Eikendal Vineyards

Eikendal grundades 1981 av den schweiziska familjen Saager då man köpte upp 76 ha vinodlingar i Helderberg, Stellenbosch. Familjen planterade om samtliga vingårdar och lät bygga ett helt nytt och modernt vineri. Vinmakaren Nico Grobler har skördat många medaljer och utmärkelser, bl a för sin Bordeauxblend Eikendal Classique och druvrena viner av Cabernet sauvignon, Chardonnay och Pinotage. I Decanter World wine Award belönades Eikendal för 6 st viner.

Eikendal är certifierad med ”Integrity & Sustainability” och inom kort även med ”WIETA”.


Eikendal Stellenbosch

Från Eikendal Vineyards

Eikendal Cabernet Sauvignon Rött vin
Cabernet Sauvignon 14,0 %

En Cabernet sauvignon som fått jäsa på ståltank och därefter mogna på små franska fat, cirka 25 % nya, i 6 månader. Vinet har nått en fin mognad och rondör, det är medelfylligt med mjuka tanniner, rik smak av svarta bär, vilda björnbär, tobak, choklad, mynta med en balanserad ek-integration.

Vinet passar att njuta på egen hand, som sällskapsvin, till helstekt rostbiff med tillbehör som  potatisgratäng eller älgfilé med gräddsås och klassisk gelé.

eikendal cabernet sauvignon

Eikendal Charisma Rött vin
Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese 14 %

Cabernet franc 46%, Merlot 38%, Sangiovese 7%, Pinot Noir 5%, Malbec 4%. Till denna cuvée har vinmakaren Nico Grobler hämtat inspiration från andra vinregioner som Toscana, Loire, Bordeaux, Loire och Bourgogne. Druvorna jäser separat i ståltank. 10% av vinet mognar på ny ek, efter att vinet blandats ges det färdiga vinet 15 månader mognad på ekfat. 

Charisma är elegant med rik och komplex smak. I doften plommon, körsbär och mogna jordgubbar. Smaken är medelfyllig med frisk syra, balanserade tanniner och välintegrerad ek. Trevlig som pratvin, till lätta rätter av ljust kött, vegetariskt, ostar och grillat ankbröst.
högupplöst flaskbild

eikendal-charisma

Eikendal Classique 2009 Rött vin
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot 15,0 %

52% merlot, 28% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc. Var druvsort jäste för sig i ståltank med 2-3 pump overs/dag för att extrahera färg och arom ur druvornas skal. Malolaktisk jäsning i 300 l franska ekfat, följt av 18 månader lagring, 25% ny ek. Vinmakare: Nico Grobler. 

Tät röd färg, stor doft av mörka bär, svarta vinbär, körsbär, ek och kryddor. Fyllig smak med tydliga tanniner, hög syra och smak av mörka och röda bär, ceder, mocka och mörk choklad. Passar till rätter av nöt och vilt men även till smakrika rätter av pasta med parmesanost.  

högupplöst flaskbild

eikendal-classique-2009

Eikendal Classique Magnum Rött vin
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot 15,0 %

Druvorna jäser var för sig i ståltank. Därefter lagras vinet på nya franska fat i 24 månader för att sedan filtreras & tappas på flaska där det får vila i ytterligare 12 månader. 

Eikendal Classique är ett elegant välbalanserat vin i Bordeaux-stil med den klassiska blandningen av Cabernet Sauvignon, Merlot & Cabernet Franc. Utvecklad stor doft och fyllig smak av svarta vinbär, mogna körsbär med inslag av ek, kryddor, choklad, tobak & mint som alla vävs samman i en lång avslutning. 

Vinet är underbart att drickas nu men kan lagras i upp till 10 år. Passar till kraftigare kötträtter.

eikendal classique

Eikendal Cuvée Blanc 2014 Vitt vin
Chardonnay, Sauvignon Blanc 13,0 %

50% Sauvignon blanc, 50% Chardonnay.

Eikendal Blanc är framställd på ståltank med ett par månaders lagring på sin jästfällning för extra rondör och djup. Vinet är torrt och friskt med en härlig balans mellan frukt och syra. I karaktären finns citrus, krusbär, gula äpplen, mineral och en lätt örtkryddig ton. 

​Passar utmärkt att drickas på egen hand eller till sommarsallader, skaldjur & ljusa fiskrätter.
Högupplöst flaskbild

Curvee Blanc 2014 small

Eikendal Cuvée Rouge 2013 Rött vin
Merlot, Petit Verdot, Shiraz 14,0 %

40% Merlot, 39% Shiraz, 21% Petit verdot.
Druvorna jäser var för sig i ståltank under pumping over, för extra extraktion av färg och aromer. Vinet har en rikt fruktig doft, medelfyllig smak av mörka bär, björnbär, körsbär, örter och en lätt pepprighet. 
Passar till sällskapsdryck, italiensk mat, gärna till en matig sallad och olika buffé-rätter.

Högupplöst flaskbild

 

Rouge 2013 small

Eikendal La Grâce 2012 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz 14,0 %

Den prisbelönte vinmakaren Nico Grobler har tagit fram en Cape Blend på de främsta druvorna i Stellenbosch; 45% Pinotage, 41% Cabernet Sauvignon, 14% Shiraz.

Vinet är medelfylligt och packat med frukt med inslag av mörka körsbär, björnbär, plommon, röd citrus, kryddor, tobak och mineral. Passar till smakrika rätter av kött, grillat och lagrade ostar. Det är även utmärkt att njuta som sällskapsvin.

Eikendal La Grâce

Eikendal Merlot 2007/08 Rött vin
Merlot 13,5 %

Druvorna kommer från vingård som vetter mot nordöst. Jäsning på ståltank med minimal pumping over, för en försiktig extraktion. Försiktig pressning, mognadslagring i 300L franska fat i 16 månader. 40 % nya fat, resten är 1 och 2 år gamla. Vinmakare var Henry Kotzee.

Ett fylligt och smakrikt vin med mogna tanniner som trots vinets ålder ger en stram profil. I smaken finns mörka bär, plommon, viol, kryddor, mineral och ek. Kan fortsätta lagras i 3-5 år. Passar till smakrika rätter av nöt, vilt och grillad fläskkarré, vinet klarar chilihetta och kan även vara utmärkt till lagrade ostar.
högupplöst flaskbild

eikendal-merlot-2008

Eikendal Noble Late Harvest Sött vin
Chenin Blanc 13,5 %

De botrytiserade druvorna handplockades en tidig morgon i april 2008. Där efter väljs de absolut bästa druvorna ut, druvorna måste ha ett innehåll av minst 100g socker/l för att få kallas ’Noble late harvest ’. Druvorna krossas försiktigt & juicen får vila över natten för att sedan starta jäsningen på 2 år gamla franska fat. Därefter lagras vinet ytterliggare ca 7 månader på små franska fat för att slutligen filtreras & buteljeras på flaska. 

Detta gyllengula vin har en underbar doft av honung, soltorkad persika, aprikos & rå ananas som även återfinns i smaken. Vinet är en fruktexplosion med en balanserad hög syra som gör det ypperligt för lagring. 

Drick nu eller lagra upp till 10 år. Passar till fruktiga desserter & vällagrade ostar.

eikendal late harvest

Eikendal Pinotage 2012 Rött vin
Pinotage 14 %

Eikendal Pinotage är Eikendals favoritdruva. Vinmakaren Nico Grobler håller Pinotage som störst av alla druvor och i internationella tävlingar vinner firmans Pinotage pris efter pris.

Vinet fick jäsa på ståltank vid kontrollerad temperatur. Vinet mognade sen på franska 300 L ekfat under 12 månader. Doften är stor och utvecklad med inslag av mörka bär, kryddor och ek. Smaken är fyllig, med avrundade tanniner, inslag av mörka plommon, svarta körsbär, mineral, kryddor och ek. Lång eftersmak. Passar till grillat, gärna med heta kryddor. Vinets fylliga frukt gör sig utmärkt till chilihetta, till ostar och som sällskapsvin.

eikendal-pinolage

Janina Chardonnay 2012/13 Vitt vin
Chardonnay 12,5 %

Druvor från vingård på en höjd av 180 möh, som vetter mot nordöst. Hela druvklasarna pressas (whole bunch pressing) och vinet jäser långsamt vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Därefter vilar vinet på sin jästfällning i 4 månader. Ingen ek! Vinmakare: Nico Grobler.

Medelfylligt, lätt smörigt med inslag av citrus, persika, äpple, mineral och en lätt mandelton, syran är balanserad. Passar som sällskapsvin och till rätter av fisk ,skaldjur och fågel.   

Högupplöst bild

eikendal-janina


Skriv ut Producentinfo