International Sauvignon Blanc Day+ utsökt recept på Sparris- och sockerärtssoppa från Madeleine Landley!

 Nu på fredag (6/5) är det den Internationella Sauvignon Blanc-dagen och självklart är vi på Wicked Wine med och firar! För er som är nyfikna och vill veta ytterligare information om denna dag, klicka här 

Nedan får ni ett recept på en utsökt soppa skapad av självaste Madeleine Landley från www.landleyskok.se, denna soppa passar utmärkt till Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.

Sparris- och sockerärtssoppa med getost och krutonger

Recept och foto: Madeleine Landley

För 4 personer

Sparris- och sockerärtssoppa:

1/2 gul lök
1 knippe sparris (250g)
150g sockerärtor
5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Krutonger:
2 skivor bröd (ca 60g)
25g smör
salt, svartpeppar, persillade

Topping:
50g färsk getost
4 sockerärtor

  1. Hacka gul lök och låt den mjukna med smör i en kastrull. Skär sparris och sockerärtor till mindre bitar. Hoppa över den träiga delen på sparrisen och spara några sockerärtor till topping. Ha ner sparris och sockerärtor i kastrullen med löken och låt det fräsa i cirka 5 minuter tills det börjar torka till. Slå på vatten och låt det koka i 10 min.
  1. Blanda i creme fraiche med grönsakerna och kör allt till en slät smet med en mixerstav. Ha eventuellt i mer vatten om den blir för trögflytande. Ställ tillbaka kastrullen på plattan värm under omrörning. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.
  1. Skär brödet till små tärningar. Smält smör i en stekpanna och ha ner brödtärningarna så de får suga i sig av smöret. Krydda ett varv och stek krutongerna gyllene och knapriga.

 4. Finhacka de sista sockerärtorna. Skeda upp soppan i skålar och toppa med krutonger, smulad getost och hackade sockerärtor.

Till denna soppa rekommenderar vi MOMO Sauvignon Blanc, som är ett ekologiskt vin från Seresin Estate i Marlborough (78400, 165 kr) och Schubert Sauvignon blanc 2012 (70236, 209 kr)