Bryggare Stefan Gustafssons tankar om öl…

brp

Min grundtanke när jag tar fram nya produkter är att hitta en harmoni mellan kraftiga smaker och aromer, så ölen blir aromatisk och karaktärsfull, men samtidigt lättillgänglig och balanserad.

​I Råg-IPAn har jag fokuserat på att lyfta fram rågens rustika kraft och krämiga fyllighet och kombinera denna med Columbus-humlens runda fruktighet. Jag tycker Columbushumlen ger en saftig ton av lime och tropisk frukt. Lite som 7-Up eller fruktsoda. Beskan på omkring 70 IBU är stor men balanseras av alkoholhalten för att inte rågsmaken skall bedövas av alltför brutal beska. Samtidigt är det en väl utjäst öl för att en alltför hög restsötma inte skall krocka med humlen. Bitterhumlen är Simcoe, aromahumlen Crystal och torrhumlen Columbus.

​Extra-IPAn är även den på 7,5%. Namnet kommer sig av att dom extrema humlemängderna sträcker sig långt utöver den gängse normen för IPA. Samtidigt räcker alkoholhalten inte riktigt till för att kalla den för en dubbel IPA. Mohawk Extra IPA är förmodligen det mest humlade öl som tillverkats i Sverige. 16 gram humlepellets har använts till en liter öl. Enligt gängse beräkningsmetoder skulle beskan hamna på 160 IBU, men det finns en gräns för hur mycket alfasyra som kan lösas i vört och den ligger mellan 80 till 125 IBU. Eftersom detta öl ligger vid den övre gränsen för hur mycket beska man kan ha i ett öl så måste man jobba med andra komponenter för att uppnå balans i ölet. En lång lagring med stora mängder torrhumle, fruktestrar från jäsningen och alkoholen ger detta öl dess balans. En tredjedel av den totala humlemängden har tillsatts i lagringstankarna.

​Som bitterhumle har jag använt Magnum, Chinook och Simcoe. Till aromen används Columbus, Amarillo och Cascade, och till torrhumlingen Columbus, Centennial och Simcoe. Mohawk Summer IPA är en balanserad India Pale Ale i klassisk amerikansk stil.

​Arom och smak domineras av citrusfrukter, främst grape, med inslag av tropiska frukter. Smaken balanseras av små mängder karamellmalt som ger en svagt rostad smak med inslag av kola. Alkoholhalten är 6,8 %abv och beskan 63 IBU. Bitterhumlen är Magnum, aromen Magnum och Palisade, och slutligen har vi torrhumlat med Magnum, Palisade och Simcoe.