Rigogolo Chianti Riserva 2015

2361 Rigogolo Chianti Riserva, högupplöst flaskbild

Fakta

Beskrivning

90% Sangioveto, 5% Canaiolo, 5% Cab sauvignon
Vinet framställs av druvor från egendomen Castellare di Castellina. Vinrankorna är cirka 30 år gamla, jordmånen väldränerad  ”galestro”, dvs märgel och kalk. Vinet jäser på temperaturreglerad ståltank, därefter mognar hälften av vinet i 12 månader på franska 225 L ekfat.
Medelfylligt vin i en utvecklad mjuk stil. Inslag av mörka körsbär, örtkryddor, choklad och ek, mjuka tanniner och en frisk syra som ger spänst. 
Vinets friska syra gör det lätt att matcha med många olika maträtter. Servera gärna något svalt, vid 18 grader, till rätter som pasta med pesto, fredagsmys med tacos eller grillad kyckling, samt olika rätter av kött. 

Högupplöst flaskbild

Nettuno/Castellare di Castellina - Chianti

En 80 ha stor egendom i hjärtat av Chianti Classico, vid byn Castellina. Vingården grundades 1968 då Paolo Panerai övertog och konsoliderade fem olika vingårdar. De ligger på 370 möh och vetter mot sydöst i form av en amphiteater.
Castellare di Castellina är den äldsta av vingårdarna i Paolo Panerais ägo. De övriga är Rocca di Frassinello i Maremma (i samarbete med Domaines Barons de Rotschild) samt Feudi del  Pisciotto och Gurra di Mare på Sicilien.
www.castellare.it