Arkiv

Le Faîte Rouge 2013

le-faite-rouge-2013-eti

Fakta

Beskrivning

Le Faîte (”the Peak”), firmans flaggskepp framställs av Tannat, Cabernet sauvignon och Pinenc. Vinet som framställts av Tannat får mogna under 10 månader på franska ekfat, 30% ny ek.
Varje år tar Plaimonts önologer fram 5 olika blends som provas mot en panel av sommelierer, skribenter och kunder. Genom provningen väljs årets Le Faîte ut. För årgång 2013, av det röda vinet, var Andreas Larsson (världsmästare i sommelleri 2007) representant för sommeliererna, Laure Gasparotto för skribenterna.  

Smakrikt, koncentrerat, stramt vin med inslag av björnbär, viol, svarta vinbär, med peppar och mineralrökigt inslag. Passar till rätter av rött kött, gryta med gräddig sås eller grillat med en krämig rotfruktsgratäng till. Dekantera gärna vinet i god tid innan servering. Kan sparas i källaren i många år, för den som kan vänta. högupplöst flaskbild 

Le Faîte Blanc 2014

le-faite-blanc-2014-eti

Fakta

Beskrivning

Le Faîte (”the Peak”), firmans flaggskepp framställs av Gros Manseng 70%, Petit Courbu 15% och Petit Manseng 15%. Vinet mognar 8-10 månader på sin jästfällning. Petit Manseng får även mogna på franska ekfat under 6 månader. Varje år tar Plaimonts önologer fram 5 olika blends som provas mot en panel av sommelierer, skribenter och kunder. Genom provningen väljs årets Le Faîte ut. För årgång 2014, av det vita vinet, var Andreas Larsson (världsmästare i sommelleri 2007) representant för sommeliererna, Laure Gasparotto för skribenterna.  
90p / Roger Voss (Wine Enthusiast)

Rik smak av gul stenfrukt som persika, stjärnfrukt, mango i fyllig, lätt smörig stil, frisk syra som balanserar, inslag av mineral och kryddor, lång eftersmak. Passar till rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött, även heta kryddor. Vinet fortsätter utvecklas på flaska många år. 
högupplöst flaskbild

Rosé d´Enfer Magnum

Diapositive 1

Fakta

Beskrivning

50% Tannat, 40% Pinenc, 10% Cabernet sauvignon. Druvorna kommer från kalkrika jordar i Saint-Mont. Vinet får jäsa på ståltank med en mycket kort tids skalkontakt. 

Smakrikt, torrt och friskt med inslag av svarta vinbär, röda bär, hallon, lakrits med en lätt kryddig touch. En bra rosé för olika tillfällen, som sällskapsvin, aperitif med tapas, till rökta räkor, gratinerad hummer eller vitlöksfrästa räkor. 

Terres d´Artagnan 2016

terres-dartagnan-rouge-ss-mill

Fakta

Beskrivning

Vinets namn står för ”D´Artagnans land”. 70% Merlot, 15% Tannat, 15% Cabernet sauvignon från sandblandade kalkrika jordar som ger viner med mineralitet. Närheten till Atlanten ger druvorna ett svalare klimat och därmed långsam mognad, då mer aromrika viner blir resultatet. Framställning på ståltank för bevarande av den fruktiga, aromatiska profilen.

Fruktig, blommig och lätt örtig doft. Medelfyllig smak, frisk syra och inslag av mörka och röda bär, blåbär, björnbär, hallon och lingon med en lätt kryddig touch i eftersmaken. Passar som sällskapsvin och till rätter av fågel, ljust kött och matiga sallader.

högupplöst flaskbild

 

Moonseng 2016

moonseng-sm

Fakta

Beskrivning

70% Merlot, 30% Manseng noir. Manseng noir är en historisk (bortglömd) druvsort som Plaimont återinfört i produktion. 2002 planterades 20 st vinrankor som ett experiment. 2014 framställdes det första vinet av druvan. 2016 finns det 9,5 hektar av Manseng noir. Vingården är sandblandad kalkrik jord som ger viner med friskhet och mineralitet. Vinet framställs på ståltank för bevarande av de rikt fruktiga, aromatiska karaktärerna.

Medelfylllig, fruktig och bärig, massvis med mörka bär som björnbär, blåbär kombinerat med röda bär, viol, örtkryddor och mineral, med mjuka tanniner. God som sällskapsdryck eller till olika rätter av ljust och mörkt kött, bra till het kryddning tack vare den mjuka tanninstrukturen.

Högupplöst flaskbild 

Vignes Préphylloxeriques 2013

les-vignes-prephylloxeriques-13

Fakta

Beskrivning

95% Tannat, 5% Pinenc från en vingård om 0,48 hektar där vinrankorna undgått vinlusen. De planterades 1871 och är alltså oympade – Prephylloxeriques. Vingården är skyddad av franska myndigheter som ett unikt historiskt monument. Jordmånen är väldränerad djup sandjord med inslag av kalk. Totalt framställs ca 1 000 fl/ år.

Handskörd, jäsning i små ekfat, s.k. cuvons under manuell pigeage, 12-14 månader lagring i stora franska ekfat, 40% nya. Tät mörkblå färg. Stor doft av pioner, mörka bär och ek. Fyllig smak med koncentrerad frukt och tanninstruktur, inslag av björnbär, svarta körsbär, färska fikon, mörk choklad, mineral och ek. Vinet kan fortsätta utvecklas i 20 år. Passar till rätter av nöt och vilt, gärna till halstrad råbiff och en klassisk oxfilé med rotfruktsgratäng.
högupplöst flaskbild

Château Arricau-Bordes 2012

arricau-bordes-madiran_1210

Fakta

Beskrivning

Enskilt vingårdsläge med sten & grus (pebbles). Vinet är en blend av Tannat , Cabernet franc och Cabernet sauvignon.  30% av vinet mognar på franska 225 l fat i 12 månader.

Ett vin med struktur och tydliga men balanserade tanniner, rik smak av mörka körsbär och kryddor som kryddnejlika, peppar, mycket lång eftersmak.  Passar rätter av nöt och vilt, gärna med krämiga tillbehör.

Les 3 Chevaliers 2011

Les 3

Fakta

Beskrivning

Vinet framställs av Tannat, Pinenc och Cabernet sauvignon från kalkrika lerjordar vid Pyrenéernas fot. Jäsning på ståltank under pump over, därefter vilar vinet på sin jästfällning i 12 månader. Mjukt, fruktigt vin med inslag av björnbär, blåbär och kryddor. Passar rätter av fågel och ljust kött.

Namnet kommer från de män som under 1000-talet ägde berget Saint Mont; Raymond – lord av Saint Mont, Aymard och Bernard. 1045 beslöt Raymond att bygga ett kloster, vilket 5 år senare togs över av Benediktiner-munkar. Munkarna var de som började odla vinrankor och framställa vin i Saint Mont.

Rive Haute Pacherenc du Vic-bilh 2011

rive haute

Fakta

Beskrivning

Övermogna druvor handskördas och selekteras första veckan i november. C:a 20hl/ha blir kvar efter den strikta selekteringen. 70g/l socker

Intensiv doft av honung, vita blommor, aprikos, ananas och mango. len och balanserad på paletten med en exotisk aromatik och lång fräsch finish.

Kombineras utmärkt till gåslever och är gudomlig till en Roquefortost eller söta,krämiga desserter.

Colombelle Rouge 2014

SONY DSC

Fakta

Beskrivning

60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 10% Tannat.

Vinet framställs på ståltank vid kontrollerad temperatur. Vinet är rikt fruktigt med mjuka tanniner och inslag av vilda mörka och röda bär med lätt kryddighet. 
Passar till rätter av fågel och ljust kött, pasta och gärna grillat med heta kryddor. Bra sällskapsvin.

Högupplöst flaskbild

Rosé d’Enfer 2016

rosé d´enfer

Fakta

Beskrivning

Vinet framställs av 50% Tannat, 40% Pinenc och 10% Cabernet Sauvignon från kalkrika jordar i Saint-Mont. Vinet får jäsa på ståltank med en mycket kort tids skalkontakt. Tannat pressas direkt ,utan skalkontakt.

Smakrikt, torrt och friskt med inslag av svarta vinbär, röda bär, hallon, lakrits med en lätt kryddig touch. En bra rosé för olika tillfällen, gärna som aperitif med tapas eller skaldjurs-canapé, som sällskapsvin eller till rökta räkor, gratinerad hummer eller vitlöksfrästa räkor. 
Finns även på Magnumbutelj, nr 79205, 215 kr

 Högupplöst bild 

Colombelle Blanc 2016

olombelle blanc

Fakta

Beskrivning

80% Colombard och 20% Ugni Blanc från odlingslägen med sand och kalksten. Skörd under tidig morgon, jäsning på ståltank vid låg temperatur.

Vinet är fruktigt och lätt aromatiskt med en pigg syra och inslag av citrus, persika och exotisk frukt. I eftersmaken ett elegant inslag av mineral och örtkryddor. Passar till matig sallad, asiatisk mat och färska skaldjur. Hög drinkability, utmärkt som aperitif. 
Högupplöst flaskbild

Plaimont

Plaimont producteurs är en sammanslutning av 1000 vinodlare som tillsammans förfogar över 5300 ha i Madiran, Saint Mont, Côtes de Gascogne, Pacherenc-du-Vic-Bilh m fl. Total produktion per år: 40 milj flaskor. Plaimont fokuserar på identitet och lokala, historiska druvsorter.

I ett experiment från 2002 odlas 39 ”bortglömda” druvsorter i vingården Conservatoire Ampélographique de Saint Mont. Vingården på 1 ha består av 6 m djup sand och är helt phylloxerafri. 12 av druvorna är ännu ej kända, men bland de identifierade finns Pedebernade nr 5, samt Manseng Noir. 2017 fick Plaimont utmärkelsen ”Best coop of the Year” av magasinet la Revue du Vin de France.

plaimont.jpg

Från Plaimont

Château Arricau-Bordes 2012 Rött vin
Tannat 13 %

Enskilt vingårdsläge med sten & grus (pebbles). Vinet är en blend av Tannat , Cabernet franc och Cabernet sauvignon.  30% av vinet mognar på franska 225 l fat i 12 månader.

Ett vin med struktur och tydliga men balanserade tanniner, rik smak av mörka körsbär och kryddor som kryddnejlika, peppar, mycket lång eftersmak.  Passar rätter av nöt och vilt, gärna med krämiga tillbehör.

arricau-bordes-madiran_1210

Colombelle Blanc 2016 Vitt vin
Colombard, Ugni Blanc 11,5 %

80% Colombard och 20% Ugni Blanc från odlingslägen med sand och kalksten. Skörd under tidig morgon, jäsning på ståltank vid låg temperatur.

Vinet är fruktigt och lätt aromatiskt med en pigg syra och inslag av citrus, persika och exotisk frukt. I eftersmaken ett elegant inslag av mineral och örtkryddor. Passar till matig sallad, asiatisk mat och färska skaldjur. Hög drinkability, utmärkt som aperitif. 
Högupplöst flaskbild

olombelle blanc

Colombelle Rouge 2014 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat 12.5 %

60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 10% Tannat.

Vinet framställs på ståltank vid kontrollerad temperatur. Vinet är rikt fruktigt med mjuka tanniner och inslag av vilda mörka och röda bär med lätt kryddighet. 
Passar till rätter av fågel och ljust kött, pasta och gärna grillat med heta kryddor. Bra sällskapsvin.

Högupplöst flaskbild

SONY DSC

Le Faîte Blanc 2014 Vitt vin
13,5 %

Le Faîte (”the Peak”), firmans flaggskepp framställs av Gros Manseng 70%, Petit Courbu 15% och Petit Manseng 15%. Vinet mognar 8-10 månader på sin jästfällning. Petit Manseng får även mogna på franska ekfat under 6 månader. Varje år tar Plaimonts önologer fram 5 olika blends som provas mot en panel av sommelierer, skribenter och kunder. Genom provningen väljs årets Le Faîte ut. För årgång 2014, av det vita vinet, var Andreas Larsson (världsmästare i sommelleri 2007) representant för sommeliererna, Laure Gasparotto för skribenterna.  
90p / Roger Voss (Wine Enthusiast)

Rik smak av gul stenfrukt som persika, stjärnfrukt, mango i fyllig, lätt smörig stil, frisk syra som balanserar, inslag av mineral och kryddor, lång eftersmak. Passar till rätter av fisk, skaldjur, fågel och ljust kött, även heta kryddor. Vinet fortsätter utvecklas på flaska många år. 
högupplöst flaskbild

le-faite-blanc-2014-eti

Le Faîte Rouge 2013 Rött vin
14 %

Le Faîte (”the Peak”), firmans flaggskepp framställs av Tannat, Cabernet sauvignon och Pinenc. Vinet som framställts av Tannat får mogna under 10 månader på franska ekfat, 30% ny ek.
Varje år tar Plaimonts önologer fram 5 olika blends som provas mot en panel av sommelierer, skribenter och kunder. Genom provningen väljs årets Le Faîte ut. För årgång 2013, av det röda vinet, var Andreas Larsson (världsmästare i sommelleri 2007) representant för sommeliererna, Laure Gasparotto för skribenterna.  

Smakrikt, koncentrerat, stramt vin med inslag av björnbär, viol, svarta vinbär, med peppar och mineralrökigt inslag. Passar till rätter av rött kött, gryta med gräddig sås eller grillat med en krämig rotfruktsgratäng till. Dekantera gärna vinet i god tid innan servering. Kan sparas i källaren i många år, för den som kan vänta. högupplöst flaskbild 

le-faite-rouge-2013-eti

Les 3 Chevaliers 2011 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Tannat, pinenc 14 %

Vinet framställs av Tannat, Pinenc och Cabernet sauvignon från kalkrika lerjordar vid Pyrenéernas fot. Jäsning på ståltank under pump over, därefter vilar vinet på sin jästfällning i 12 månader. Mjukt, fruktigt vin med inslag av björnbär, blåbär och kryddor. Passar rätter av fågel och ljust kött.

Namnet kommer från de män som under 1000-talet ägde berget Saint Mont; Raymond – lord av Saint Mont, Aymard och Bernard. 1045 beslöt Raymond att bygga ett kloster, vilket 5 år senare togs över av Benediktiner-munkar. Munkarna var de som började odla vinrankor och framställa vin i Saint Mont.

Les 3

Moonseng 2016 Rött vin
Manseng Noir, Merlot 13 %

70% Merlot, 30% Manseng noir. Manseng noir är en historisk (bortglömd) druvsort som Plaimont återinfört i produktion. 2002 planterades 20 st vinrankor som ett experiment. 2014 framställdes det första vinet av druvan. 2016 finns det 9,5 hektar av Manseng noir. Vingården är sandblandad kalkrik jord som ger viner med friskhet och mineralitet. Vinet framställs på ståltank för bevarande av de rikt fruktiga, aromatiska karaktärerna.

Medelfylllig, fruktig och bärig, massvis med mörka bär som björnbär, blåbär kombinerat med röda bär, viol, örtkryddor och mineral, med mjuka tanniner. God som sällskapsdryck eller till olika rätter av ljust och mörkt kött, bra till het kryddning tack vare den mjuka tanninstrukturen.

Högupplöst flaskbild 

moonseng-sm

Rive Haute Pacherenc du Vic-bilh 2011 Sött vin
Arrufiac, Gros Manseng, Petit Manseng 13,0 %

Övermogna druvor handskördas och selekteras första veckan i november. C:a 20hl/ha blir kvar efter den strikta selekteringen. 70g/l socker

Intensiv doft av honung, vita blommor, aprikos, ananas och mango. len och balanserad på paletten med en exotisk aromatik och lång fräsch finish.

Kombineras utmärkt till gåslever och är gudomlig till en Roquefortost eller söta,krämiga desserter.

rive haute

Rosé d’Enfer 2016 Rosé
Cabernet Sauvignon, Tannat, pinenc 12,0 %

Vinet framställs av 50% Tannat, 40% Pinenc och 10% Cabernet Sauvignon från kalkrika jordar i Saint-Mont. Vinet får jäsa på ståltank med en mycket kort tids skalkontakt. Tannat pressas direkt ,utan skalkontakt.

Smakrikt, torrt och friskt med inslag av svarta vinbär, röda bär, hallon, lakrits med en lätt kryddig touch. En bra rosé för olika tillfällen, gärna som aperitif med tapas eller skaldjurs-canapé, som sällskapsvin eller till rökta räkor, gratinerad hummer eller vitlöksfrästa räkor. 
Finns även på Magnumbutelj, nr 79205, 215 kr

 Högupplöst bild 

rosé d´enfer

Rosé d´Enfer Magnum Rosévin
Cabernet Sauvignon, Tannat, pinenc 12 %

50% Tannat, 40% Pinenc, 10% Cabernet sauvignon. Druvorna kommer från kalkrika jordar i Saint-Mont. Vinet får jäsa på ståltank med en mycket kort tids skalkontakt. 

Smakrikt, torrt och friskt med inslag av svarta vinbär, röda bär, hallon, lakrits med en lätt kryddig touch. En bra rosé för olika tillfällen, som sällskapsvin, aperitif med tapas, till rökta räkor, gratinerad hummer eller vitlöksfrästa räkor. 

Diapositive 1

Terres d´Artagnan 2016 Rött vin
Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat 13 %

Vinets namn står för ”D´Artagnans land”. 70% Merlot, 15% Tannat, 15% Cabernet sauvignon från sandblandade kalkrika jordar som ger viner med mineralitet. Närheten till Atlanten ger druvorna ett svalare klimat och därmed långsam mognad, då mer aromrika viner blir resultatet. Framställning på ståltank för bevarande av den fruktiga, aromatiska profilen.

Fruktig, blommig och lätt örtig doft. Medelfyllig smak, frisk syra och inslag av mörka och röda bär, blåbär, björnbär, hallon och lingon med en lätt kryddig touch i eftersmaken. Passar som sällskapsvin och till rätter av fågel, ljust kött och matiga sallader.

högupplöst flaskbild

 

terres-dartagnan-rouge-ss-mill

Vignes Préphylloxeriques 2013 Rött vin
Tannat, pinenc 14 %

95% Tannat, 5% Pinenc från en vingård om 0,48 hektar där vinrankorna undgått vinlusen. De planterades 1871 och är alltså oympade – Prephylloxeriques. Vingården är skyddad av franska myndigheter som ett unikt historiskt monument. Jordmånen är väldränerad djup sandjord med inslag av kalk. Totalt framställs ca 1 000 fl/ år.

Handskörd, jäsning i små ekfat, s.k. cuvons under manuell pigeage, 12-14 månader lagring i stora franska ekfat, 40% nya. Tät mörkblå färg. Stor doft av pioner, mörka bär och ek. Fyllig smak med koncentrerad frukt och tanninstruktur, inslag av björnbär, svarta körsbär, färska fikon, mörk choklad, mineral och ek. Vinet kan fortsätta utvecklas i 20 år. Passar till rätter av nöt och vilt, gärna till halstrad råbiff och en klassisk oxfilé med rotfruktsgratäng.
högupplöst flaskbild

les-vignes-prephylloxeriques-13

Skriv ut Producentinfo