Cadran de Fombrauge 2011

CADRAN-2011 - copie

Fakta

Beskrivning

80% Merlot, 12% Cabernet franc, 8% Cabernet sauvignon.
Château Fombrauge har anor från 1700-talet, en av de äldsta i St-Emilion med 51 ha vingård. Dess rykte blev känt under ägaren Dumas de Fombrauges tid då vinkvalitén ökade markant. Bakom kvalitén står även den kalkrika lerjorden, gamla vinrankor, lågt skördeuttag, -27 hl/ha, handskörd och noggrann selektering. Var druvsort och ”terroir/parcel” jäser var för sig i små betongfat under manuell punching down. Cadran de Fombrauge är husets andravin, vinet mognar i franska 225 L ekfat i 18 månader. 
Stor doft av mörka bär, ceder, och mineral. Fyllig smak med tydliga tanniner och inslag av plommon, svarta vinbär, kaffe, läder och mineral. Passar rätter av nöt och vilt, gärna med smakrika tillbehör.
Högupplöst flaskbild

Bernard Magrez

En av de främsta och mest ansedda producenterna i Bordeaux. Man har totalt 40 vingårdar i Frankrike, främst i Bordeaux men även i Provence, Carcassone, VdP dÓc  och Côtes du Roussillon med flera. Dessutom har man vingårdar i Spanien (Toro, Priorat), Douro, Kalifornien (Napa), Chile,  Argentina (Mendoza), Uruguay, Marocko, Japan. 

Bernards nya restaurang La Grande Maison  har målet att få tre stjärnor i Guide Michelin, väl värt ett besök.