En box i sommarnatten

Hej!
Nu har sommaren kickat igång ordentligt och man kan sitta ute tills solen går upp. Ett trevligt sällskap under kvällen och nattkvisten är en BIB som kommer från en ny producent här på Wicked WIne.
Tenuta di Capezzana är den äldsta egendomen i regionen Carmignano–Toscana och består av 100 ha vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Vingårdarna ligger på ovanligt låg höjd vilket tillåter druvorna att mogna helt, och med de svalkande vindarna från bergskedjan Appenninerna skapas det alldeles perfekta klimatet. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten. Det som gör Capezzana unikt är den långa traditionen av att odla Cabernet Sauvignon. Efter vinlusens härjningar planterades vingårdarna om och Cabernet Sauvignon från Château Lafite i Bordeaux valdes ut för att ympas in i vingården. Kvalitet är firmans ledord och idag är man även under omställning till ekologisk vinodling.

Monna Nera (72547) 275 kronor
Blenden består mest av Sangiovese som här uppvisar sina klassiska aromer. Cabernet Sauvignon står för struktur och fräschör, Syrah för kryddigheten och Merlot står för den läckra frukten. Vinet fick 3-5 mån lagring på franska ekfat, 225 L. Jämfört med många andra boxviner, som tenderar att vara något endimensionella i sin profil, har Monna Nera en bra struktur med en ryggrad av syra och tanniner som gör den till det optimala boxvinet att kombinera med mat.

Produkterna från från Capezzana håller genomgående hög kvalitet. Ett kvitto på det fick producentens VIn Santo Riserva 2007 som belönades av Decanter med en guldmedalj samt en regional trophy för bästa söta vinet från Toscana över 15£.

Trevlig helg!
/Jesper