Mauro Molino – Piemonte

Azienda Agricolo Molino grundades 1953 av Guiseppe Molino, vingården ligger i La Morra, en av de viktigaste kommunerna för de bästa Barolo vinerna. Sonen Mauro Molino, med oenologexamen tog över driften 1978. Idag driver Mauro företaget med sin dotter Martina (PR och Export) och sonen Matteo (oenolog). Vinerna är av den moderna skolan med kortare tid på ekfat och mer betoning på frukt och elegans. Totalt har man 13 hektar vingårdar, årlig produktion: 70 000 fl.



Från Mauro Molino – Piemonte

Barbera d’Alba Rött vin
Barbera 14,0 %

En mycket seriös Barbera med spänstiga tanniner.

Fruktig doft med inslag av röda bär, salmiak och mineral. Smaken medelfyllig och rikt fruktig, med frisk syra. Passar som sällskapsvin och till rätter av pasta, pizza, fågel och ljust kött.

Kalkrik lerjod. Skalmaceration i 4 dgr, jäsning och lagring (6 mån) på ståltankar.

BARBERAD'ALBA2014

Barbera Legattere 2011 Rött vin
Barbera 14.5 %

Vingårdsbetecknad Barbera, från en vingård som andra producenter odlar Nebbiolo på. Den ligger i sydväst läge och jorden är rik på kalk. Guiseppe Molino (1:a generationen) odlade Barbera och man vill idag hålla fast vid traditionen att göra en vingårdsbetecknad Barbera. 18 månader lagring på 225 l ekfat, varav 50% nya. Rik karaktär av mörka bär och plommon, lätt rökig och mineralig med välintegrerad fat. Medelfyllig med spänstig syra och mer struktur i kroppen än den  vanliga Barberan. Tål tuffare mat och serveras gärna till smakrika rätter av nöt, vilt eller grillat. Kan fortsätta utvecklas på flaskan i 10 år.

Barolo Vigna Conca 2008 Rött vin
Nebbiolo %

Vingården: 3 ha vingård, den minsta i Barolo. Årlig produktion: endast 2 500 fl.
Limestone, tuff och lera. Vinrankorna 45 år gamla. Skalmaceration i 6 dgr, jäsning i ståltank, malolaktisk jäsning och mognadslagring i 24 mån i franska barriquer, varav ca hälften nya.

Ett elegant vin från en stor årgång. Tanninerna är sammetslena, kroppen är fyllig och mjuk och påminner om en Bourgogne av hög kvalité. Rik smak av mörka bär, mocka, kryddor, tryffel och ek, fyllig medmineralton och kryddighet.

94 p (Insider Barolo special, Wine Spectator)94p (James Suckling)
Gold Trophy & Best value (Vinordic Wine Challenge 2014)

 

79369-Mauro-Molino-Barolo-Vigna-Conca

Barolo Vigna Gancia 2008 Rött vin
Nebbiolo 15,0 %

Kalkrik sandblandad jord. Skalmaceration i 6 dgr, jäsning i ståltank, malolaktisk jäsning och mognadslagring i 24 mån i fransk ek (allier), varav 35% nya fat. 

Stor doft av mörka mogna plommon, lakrits, mineral och torkad frukt. Fyllig komplex smak med välintegrerade tanniner, karaktär av ekfat och mörka mogna bär. Lång eftersmak. 

Kan lagras till 2030 (beroende av lagringsförhållanden).

92p Wine Advocate 
One of the Top Barolo ́s – the 20 best of 2008 Decanter

MAURO MOLINO BAROLO-DOCG-VIGNA-GANCIA


Skriv ut Producentinfo