Conceito by Barbeito Ruby Port

porto-ruby-conceito

Fakta

Beskrivning

Joint venture med vinmakaren Ricardo Diogo, på Vinhos Barbeito, Madeira. Tillsammans har de skapat ett portvin med influens av en frisk Madeira. Det svalare klimatet i Teja-dalen och den höga höjden ger den naturliga friskheten. Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, m fl växer som fieldblend på skifferjord, rankorna är pre-phylloxera och 80 år gamla. Handskörd, fottrampning utan avstjälkning, jäsning på lagares. Jäsningen avbryts med vinsprit och vinet får sen mogna på stora gamla ekfat i 18 månader.  

Rubinröd färg, rikt fruktig med inslag av mörka körsbär, plommon, choklad, lakrits med en frisk syra. Serveras kyld som aperitif, eller after dinner–drink. Passar till lagrad ost, torkad frukt och dessert av choklad eller bär. Kan sparas men vinner inte på lagring. Restsocker 103 gram/liter. 91 p / Livets Goda
Högupplöst flaskbild

Conceito

Conceito är ett dynamiskt vinhus med fokus på moderna viner med frukt och fräschör. Den unga vimakaren Rita Ferreira Marques har hamnat i internationellt rampljus och fått många utmärkelser för sina vita och röda Douro-viner, portviner och Vinho Verde. 

Vingårdarna ligger på 300-400 m höjd på en stenig plateau, i hjärtat av Douro-dalen. Jordmånen domineras av skiffer som ger mineralitet, vinrankorna är gamla och odlas som klassisk Field-blend. Totalt har man runt 20 olika druvsorter i vingårdarna som fördelar sig mellan Quinta da Veiga (20 ha) Quinta do Chão-do-Pereiro (20ha) och Quinta do Cabido (23 ha) som är formad som en amfiteater. Slutligen har man 10 ha vingård på högre höjd där jorden domineras mer av granit, där främst de gröna druvorna odlas.