gamla vinrankor, 30-60 år. Druvorna växer som field-blend vid Quinta de Napoles i Tedo valley, centrala Douro. Handskörd, jäsning sker i ståltank följt av 17 månader lagring på 228 L stora franska ekfat, 25% ny ek.  
Rikt fruktig doft av mörka bär och mineral. Smaken medelfyllig med mjuka tanniner, frisk syra och inslag av viol, björnbär, vilda röda bär, lätt ekfatston och mineral. Passar till de flesta rätter av kött och fågel men även som sällskapsvin. 

niepoort

Vintage Port 2009 Portvin
Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional 20,0 %

Druvor från 80 – 100 år gamla vinrankor i Cima Corgo, hjärtat av Douro. Hög höjd, skifferrik jordmån. Handskörd och fottrampning i granitkar (lagares) för skonsam och snabb extraktion. Jäsningen avbryts genom tillsats av vinsprit, vilket ger den naturliga sötman på 100 g/L. Lagring på portvinspipor (pipes, á 660 L) i 2 år innan buteljering. 

Fyllig, fruktig smak med inslag av björnbär, svarta plommon, nougat, mocka och peppar, en viss tanninstruktur visar sig i balans med sötman, i en lång eftersmak. Portvin med friskhet och elegans är Niepoorts kännetecken. Vid servering kan vinet ha en färgfällning, dekantera gärna. Servera vinet väl kylt. Passar till lagrade ostar, desserter med choklad och nötter och alldeles utmärkt på sin egen hand. 
95 LGP /Livets Goda

niepoort vintage 2009

Vintage Port 2015 Portvin
19,5 %

Druvor: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Fransisca, m fl, alla med en ålder av 80 -100+ år. 40% av druvorna kommer från den enskilda vingården Vinha da Pisca i Vale de Mendiz, som sköts ekologiskt. Druvorna växer som traditionell fieldblend, handskördas och fottrampas utan avstjälkning i traditionella granitkar (lagares). Efter jäsning och förstärkning med vinsprit lagras vinet två år i ekfat.

Tät röd färg, fyllig smak med inslag av mörka bär, torkad frukt, choklad, nöt, ek, och kryddor. Silkiga tanniner och frisk lång eftersmak. Kan njutas på sin egen hand efter en smakrik middag, eller till desserter med choklad, nöt, torkad frukt eller till smakrika ostar.  2015 ger en Vintage Port med tydlig struktur och koncentration i kombination med elegans och finess. Enligt Dirk Niepoort är denna årgång ännu bättre än 2011 som tidigare klassats som bästa på decennier. 2015 har en mer ren och tydlig frukt, mjukare tanniner, högre syra och en utmärkt balans.
Högupplöst flaskbild  / Lanseras 20 oktober i butik. 600 fl.

vintage_port_2015_2017

Wanabi 2017 Vitt vin
Alvarinho %

Från en 1,6 hektar stor vingård vid Casa De Vilar, i sub-regionen Vale do Sousa.

Jäsning i franska barriques, följt av 10 månader mognadslagring. Vinet har ej genomgått malolaktisk jäsning, för bevarande av den naturliga friskheten.
Wanabi = En Alvarinho som vill vara något annat än en vanlig Alvarinho.

Friskt, subilt aromatiskt med inslag av citrus, blommor, teblad och mineral. Frisk syra och slank kropp med välintegrerat inslag av ekfat. Passar som aperitif, till  färska skaldjur och olika rätter av fisk och fågel.  

Wana Bi-16


Skriv ut Producentinfo