Conceito Alvarinho 2015

alvarinho

Fakta

Beskrivning

Vinet framställs av druvan Alvarinho, från 40-åriga vinrankor i Moncão där granitjordar dominerar. Druvorna handskördas och kyles, pressas försiktigt utan att avstjälkas och får jäsa i ståltank under regelbunden bâtonnage. Därefter mognar vinet på sin jästfällning under 7 månader i ståltank.  Total produktion endast 3000 fl.

Vinet är rikt blommigt och fruktigt, lätt smörigt med inslag av mineral och markerad syra, exotisk frukt, apelsin och örtkryddor. Passar till rätter av fisk och skaldjur, eller ljust kött, gärna med lätt kryddiga tillbehör. Prova gärna till orientaliska kryddor.

92 LGP Livets Goda

 

Conceito

Conceito är ett dynamiskt vinhus med fokus på moderna viner med frukt och fräschör. Den unga vimakaren Rita Ferreira Marques har hamnat i internationellt rampljus och fått många utmärkelser för sina vita och röda Douro-viner, portviner och Vinho Verde. 

Vingårdarna ligger på 300-400 m höjd på en stenig plateau, i hjärtat av Douro-dalen. Jordmånen domineras av skiffer som ger mineralitet, vinrankorna är gamla och odlas som klassisk Field-blend. Totalt har man runt 20 olika druvsorter i vingårdarna som fördelar sig mellan Quinta da Veiga (20 ha) Quinta do Chão-do-Pereiro (20ha) och Quinta do Cabido (23 ha) som är formad som en amfiteater. Slutligen har man 10 ha vingård på högre höjd där jorden domineras mer av granit, där främst de gröna druvorna odlas.