Baffonero 2014

baffonero_novintage_good

Fakta

Beskrivning

Baffonero skapades första gången år 2007 som utmanare till kultvinet Masseto. Med denna årgång blev Baffonero vald till Italiens bästa vin av Luca Maroni och fick 98p.  Vinmakaren är Alessandro Cellai som också har skapat Rigogolo Chianti Riserva 2014.

Vinet framställs av 100% merlot från en 3 ha vingård med rikligt av stora stenar och lera. Druvorna plockas en och en, totalt blir det högst en klase druvor per vinranka. Vinet jäser på ståltank men mognar sen på nya franska 225 L ekfat i 3 år. 

Kompakt frukt med rikligt inslag av mörka bär, kryddor, mineral, mörk choklad och läder. Kan sparas många år men njutas redan nu till en maträtt med krämiga tillbehör och rött kött. 

Nettuno / Rocca di Frassinello -Maremma

Rocca di Frassinello ligger i Maremma, Toscana. Vineriet ingår i gruppen Nettuno s.r.l. där Paolo Panerai står som ägare. I gruppen ingår även Feudi del Pisciotto på Sicilien, och Castellare di Castellina i Chianti. Rocca di Frassinello grundades 2004, det är ett gemensamt projekt mellan Christian Le Sommer på Les Domaines Baron de Rothschild-Lafite och Alessandro Cellai som är ansvarig vinmakare för Nettunos alla viner. Flaggskeppsvinet Rocca di Frassinello mognar på ekfat som dessförinnan innehållit Château Lafite.