Arkiv

Châteauneuf-du-Pape 2015

ch9pape-rouge

Fakta

Beskrivning

65% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault från vinrankor med minst 45 års ålder. Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat.

Tät röd färg, stor doft av viol, plommon, körsbär, skog, ceder och peppar.  Vinet kan sparas många år men är fullt njutbart nu till smakrika rätter av nöt, fläsk, gärna grillat eller mustiga grytor.

92p / The Wine Cellar Insider
91p / Wine Spectator
89 -92p / The Wine Advocate

Châteauneuf-du-Pape 2013

ch9pape-rouge-13

Fakta

Beskrivning

 Vinet framställs av Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault. Vinrankorna är 45 år och äldre.  Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat.

Tät röd färg, stor doft av viol, plommon, körsbär, skog, ceder och peppar.  Vinet kan sparas många år men är fullt njutbart nu till smakrika rätter av nöt, fläsk, gärna grillat eller mustiga grytor.
Högupplöst flaskbild

90p / Wine Spectator
92p / Tim Atkin

Ch-neuf-du-Pape Vieilles Vignes 15

ch9pape-rouge-vv_new

Fakta

Beskrivning

50% Grenache, 30% Syrah, 20% Mourvédre från gamla vinrankor, 80 år och äldre. Handskörd, noggrann selektering. 70 % av vinet framställs på ståltank, 30% i nya franska 225 L ekfat. Mognadslagring i 16-22 månader.
Tät röd färg, stor doft av blommor, björnbär, plommon, kryddor och ceder. Fylligt och koncentrerat med tydliga tanniner och lång eftersmak. Vinet vinner på att luftas innan servering. Kan sparas 10-15 år men även njutas redan nu till rätter av nöt och vilt med krämiga tillbehör.
92-94p / The Wine Advocate
93p / The Wine Cellar Insider

Ch-neuf du Pape Vieilles Vignes 13

VV_new

Fakta

Beskrivning

70% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvédre från gamla vinrankor, 80 år och äldre. Handskörd, noggrann selektering. 70 % av vinet framställs på ståltank, 30% i nya franska 225 L ekfat. Mognadslagring i 16-22 månader.

Djup purpurröd färg, stor doft av blommor, björnbär, plommon, lakrits, kryddor och ceder. Vinet är koncentrerat med tydliga tanniner och lång eftersmak. Vinet vinner på att luftas innan servering. Kan sparas 10-15 år men även njutas redan nu till rätter av nöt och vilt med krämiga tillbehör.
95p /Tim Atkin
92p / Wine Spectator

Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016

cdp_blanc-2016

Fakta

Beskrivning

25% Grenache Blanc, 25% Roussanne, 25% Bourboulenc, 25% Clairette.
Druvorna handskördas och selekteras noga, jäsning sker i ståltank. Den malolaktiska jäsningen undviks för bevarande av vinets naturliga friskhet. Vinet vilar på sin jästfällning (sur lee) i upp till 6 månader, 30% av vinet mognade på nya franska 225 L fat i 3-4 månader. 

Klar gyllengul färg. Stor blommig doft med inslag av exotisk frukt och mineral. Smaken är fyllig med koncentrerad frukt, frisk syra, örtkryddig ton och inslag av nektarin och melon.
Passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna med vitlöksaioli och fågel med örtkryddad  ratatouille.

Högupplöst flaskbild

 

Châteauneuf-du-Pape 2012

ch9pape-rouge-12

Fakta

Beskrivning

65% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault från vinrankor med minst 45 års ålder. Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat.

Tät röd färg, stor doft av viol, plommon, körsbär, skog, ceder och peppar.  Vinet kan sparas många år men är fullt njutbart nu till smakrika rätter av nöt, fläsk, gärna grillat eller mustiga grytor.
Högupplöst flaskbild
 

Côtes-du-Rhône, Vielles Vignes 14

cdr_vv

Fakta

Beskrivning

70% Grenache, 20% Cairanne, 10% Syrah. 50 år gamla vinstockar från en vingård intill Le Plan de Dieu mellan Cairanne och Rasteau. Handskörd, jäsning på ståltank, därefter mognar en tredjedel av vinet på Bourgognefat i 15-18 månader. 

Fylligt vin med smak av svarta körsbär, björnbär, svarta oliver, charkuterier, mörk choklad och tobak. Tydliga tanniner balanseras av rik frukt och syra. Passar till rätter av nöt, vilt och grillat med smakrika tillbehör. God att dricka till lagrad ost och som pratvin. 

”Mer än prisvärt” / Munskänken med Vinjournalen, nr 5 2016

högupplöst flaskbild

Domaine Chante Cigale

Chante Cigale grundades 1874, vineriet har tillhört släkten i generationer och sköts sedan 2002 av Alex Favier som blev vinmakare redan vid 15 års ålder!

Drygt 40 ha vingård fördelas på utvalda lägen, med bl a lieux-dits nära storheter som Ch Rayas och Pignan, där jordmånen består av sandsten och loam. I väst är området mer kuperat och jorden domineras av kalksten. Totalt 45 olika odlingslägen och mycket gamla vinrankor, 25-80 år, ger vinerna djup och komplexitet. Chante Cigale har även 10 ha vingård i Côtes-du-Rhône.

domaine chante cigale

Från Domaine Chante Cigale

Ch-neuf du Pape Vieilles Vignes 13 Rött vin
Grenache, Mourvedre, Syrah 15 %

70% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvédre från gamla vinrankor, 80 år och äldre. Handskörd, noggrann selektering. 70 % av vinet framställs på ståltank, 30% i nya franska 225 L ekfat. Mognadslagring i 16-22 månader.

Djup purpurröd färg, stor doft av blommor, björnbär, plommon, lakrits, kryddor och ceder. Vinet är koncentrerat med tydliga tanniner och lång eftersmak. Vinet vinner på att luftas innan servering. Kan sparas 10-15 år men även njutas redan nu till rätter av nöt och vilt med krämiga tillbehör.
95p /Tim Atkin
92p / Wine Spectator

VV_new

Ch-neuf-du-Pape Vieilles Vignes 15 Rött vin
Grenache, Mourvedre, Syrah 15 %

50% Grenache, 30% Syrah, 20% Mourvédre från gamla vinrankor, 80 år och äldre. Handskörd, noggrann selektering. 70 % av vinet framställs på ståltank, 30% i nya franska 225 L ekfat. Mognadslagring i 16-22 månader.
Tät röd färg, stor doft av blommor, björnbär, plommon, kryddor och ceder. Fylligt och koncentrerat med tydliga tanniner och lång eftersmak. Vinet vinner på att luftas innan servering. Kan sparas 10-15 år men även njutas redan nu till rätter av nöt och vilt med krämiga tillbehör.
92-94p / The Wine Advocate
93p / The Wine Cellar Insider

ch9pape-rouge-vv_new

Châteauneuf-du-Pape 2012 Rött vin
Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah 15 %

65% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault från vinrankor med minst 45 års ålder. Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat.

Tät röd färg, stor doft av viol, plommon, körsbär, skog, ceder och peppar.  Vinet kan sparas många år men är fullt njutbart nu till smakrika rätter av nöt, fläsk, gärna grillat eller mustiga grytor.
Högupplöst flaskbild
 

ch9pape-rouge-12

Châteauneuf-du-Pape 2013 Rött vin
Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah %

 Vinet framställs av Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault. Vinrankorna är 45 år och äldre.  Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat.

Tät röd färg, stor doft av viol, plommon, körsbär, skog, ceder och peppar.  Vinet kan sparas många år men är fullt njutbart nu till smakrika rätter av nöt, fläsk, gärna grillat eller mustiga grytor.
Högupplöst flaskbild

90p / Wine Spectator
92p / Tim Atkin

ch9pape-rouge-13

Châteauneuf-du-Pape 2015 Rött vin
Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah 15 %

65% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault från vinrankor med minst 45 års ålder. Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat.

Tät röd färg, stor doft av viol, plommon, körsbär, skog, ceder och peppar.  Vinet kan sparas många år men är fullt njutbart nu till smakrika rätter av nöt, fläsk, gärna grillat eller mustiga grytor.

92p / The Wine Cellar Insider
91p / Wine Spectator
89 -92p / The Wine Advocate

ch9pape-rouge

Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016 Vitt vin
Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc, Roussanne 13,5 %

25% Grenache Blanc, 25% Roussanne, 25% Bourboulenc, 25% Clairette.
Druvorna handskördas och selekteras noga, jäsning sker i ståltank. Den malolaktiska jäsningen undviks för bevarande av vinets naturliga friskhet. Vinet vilar på sin jästfällning (sur lee) i upp till 6 månader, 30% av vinet mognade på nya franska 225 L fat i 3-4 månader. 

Klar gyllengul färg. Stor blommig doft med inslag av exotisk frukt och mineral. Smaken är fyllig med koncentrerad frukt, frisk syra, örtkryddig ton och inslag av nektarin och melon.
Passar till smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna med vitlöksaioli och fågel med örtkryddad  ratatouille.

Högupplöst flaskbild

 

cdp_blanc-2016

Côtes-du-Rhône, Vielles Vignes 14 Rött vin
Carignan, Grenache, Syrah 14,5 %

70% Grenache, 20% Cairanne, 10% Syrah. 50 år gamla vinstockar från en vingård intill Le Plan de Dieu mellan Cairanne och Rasteau. Handskörd, jäsning på ståltank, därefter mognar en tredjedel av vinet på Bourgognefat i 15-18 månader. 

Fylligt vin med smak av svarta körsbär, björnbär, svarta oliver, charkuterier, mörk choklad och tobak. Tydliga tanniner balanseras av rik frukt och syra. Passar till rätter av nöt, vilt och grillat med smakrika tillbehör. God att dricka till lagrad ost och som pratvin. 

”Mer än prisvärt” / Munskänken med Vinjournalen, nr 5 2016

högupplöst flaskbild

cdr_vv

Skriv ut Producentinfo