Conceito Tinto 2013

En av Sveriges absolut vassaste vinskribenter är Niklas Jörgensen. Krönikör på Livets Goda samt fanbärare för viner från Madeira och Portugal. Dennes kärlek för vår producent Rita Marques Ferreira a.k.a Conceito resulterade i en väldigt intressant artikel i ovan nämna tidning. Alla med intresse för vin och proggressiva vinmakare bör läsa Niklas text minst en gång.

Rita är en synnerligen talangfull vinmakare som chillar med extraktionen av frukten för att ge konsumenten tillgängliga viner som även fixar ryggläge i källaren.

Idag lanseras en av de riktiga tungviktarna. Ett presentvin för källaren som osar av kvalitet. Ja faktiskt så pass mycket att årgång 2011 fick 95 p av Wineadvocat. Endast 6 stycken portugisiska bordsviner har fått samma eller högre betyg. 2013 anses ha större potential och Herrr Jörgensen gav vinets nuvarande form 93 p! Men det är bara början..

Conceito Tinto 2013 14 % (92501)

Vinet framställs av Sousão, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional m fl. Vinrankorna har uppnått en snittålder av 50 år. Efter jäsning får vinet 20 månaders lagring på små franska ekfat, varav 50% nya.

Mörk tät färg, stor doft av viol, björnbär, skogshallon, ek och tobak. Fyllig smak med koncentration och markerade tanniner, smak av mörka bär, lakrits, mörk choklad, kryddor och mineral. 

93 p Livets Goda