Sant´Antimo Rosso 2015

santimo-2015

Fakta

Beskrivning

50% Syrah, 25% Merlot, 20% Cabernet sauvignon och 5% Petit Verdot. Var druvsort mognar för sig på små franska ekfat i 10 månader, samt 6 månader på flaska efter blending. 
Mörk bärig frukt med kryddigt inslag och ekfatstoner, mörk choklad och mocka, lång eftersmak. Servera till rätter av ljust och mörkt kött och till det italienska köket med örtkryddor, olivolja och lagrad ost. 
Sant´Antimo DOC ligger i Montalcino, appellationen lanserades under 90-talet för kvalitetsviner av druvor som annars ej "ryms" i klassificeringen för Brunello -, och Rosso di Montalcino.  

Collosorbo

Tenuta di Collosorbo grundades av Guiseppe Ciacci 1850. Vingården drivs sedan 20 år av tredje generationen Ciacci; Giovanna och hennes döttrar Lucia (agronom) och Laura (vinmakare). Giovanna har låtit bygga ett helt nytt vineri och nyplantera stora delar av vingården som är belägen mellan S.Angelo i Colle och Castelnuovo dell `Abate i Montalcino. Vingårdarna ligger på sluttningar med kalkrik jord, 200 – 400 meter över havet. Läget skyddar från nordliga vindar samtidigt som floden Orcia ger viss svalka.