Lavradores de feitoria

Grundades år 2000 av en grupp dedikerade vinodlare/-makare. Tillsammans ville man göra något nyskapande för Douro genom att förena sina resurser, teknik och erfarenhet. Tillsammans förfogas över 19 olika Quintas och ca 600 ha vingårdar. Fokus är ”hållbar vinodling”, identitet och terroir för alla sina viner, allt från skräddarsydda Brands till enskilda vingårdslägen. Wine Spectator listade firman (den enda från Portugal) som ”one of 30 great wineries to discover”. Firman är den 7:e största inom export för Douro. VD är Olga Martins, som också driver Quinta do Poeira med Jorge Moreira. 
www.lavradoresdefeitoria.pt


af_logotipoeng_vertical-01-svart-pa-vit-bakgrund

Från Lavradores de feitoria

Meruge 2015 Vitt vin
Viosinho 13,5 %

Meruge framställs av druvan Viosinho från gamla vinrankor, minst 45 år på jordar av skiffer och granit på hög höjd i Douro. Handskörd, jäsning i portugisiska ekfat som ej rostats. Efter avslutad jäsning mognar vinet på ekfaten under 6 månader. 
Fyllig, rik smak med lätt nötighet, mogen citrus, gul stenfrukt, balanserad ekfatson och en frisk syra. Lång eftersmak med Burgundisk känsla. Lanseras 18 september.
93p / Decanter
92 LGP / Livets Goda

Quinta da Costa 2009 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca 14,5 %

Enskild vingård i som vetter mot söder. Mycket gamla vinstockar (+ 80 år). 
80% Touriga Nacional, 10% Tinta Roriz och 10% övriga. Del av vinet fottrampas och jäser på stora granit-lagares, därefter lagras vinet på franska ekfat, varav 80% nya.

Mycket komplex och koncentrerad med inslag av mörka bär, kryddor och mörk choklad, markerad tanninstruktur, ett vin med pondus. Kan utvecklas på flaskan i många år. Total årsproduktion endast 6 – 7000 fl.

Passar till kraftigare rätter av nöt och vilt, gärna med smakrika tillbehör.

Quinta-da-Costa-das-Aguaneiras-tinto-2009

Quinta da Costa 2013, magnum Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Nacional 14,5 %

80% Touriga nacional, 10% Tinta roriz, 10% övriga druvor från en enskild vingård i sydsluttning. Vinrankorna är 30 -60 år gamla och växer på skifferrik jord. Druvorna handskördas, fottrampas i granit-lagares och får därefter mogna i 12 månader i nya franska ekfat. 

Tät röd färg, stor doft av mörka bär, mineral och ek. Smaken är fyllig med inslag av björnbär, plommon, choklad och en lätt rökig skifferton. Närvarande men balanserade tanniner, lång eftersmak. Ett vin för höstens vilträtter eller nötkött, gärna med svamp och en gratäng av rotfrukter. 92 LGP / Livets Goda. ”Editor´s choice” + 90p/Wine Enthusiast.

qtadacosta_t_2011

Três Bagos Red 2014 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14 %

Vinet framställs av Tinta roriz, Touriga nacional och Touriga franca, som delvis växer som fieldblend på skifferrika jordar. Vinrankorna är 25-30 år, druvorna handskördas. Hälften av vinet får jäsa i ståltank, hälften i 2 år gamla franska ekfat, där vinet också vilar i 6 månader.

Tät, rubinröd färg. Öppen fruktig doft, medelfyllig smak med inslag av mörka bär, blåbär, björnbär, svarta vinbär och vanilj.  Frisk syra och mjuka tanniner gör vinet lätt att matcha till de flesta maträtter. Servera gärna vid ca 16 grader till de flesta rätter av kött och fågel, charkuterier och ost.

3bagos_t_2012_hires

Três Bagos Sauvignon Blanc 2012 Vitt vin
Sauvignon Blanc %

Sauvignon blanc från skifferrika jordar på hög höjd, för de gröna druvorna väljs främst vingårdar i norrlägen. Vinet fick jäsa i temperaturreglerad ståltank, 20% av vinet fick därefter mogna i franska ekfat några månader.  

Medelfylligt med en frisk syra och lätt rökighet som kommer från jordmånen. I smaken finns mogen citrusfrukt, svarta vinbärsblad, gul stenfrukt , ekfat och mineral. Vinet passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna hummersoppa eller grillade räkor, samt till lättare rätter av fågel.

Tres Bagos

Três Bagos White 2016 Vitt vin
Gouveio, Rabigato, Viosinho 13 %

50% Viosinho, 40% Gouveiro, 10% Rabigato, som handskördats från skifferrika vingårdar i Douro, främst i norrlägen och på hög höjd. Vinrankorna är 25-30 år. 80% av vinet jäser på temperaturreglerad ståltank, 20% på nya franska ekfat där vinet också vilar i 6 månader. 

Generös, aromatisk doft. Frisk smak med inslag av citrus, apelsin, päron, ananas och en lätt rökighet från skifferjorden. Medelfyllig, lätt kryddig med bra längd. Passar till lätta rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött, den friska syran gör vinet till en bra matspelare och sällskapsdryck. 

3bagos_br_2014ny

Zik Zak Douro Red 2014 Rött vin
Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional 14 %

Vinet framställs av Tinta roriz, Touriga nacional och Touriga franca, som delvis växer som fieldblend på skifferrika jordar. Vinrankorna är 25-30 år, druvorna handskördas. Hälften av vinet får jäsa i ståltank, hälften i 2 år gamla franska ekfat, där vinet också vilar i 4 månader.

Tät, rubinröd färg. Öppen fruktig doft, medelfyllig smak med inslag av mörka bär, blåbär, björnbär, svarta vinbär och vanilj.  Frisk syra och mjuka tanniner gör vinet lätt att matcha till de flesta maträtter. Servera gärna vid ca 16 grader till de flesta rätter av kött och fågel, charkuterier och ost.

Högupplöst flaskbild

zik-zak-duoro-red

Zik Zak Douro White 2016 Vitt vin
Gouveio, Malvasia fina, Siria 12,5 %

Vinet framställs av Malvasia Fina, Gouveio och Siria. Vinrankorna är 25-30 år gamla och växer på främst skifferjordar, samt granit på högre höjd. Druvorna handskördas och vinet jäser i ståltank.

Gulgrön färg. Frisk och blommig doft, fruktig och lätt aromatisk smak med inslag av citron, exotisk frukt och gul stenfrukt. Frisk syra och lätt örtkryddig ton. Servera gärna kyld som aperitif, sällskapsvin, till de flesta rätter av fisk och skaldjur, sallader och getost.

Högupplöst flaskbild

zik-zak-duroro-white


Skriv ut Producentinfo