Bastardo 2016

bastardo

Fakta

Beskrivning

Bastardo är en gammal druvsort som övergivits av många odlare. Den har mest använts som blanddruva till portviner. Druvan kallas Trousseau i Frankrike. Rita Ferreira framställer årligen 5000 fl av druvan, vilket är mycket ovanligt. 
100 % Bastardo från vingården Quinta da Veiga med skiffer-rik jordmån på hög höjd, 450 möh. Minst 30 år gamla vinrankor. Handskörd och fottrampning utan avstjälkning i granitkar (lagares). Jäsningen får starta med endast den naturliga jästen. Efter avslutad jäsning får vinet mogna 10 månader på ståltank.

Ljust röd färg, rikt fruktig med inslag av mörka körsbär, mogna vildhallon, nougat och en lätt kryddighet. Vinet påminner om en Beaujolais i stilen men med mer struktur, friskhet och spänst i en lång eftersmak. Servera lätt kyld som sällskapsvin, till en ostbricka, charkuterier, fågel eller asiatiskt. Vinet lanseras tillfälligt i butik 17/11. 1200 fl.
Högupplöst flaskbild

Conceito

Conceito är ett dynamiskt vinhus med fokus på moderna viner med frukt och fräschör. Den unga vimakaren Rita Ferreira Marques har hamnat i internationellt rampljus och fått många utmärkelser för sina vita och röda Douro-viner, portviner och Vinho Verde. 

Vingårdarna ligger på 300-400 m höjd på en stenig plateau, i hjärtat av Douro-dalen. Jordmånen domineras av skiffer som ger mineralitet, vinrankorna är gamla och odlas som klassisk Field-blend. Totalt har man runt 20 olika druvsorter i vingårdarna som fördelar sig mellan Quinta da Veiga (20 ha) Quinta do Chão-do-Pereiro (20ha) och Quinta do Cabido (23 ha) som är formad som en amfiteater. Slutligen har man 10 ha vingård på högre höjd där jorden domineras mer av granit, där främst de gröna druvorna odlas.