Recept – Västerbottenskorg med krämig rostbiffsröra

Ett recept från Inger och Birgitta i Stuvsta – för 6 personer.

100 g riven västerbottenost (2,5 dl)
60 g riven parmesanost (1,5 dl)
150 g rostbiff (skuren i tunna skivor)
2 dl kvarg
1 dl lättmajonnäs (blir ännu godare med en klick till..)
dill och salt
eventuellt lite finskuren rödlök till garnering
(+ en liten sudd riven pepparrot)?

Börja med röran. Rör ihop kvarg, majonnäs och dill. Smaka av med salt och ev. pepparrot. Strimla rostbiffen och rör ner. Låt vila i kylskåp tills det är serveringsdags.
Fortsätt med korgarna. Sätt ugnen på 200 grader, riv osten och blanda samman de två ostsorterna. Lägg ut små högar med osten på bakplåtspapper (de flyter ut mycket – så det är bäst att grädda korgarna i två omgångar, dvs tre och tre stycken per plåt.

Sätt in i ugnen och håll noga koll. Osten kommer att flyta ut och börja bubbla, när den börjar få lite färg i kanterna är det klart. Ta ut plåten. Låt svalna i 2-3 minuter tills de håller ihop så pass att de kan flyttas med en stekspade. Lägg korgarna på små upp-och nervända glas, pressa ner kanterna så att ostflarnet bildar en liten korg över glasets botten. Låt stelna.

Servera korgarna fyllda med rostbiffsröran, garnera med finhackad rödlök och extra dill.

Servera gärna med Rigogolo Chianti Riserva 2014, nr 2361, 13%vol, 97 kr.

Lycka till!