Sierra Nevada

1979 började hembryggaren Ken Grossman förverkliga sin dröm, att bygga sitt eget bryggeri. 1980 bryggs den första brygden hos Sierra Nevada Brewing Co. Rykten spreds sig som en löpeld om ett nytt fantastiskt öl, Sierra Nevada Pale Ale. Ett öl som senare skulle skapa en uppsjö av kopior och har av flera kallas den ”nya” amerikanska pale ale originalet. Bryggeriet producerar också en rad andra öl, t.ex porter, pale ale och veteöl.

Ett miljötänk genomsyrar hela produktionen av Sierra Nevada. All ingredienser är av högsta kvalitet och transporteras på de mest miljövänliga sätten. De använder järnväg vid maltleverans för att drastiskt minska utsläppen från det lastbilsbaserade transportsystemet. Efter bryggning töms brygghuset på humle och jäst som sedan återanvänds som djurfoder på de lokala gårdarna. När man gör öl förbrukar man mycket energi, Sierra arbetar för att minimera efterfrågan genom att skapa egen energi. De äger en av landets största solpaneler med över 10000 individuella paneler och fyra 250 kilowatt bränsleceller. Det gör att bryggeriet kan producera hälften av det totala elbehovet på plats. Alla förpackningar är av återvinningsbart material samtidigt som de uppfyller alla krav på kvalitet.

sierranevada.com


Sierra-nevada.jpg

Från Sierra Nevada

Sierra Nevada Beer Camp Tropical IPA Öl
Amarillo, Citra, Comet, El Dorado, Mosaic 6,7 %

En öl som lever upp till sitt namn. En fantastisk tropisk öl med inslag av mango, ananas och andra tropiska frukter. En härlig öl att dricka nu när det börjar gå mot varmare tider helt enkelt.

Amarillo har använts som bitterhumle och Citra, Mosaic, El Dorado och Comet har använts som aromhumle. 

1050020

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine Ale, Barley Wine
Cascade, Centennial, Chinook 9.6 %

Sierra Nevada Bigfoot är deras årgångsöl som bryggs en gång om året. En barley wine med en kraftig malt och humledoft som återfinns i smaken. Ett öl med ganska hög sötma gör att den går att lagra i flera år. Passar bra tillsammans med choklad eller en smakrik köttbitt.

bigfoot

Sierra Nevada Celebration Ale Ale
Cascade, Centennial, Chinook 6.8 %

Celebration Ale är en seasonal beer, närmare bestämt en vinteröl. Den har en kraftig humledoft och en kraftig maltighet tillsammans med en rejäl efterbeska. Smaken är uppfriskande bitter med en rejäl humlighet som inte blir tung, den är närmast mer syrligt bitter än bittert syrlig, om någon förstår vad jag menar. En snygg sötma dyker upp med toner av grapefruktjuice, apelsiner, aprikoser, lite kryddiga toner av ingefära och körvel.

 

celebration

Sierra Nevada Hop Hunter IPA IPA
6.2 %

Sierra Nevada är tillbaks med ännu en fantastisk IPA! Bryggeriet har alltid legat i framkant när det gäller såväl kvalitet som teknik, och i Hop Hunter används en helt ny, innovativ metod för att förstärka och behålla humlens aromatiska karaktär. Den helt nyskördade humlen ångdestilleras redan ute i fälten, för att utvinna de aromatiska oljorna som innehåller doft och smak. Oljorna tillsätts sedan under både bryggning och torrhumling, samt även när ölet körs genom ”humle-torpeden”, där det färdiga ölet cirkuleras i en humlefylld behållare, för att dra ut maximalt med smak från färska humlekottar.

Resultatet? En smakrik, balanserad IPA med mängder av humle i både doft och smak. Bitterhumlad med Bravo, aromahumlad med Cascade, Crystal och Simcoe. Humleoljan kommer från Cascade, Centennial och CTZ.

hophunter_bottle_2015_12oz

Sierra Nevada Hoppy Lager Lager
Citra, El Dorado, Equinox, Palisade 7.0 %

Krispig och fräsch lager med en fruktig approach från humlen. Det smakar aprikos, mandarin ,bröd, citrus och blommor. Skön munkänsla med en välsmord beska. Lång eftersmak som domineras av malt.  Passar bland annat till grillad kyckling, tapas och grön thai curry.

BeerCamp2015_HoppyLager_Bottle

Sierra Nevada Hoptimum Whole-Cone Imperial IPA Imperial IPA
Chinook, German Magnum, New Proprietary Variety, Simcoe 10,4 %

Hoptimum är en orkan av humlesmaker från hela kottar. Den största och bästa Imperial IPA Sierra någonsin producerat. Komplex med otroliga humlearomer. Från början ett “Beer Camp”-öl som man humlat innan den landat på 100 IBU och fått doser av humle i varje möjligt steg i bryggprocessen. 

En viss sötma tonar ner alkoholen och både doft och smak är förvånansvärt färskt i denna humlefest. Intensiva smaker av grapefrukt, pinjenötter, örter och tropisk frukt. Som Sierra Nevada Brewing själv säger- ” En aggressiv upplevelse att dricka”.

hoptimum

Sierra Nevada Kellerweis Veteöl
Perle, Sterling 4.8 %

Kellerweis är en av dom få Amerikanska Hefeweitzen gjorda veteölen där man har använt sig av traditionella Bavaria stilen som innebär öppen jäsning. Denna kanske lite udda och ganska komplicerade metod ger ett djup och komplexitet till smaken. Kellerweisens har halm gul färg och otroligt friska smak är perfekt för en varm sommardag, slå upp 2/3 i ett glas och snurra runt flaska för att tömma upp resten då får med all jäst. Njut! IBU 15 Malt: pale, vete och münchen. Humle: Perle och Sterling

Sierra Nevada Kellerweis

Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout
10.2 %

Wow. Vilken öl. Narwhal är kraft, balans och smak. Det är tydligt att Sierra är avsändare. Ingen humlejos eller överdrivna rostningar av malten.  Komplex smak med tydlig beska och viss sötma, inslag av tamarind, choklad, kaffe, fikon, sirap och lakrits.

99/100 Ratebeer.

 

narwhal

Sierra Nevada Narwhal Barrel Aged Öl
Challenger, Magnum 12,9% %

I denna öl har det använts 2 humlesorter, Magnum och Challenger har använts som bitterhumle samt att de även använt Challenger som aromhumle. 

Skillnaden på denna öl och vanliga Narwhal är att denna är fatlagrad på Bourbonfat från Kentucky i 8 månader.

Om man anser att vanliga Narwhal är häftig är det inget upp mot denna, den komplexa smaken av choklad och espresso kombineras på ett oerhört snyggt sätt ihop sig med vanilj och den rostade smaken av ekfat. 

Denna öl passar utmärkt till dessert eller att bara avnjuta som sällskapsdricka.

1033923

Sierra Nevada Nooner Session IPA
Centennial, Chinook, Sterling 4.8 %

Fräsch session IPA med tydlig beska inlindad i en smakprofil som avger tydliga karaktärer av citrus, kakor, gräs och ananas.

Nonner

Sierra Nevada Nooner Pilsner Lager, Pilsner
5.2 %

Med Nooner Pilsner bevisar Sierra Nevada att de inte bara kan brygga mästerlig, humlearomatisk ale. De bemästrar även konsten att göra torr, stram pilsner i klassisk tysk stil. Baserad på Pale-, Pilsner- och Münchnermalt, och humlad med Perle, Saphir, Tettnanger och Strisselspalt.

Med sin markerade, men ändå balanserade beska passar Nooner bra till den mesta husmanskosten, eller smakrika, gärna grillade, fiskrätter.

nooner_bottle_2015_12oz

Sierra Nevada Northern Hemisphere Ale, Skördeöl
Cascade, Centennial 6.7 %

1996 skapade Sierra Nevada Amerikas första “fresh hop ale”. Till Harvest Ale använder man bara färsk humle, s.k. ”vat” humle. Genom att brygga med färsk humle fick man ett öl med en fantastisk kryddig doft som man bara kan drömma om.

Harvest Ale har en frisk kryddig humledoft med en svag maltsötma i bakgrunden. I munnen kommer karamellmalten fram och ger en rund len munkänsla som sedan övergår i en rejäl beska. En smak som sitter kvar länge. Ett otrolig öl som bör avnjutas med andakt.

northern harvest

Sierra Nevada Pale Ale Pale Ale
Cascade, Magnum, Perle 5.6 %

Sierra Nevada Pale Ale är en älskad och hyllad klassisker. I glaset har ölet en djup bärnstensfärg. Ölet är bryggt med Cascadehumle, en humlesort som ger en citrusaktig och kryddig doft. Det har en underbar, komplex fruktig maltighet i smaken som balanseras väl med beskan och en lång eftersmak.

sierra-nevada-pale-ale

Sierra Nevada Pale Ale Pale Ale
5.6 %

sierra_nevada_pale_ale_355ml_can_large1

Sierra Nevada Porter Porter
Goldings, Willamette 5.6 %

Sierra Nevada Porter är bryggd efter den klassiska engelska porterstilen. Aromen är maltig och rostad. I munnen kommer en elegant smak av den rostade malten som övergår till en balanserad beska.

sierra nevada porter

Sierra Nevada Ruthless Rye IPA IPA, Råg Ale
Bravo, Chinook, Citra, Hemlig Humle 6.6 %

Sierra Nevada Ruthless Rye är en amerikansk IPA full med skön Citrus-humle. Lägg till den pepprigga rågen och vi har en komplex öl med stor, lång smak. Njut av Rutless Rye till lite tuffare mat. Den klarar av det.

ruthless rye

Sierra Nevada Southern Hemisphere Skördeöl
New Zealand Motueka, New Zealand Southern Cross, Pacific Halertau, pacifi 6.7 %

Southern Hemisphere Harvest baseras på humle från Nya Zeeland som plockas, torkas och levereras till bryggeriet inom sju dagar. Resultatet är en komplex öl som visar smaker och aromer av humlesorterna Southern Cross, Pacifica och Motueka.

Ljus fruktighet med en stabil maltkropp som ger ett djup i doft och smak. En komplex öl med en smakprofil som återger karaktärerna av de olika humlesorterna. Det är floralt och örtig med inslag av barr, grape och persika.

Southern Harvest befinner sig i gränslandet mellan en Pale Ale och en IPA. God och smakrik, oavsett kategori. – 98p/100p RateBeer

SN HArvest

Sierra Nevada Stout Stout
Cascade, Magnum, Willamette 5.8 %

Sierra Nevada Stout är en amerikansk dry stout med rejäl maltdoft. I smaken är den mjuk och len för att sedan gå över till en kraftig beska och eftersmak.

sierra nevada stout

Sierra Nevada Torpedo IPA Extra IPA, IPA
Citra, Crystal, Magnum 7.2 %

Torpedo är en amerikansk dubbel IPA. I doften kommer det mängder av citrus, grapefrukt, tallbarr och en kryddighet. Denna kraftiga humledoft kommer från torrhumlingen. I munnen kommer en härlig maltighet fram som balanseras med den kraftiga humlen. Aven i smaken kommer dom sköna tropiska smakerna fram tillsammans med en örtighet. Dessa tropiska inslag fortsätter och stannar kvar länge i eftersmaken. Torpedo är en ett öl som man inte kan saga nej till. Perfekt balans som bara ger mersmak.

torpedo


Skriv ut Producentinfo