Três Bagos White 2016

3bagos_br_2014ny

Fakta

Beskrivning

50% Viosinho, 40% Gouveiro, 10% Rabigato, som handskördats från skifferrika vingårdar i Douro, främst i norrlägen och på hög höjd. Vinrankorna är 25-30 år. 80% av vinet jäser på temperaturreglerad ståltank, 20% på nya franska ekfat där vinet också vilar i 6 månader. 

Generös, aromatisk doft. Frisk smak med inslag av citrus, apelsin, päron, ananas och en lätt rökighet från skifferjorden. Medelfyllig, lätt kryddig med bra längd. Passar till lätta rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött, den friska syran gör vinet till en bra matspelare och sällskapsdryck. 

Lavradores de feitoria

Grundades år 2000 av en grupp dedikerade vinodlare/-makare. Tillsammans ville man göra något nyskapande för Douro genom att förena sina resurser, teknik och erfarenhet. Tillsammans förfogas över 19 olika Quintas och ca 600 ha vingårdar. Fokus är ”hållbar vinodling”, identitet och terroir för alla sina viner, allt från skräddarsydda Brands till enskilda vingårdslägen. Wine Spectator listade firman (den enda från Portugal) som "one of 30 great wineries to discover". Firman är den 7:e största inom export för Douro. VD är Olga Martins, som också driver Quinta do Poeira med Jorge Moreira. 
www.lavradoresdefeitoria.pt