Conceito Tinto 2013

conceito-tinto-x

Fakta

Beskrivning

Vinet framställs av Sousão, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional m fl. i vingården Quinta do Cabido. Vinrankorna har uppnått en snittålder av 50 år. 20 månaders lagring på små franska ekfat, varav 50% nya.

Mörk tät färg, stor doft av viol, björnbär, skogshallon, ek och tobak. Fyllig smak med koncentration och markerade tanniner, smak av mörka bär, lakrits, mörk choklad, kryddor och mineral. Passar till mustig köttgryta, vilt med smakrika tillbehör, rotfruktsgratäng, vitlök och krämig sås. Går att lagra 8-10 år. Slutlevererad men finns fortfarande i vissa av Systembolagets butiker. 
94p eParker 
17,5/20 av Jancis Robinson
93 LGP Livets Goda  / 93p Wine Enthusiast

Conceito

Conceito är ett dynamiskt vinhus med fokus på moderna viner med frukt och fräschör. Den unga vimakaren Rita Ferreira Marques har hamnat i internationellt rampljus och fått många utmärkelser för sina vita och röda Douro-viner, portviner och Vinho Verde. 

Vingårdarna ligger på 300-400 m höjd på en stenig plateau, i hjärtat av Douro-dalen. Jordmånen domineras av skiffer som ger mineralitet, vinrankorna är gamla och odlas som klassisk Field-blend. Totalt har man runt 20 olika druvsorter i vingårdarna som fördelar sig mellan Quinta da Veiga (20 ha) Quinta do Chão-do-Pereiro (20ha) och Quinta do Cabido (23 ha) som är formad som en amfiteater. Slutligen har man 10 ha vingård på högre höjd där jorden domineras mer av granit, där främst de gröna druvorna odlas.