Conceito Branco 2012

conceito-branco

Fakta

Beskrivning

Från gamla vinrankor ”pre-phylloxera”, på en granitplatå 500 meter över havet, väst om Foz Côa, Douro. Vinet får jäsa utan att druvorna avstjälkats, på ekfat under regelbunden batônnage, 70% franska och 30% kaukasiska fat. Totalt 40% ny ek. Vinet mognar 10 mån på fat.

Stor doft packad med exotisk frukt, persika, mango, lavendel, kryddor och ek. Smaken fyllig och smörig, inslag av hasselnöt, mineral, örtkryddor och ek. Väl uppbyggt vin med struktur och lång eftersmak. Passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna grillat, smakrik fågel, t ex fasan och gås med smakrika tillbehör, liksom till ljust kött.

Slutlevererad inom kort.

Conceito

Conceito är ett dynamiskt vinhus med fokus på moderna viner med frukt och fräschör. Den unga vimakaren Rita Ferreira Marques har hamnat i internationellt rampljus och fått många utmärkelser för sina vita och röda Douro-viner, portviner och Vinho Verde. 

Vingårdarna ligger på 300-400 m höjd på en stenig plateau, i hjärtat av Douro-dalen. Jordmånen domineras av skiffer som ger mineralitet, vinrankorna är gamla och odlas som klassisk Field-blend. Totalt har man runt 20 olika druvsorter i vingårdarna som fördelar sig mellan Quinta da Veiga (20 ha) Quinta do Chão-do-Pereiro (20ha) och Quinta do Cabido (23 ha) som är formad som en amfiteater. Slutligen har man 10 ha vingård på högre höjd där jorden domineras mer av granit, där främst de gröna druvorna odlas.