Eikendal Vineyards

Eikendal grundades 1981 av den schweiziska familjen Saager. Vingården ligger i Stellenbosch och är omplanterad med utvalda druvor och kloner för klimat och jordmån. På en jordmån av ”Coffeyclip” odlas druvorna till flaggskeppen Cabernet sauvignon och Classique. Vinmakaren Nico Grobler har utvecklat kvalitén och för varje år ges högre betyg av vinpressen.

I senaste rapporten, ”Tim Atkins South Africa Report 2017” tilldelades Eikendal en hedervärd 2:a Cru (av 5), med hela 9 viner på +90 poäng.

Eikendal är certifierad med ”Integrity & Sustainability” och inom kort även med ”WIETA”.


Eikendal Stellenbosch

Från Eikendal Vineyards

Charisma 2009 Rött vin
Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese 14 %

Cabernet franc 46%, Merlot 38%, Sangiovese 7%, Pinot Noir 5%, Malbec 4%. Till denna cuvée har vinmakaren Nico Grobler hämtat inspiration från andra vinregioner som Toscana, Loire, Bordeaux, Loire och Bourgogne. Druvorna jäser separat i ståltank. 10% av vinet mognar på ny ek, efter att vinet blandats ges det färdiga vinet 15 månader mognad på ekfat. 

Charisma är elegant med rik och komplex smak. I doften plommon, körsbär och mogna jordgubbar. Smaken är medelfyllig med frisk syra, balanserade tanniner och välintegrerad ek. Trevlig som pratvin, till lätta rätter av ljust kött, vegetariskt, ostar och grillat ankbröst.
högupplöst flaskbild

eikendal-charisma

Eikendal Cabernet sauvignon 2015 Rött vin
Cabernet Sauvignon %

Tillfällig lansering om 1200 fl. Slutlevererad, men saldo finns i vissa butiker. 
Art.nr: 95029. Pris: 175 kr.

Vingården planterades 2003 med utvalda kloner nr 163 och 46. Jordmånen är ”Coffey clip” med inslag av granit och sandsten. Närheten till bergsmassivet Helder Crest och Atlanten ger ett bra maritimt klimat med svalka om nätterna.
Lågt skördeuttag och noggrann selektering då detta är firmans främsta flaggskepp.

Jäsningen startar spontant med naturlig jäst efter 15 dgr kallmaceration, 12 månader lagring på 300 L Bourgogne–fat, 35% nya. Ekfaten är custom-made från Bruno Lorenzon (Bourgogne).

Tät och koncentrerad med inslag av svarta vinbär, mineral, ceder, mocka och kryddor. Fyllig smak med frisk syra och lång eftersmak. Passar till en stek av nöt eller vilt, mustig gryta eller en smakrik pastarätt med riven parmesan.

Double Platinum /NWC  — 93p/100 Tim Atkins SA Report 2017  — 5 Stars /Harpers Wine Stars 2018  — Double Gold Veritas Award 2017 — 4,5p/5 Platter Wine Guide 2018
Högupplöst flaskbild

Cabernet Sauvignon 2015small

Eikendal Charisma 2016 Rött vin
Petit Verdot, Sangiovese, Shiraz %

59% Shiraz, 26% Petit verdot, 15% Sangiovese. Blenden skiljer sig från tidigare årgång av Charisma. Druvorna växer på Eikendals vingård med s.k. Coffey-clip. Var druvsort handskördas och vinifieras separat med relativt lång extraktion, 24 dgr. Efter blending mognade vinet under 15 månader på franska 500 L ekfat, 3 och 4 år gamla.

Rikt och generöst fruktigt med inslag av mörka bär, blåbär, björnbär och körsbär, lätt kryddighet, mocka och choklad. Mjuka tanniner. Passar till rätter av ljust kött, svamprisotto, smakrika pastarätter och som sällskapsvin.

SB nr: 70025. Pris: 196 kr. Beställningssortiment

Högupplöst flaskbild

Charisma 2016small

Eikendal Classique 2009 Rött vin
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot 15,0 %

52% merlot, 28% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc. Var druvsort jäste för sig i ståltank med 2-3 pump overs/dag för att extrahera färg och arom ur druvornas skal. Malolaktisk jäsning i 300 l franska ekfat, följt av 18 månader lagring, 25% ny ek. Vinmakare: Nico Grobler. 

Tät röd färg, stor doft av mörka bär, svarta vinbär, körsbär, ek och kryddor. Fyllig smak med tydliga tanniner, hög syra och smak av mörka och röda bär, ceder, mocka och mörk choklad. Passar till rätter av nöt och vilt men även till smakrika rätter av pasta med parmesanost.  

högupplöst flaskbild

Finns även i begränsat antal på magnum, årgång 2005.

eikendal-classique-2009

Eikendal Classique 2015 Rött vin
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot %

46% Cabernet sauvignon, 36% Merlot, 11% Cabernet franc, 7% Petit verdot.
Det tog Nico Grobler 6 år att komma fram till den perfekta blenden. Med särskilt utvalda kloner och vingårdar som ”vuxit till sig” är nu vinet så perfekt det kan bli och ett av firmans flaggskepp.
Var druvsort vinifieras var för sig och mognar på franska 300L ekfat från Bruno Lorenzon (Bourgogne) under 12 månader. Efter blending fick vinet ytterligare 6 månader på ekfat följt av 12 månader på flaska.

Koncentrerad, elegant, med inslag av svarta vinbär, björnbär, plommon, ceder, mocka och mörk choklad. Kan fortsätta utvecklas i 20 år beroende av lagringsförhållanden. Passar till rätter av ljust och mörkt kött, även vilt och lamm, gärna med kryddsmör eller gratinerade rotfrukter.
95p/100 Tim Atkins MW  – Double Gold/ NWC (National Wine Challenge)  – 5 Stars /Harpers Wine Stars 2018  – 4,5 Stars /John Platter 2018

SB nr: 72651. Pris: 285 kr. Beställningssortiment.

Högupplöst flaskbild

Classique 2015 pack shot

Eikendal Cuvée Blanc 2014 Vitt vin
Chardonnay, Sauvignon Blanc 13,0 %

50% Sauvignon blanc, 50% Chardonnay.

Eikendal Blanc är framställd på ståltank med ett par månaders lagring på sin jästfällning för extra rondör och djup. Vinet är torrt och friskt med en härlig balans mellan frukt och syra. I karaktären finns citrus, krusbär, gula äpplen, mineral och en lätt örtkryddig ton. 

​Passar utmärkt att drickas på egen hand eller till sommarsallader, skaldjur & ljusa fiskrätter.
Högupplöst flaskbild

Curvee Blanc 2014 small

Eikendal Cuvée Rouge 2013 Rött vin
Merlot, Petit Verdot, Shiraz 14,0 %

40% Merlot, 39% Shiraz, 21% Petit verdot.
Druvorna jäser var för sig i ståltank under pumping over, för extra extraktion av färg och aromer. Vinet har en rikt fruktig doft, medelfyllig smak av mörka bär, björnbär, körsbär, örter och en lätt pepprighet. 
Passar till sällskapsdryck, italiensk mat, gärna till en matig sallad och olika buffé-rätter.

Högupplöst flaskbild

 

Rouge 2013 small

Eikendal La Grâce 2012 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz 14,0 %

Den prisbelönte vinmakaren Nico Grobler har tagit fram en Cape Blend på de främsta druvorna i Stellenbosch; 45% Pinotage, 41% Cabernet Sauvignon, 14% Shiraz.

Vinet är medelfylligt och packat med frukt med inslag av mörka körsbär, björnbär, plommon, röd citrus, kryddor, tobak och mineral. Passar till smakrika rätter av kött, grillat och lagrade ostar. Det är även utmärkt att njuta som sällskapsvin.

Eikendal La Grâce

Eikendal Merlot 2007/08 Rött vin
Merlot 13,5 %

Druvorna kommer från vingård som vetter mot nordöst. Jäsning på ståltank med minimal pumping over, för en försiktig extraktion. Försiktig pressning, mognadslagring i 300L franska fat i 16 månader. 40 % nya fat, resten är 1 och 2 år gamla. Vinmakare var Henry Kotzee.

Ett fylligt och smakrikt vin med mogna tanniner som trots vinets ålder ger en stram profil. I smaken finns mörka bär, plommon, viol, kryddor, mineral och ek. Kan fortsätta lagras i 3-5 år. Passar till smakrika rätter av nöt, vilt och grillad fläskkarré, vinet klarar chilihetta och kan även vara utmärkt till lagrade ostar.
högupplöst flaskbild

eikendal-merlot-2008

Eikendal Pinotage 2012 Rött vin
Pinotage 14 %

Eikendal Pinotage är Eikendals favoritdruva. Vinmakaren Nico Grobler håller Pinotage som störst av alla druvor och i internationella tävlingar vinner firmans Pinotage pris efter pris.

Vinet fick jäsa på ståltank vid kontrollerad temperatur. Vinet mognade sen på franska 300 L ekfat under 12 månader. Doften är stor och utvecklad med inslag av mörka bär, kryddor och ek. Smaken är fyllig, med avrundade tanniner, inslag av mörka plommon, svarta körsbär, mineral, kryddor och ek. Lång eftersmak. Passar till grillat, gärna med heta kryddor. Vinets fylliga frukt gör sig utmärkt till chilihetta, till ostar och som sällskapsvin.

eikendal-pinolage

Eikendal Reserve Chardonnay 2016 Vitt vin
Chardonnay %

Druvor från 20% Elgin, 60% Eikendals vingård i Helder Crest (Stellenbosch), 20% Klein Moerbei (Stellenbosch). Nico har valt de bästa klonerna för dessa lägen, CY 277, CY 95,96 samt CY 548. Detta komplexa vin är resultatet av cirka 20 olika lägen som vinifieras separat. Hälften av vinet får jäsa på ekfat, 500L ”custom made” från Bruno Lorenzon (Bourgogne). 100% av vinet mognar på ekfaten under 12 månader. 15% nya, resten är 1,2, och 3 år gamla.

Koncentrerad och tight med tydlig syra och inslag av gul stenfrukt, apelsin, citrus, mineral och ekfat. Fyllig men elegant, lång eftersmak. Passar till matiga sallader, rätter av fisk och skaldjur och ljust kött.
Double Platinum /NWC (National Wine Challenge)
95/100 Prescient Chardonnay Report
4½* Platter Wine Guide 2018

SB nr: 72158. Pris: 249 kr. Beställningssortiment.
Högupplöst flaskbild

Chardonnay_2016 small

Janina Chardonnay 2013 Vitt vin
Chardonnay 12,5 %

Druvor från vingård på en höjd av 180 möh, som vetter mot nordöst. Hela druvklasarna pressas (whole bunch pressing) och vinet jäser långsamt vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Därefter vilar vinet på sin jästfällning i 4 månader. Ingen ek! Vinmakare: Nico Grobler.

Medelfylligt, lätt smörigt med inslag av citrus, persika, äpple, mineral och en lätt mandelton, syran är balanserad. Passar som sällskapsvin och till rätter av fisk ,skaldjur och fågel.   

Högupplöst bild

eikendal-janina


Skriv ut Producentinfo