Rosso di Toscana 2015

rosso-toscana-collosorbo-2014

Fakta

Beskrivning

60% Sangiovese, 20% Syrah och 20% Merlot. Druvorna kommer från Collosorbos egna vinodlingar i Montalcino, där klimatet ger druvor med bra mognad och viner med balans och struktur. Vinet är framställt på ståltank följt av 12 månader lagring på slovenska och franska ekfat, storlek mellan 12 - 54 HL. Därefter mognar vinet på flaska 6 månader innan vinet lanseras. 

Ett fruktigt vin med balanserade tanniner. I aromerna finns inslag av mörk choklad, mint, multna löv och körsbär. Passar lika bra som pratvin som till det typiska italienska köket, en pastarätt, pizza eller en lätt köttstek.

Collosorbo

Tenuta di Collosorbo grundades av Guiseppe Ciacci 1850. Vingården drivs sedan 20 år av tredje generationen Ciacci; Giovanna och hennes döttrar Lucia (agronom) och Laura (vinmakare). Giovanna har låtit bygga ett helt nytt vineri och nyplantera stora delar av vingården som är belägen mellan S.Angelo i Colle och Castelnuovo dell `Abate i Montalcino. Vingårdarna ligger på sluttningar med kalkrik jord, 200 – 400 meter över havet. Läget skyddar från nordliga vindar samtidigt som floden Orcia ger viss svalka.