Brice Champagne till nyår

 Börja nyårsfirandet med en bra champagne. Fira 12-slaget med en enklare.

Champagnehuset BRICE startade 8 September 1994. Firman ligger i hjärtat av Bouzy Grand Cru Classé. Där ligger även lagringskällaren som är utgrävd under tidigt 1800-tal med lagringsutrymme för 400.000 flaskor. Familjen har levt i Bouzy sedan 1600-talet och är ägare till ca 7 hektar mark. BRICE tar även druvor från andra odlare mestadels från Aÿ, Bouzy, Cramant och Verzenay. Jean-René är chef både för vinmakeriet och produktionen och till sin hjälp har han oenologen Michel Joly som har arbetat för familjen i 30 år. Jean-Paul Brice, som är president för företaget, styr det hela med silkeslen järnhand.

Brice-Range

Brice Tradition 
SB 77239 6×750 ml 302 kr/st
Alkoholhalt: 12%
Druva: 60% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier, 30% Chardonnay
Dosage: 8g socker/liter

​Vinet har en underbar halmgul färg med mycket vita blommor i doften, viss brödighet och friska frukttoner. Smaken ger dig en härlig syra med fruktighet och sköna friska mineraler som avslutas med viss brödighet. Champagnen har livliga bubblor och ger en behaglig känsla i hela kroppen.

 

Brice Rosé 
SB 77233 750 ml 432 kr

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 85% Pinot Noir, 15% Bouzy Rouge(AOC)

Dosage: 8g socker/liter

​En underbar intensiv Rosé Champagne med doft av grapefrukt och röd frukt. I smaken hittar man även här röd frukt som hallon, smultron och detta balanseras bra upp mot syran.

Brice Premier Cru

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 100% Chardonnay

Dosage: 8g socker/liter

Premier Cru Chardonnay kommer från odlingslägen klassificerade som Premier Cru eller Grand Cru i området Côte des Blancs. I doften hittar man toner av citrusfrukt och vita blommor med avlutning av acasia honung. Smaken är knivskarp i syran och kristallig med frisk och fruktig smak. Utmärkt till ostron och skaldjur.

Brice 2002 Millesime 
SB 77235 750 ml 441 kr

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay

Dosage: 8g socker/liter

​Detta är en blend av Grand Crus och Premier Crus som kommer från Montagne de Reims och Côte des Blancs. Doften har toner av röd frukt och citrus. Smaken är kraftig, generös och rund med en helt underbar längd. Ett djupt rikt och fylligt vin aromatisk frukt, bra syra och generös eftersmak.

Brice Aÿ Grand Cru SB 77354 750 ml 469 kr

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 90% Pinot Noir, 10% Chardonnay

Dosage: 8g socker/liter

100% av druvorna kommer från Aÿ som ligger i området Vallée de la Marne som har ett fantastiskt söderläge vilket ger Pinot Noir druvan hjälp till att mogna och ge fin fruktighet. Vinet är generöst och välbalanserat med stor kraft och har en lång avslutning. Ett bra vin till lax och grillade fiskrätter.

Brice Bouzy Grand Cru SB 77351 750 ml 469 kr

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 80% Pinot Noir, 20% Chardonnay

Dosage: 8g socker/liter

100% av druvorna kommer från en vingård i Bouzy som är beläget i Montagne de Reims. Geografiskt och klimatmässigt är området exceptionellt bra speciellt för Pinot Noir i söderläget. Detta ger en doft av röd frukt och med en komplexitet i smaken.

Brice Cramant Grand Cru SB 77353 750 ml 469 kr

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 100% Chardonnay

Dosage: 8g socker/liter

100% av druvorna I denna Blanc de Blanc kommer från Cramant precis som klassifikationen sig bör. Cramant ligger i området Côte des Blancs. Syd/sydöstsluttningarna gör det optimalt för Chardonnay druvan att mogna. Man känner dofter av havtorn och frukt, smaken är kristallklar med frisk syra och mineraler.

Brice Verzenay Grand Cru SB 77352 750 ml 469 kr

Alkoholhalt: 12 %

Druva: 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay

Dosage: 8g socker/liter

100% av druvorna kommer från Versenay som också är det nordligaste området i Reims bergskedja. I branterna där druvorna växer har naturen själv skapat ett nästan perfekt skydd mot den nordliga vinden men givit fördelen att ge druvorna mängder med sol. Jorden ger Pinot Noir druvan det den behöver för att ge dofter av röda bär, kropp och styrka. Chardonnay ger härlig fruktighet till vinet och detta är fantastiskt till skaldjur, hummer eller grillad fisk.

 

Om champagne

​Det finns totalt 17 Grand Cru´s och 38 Premier Cru´s i Champagne. Brice arbetar med:

​Aÿ (Vallée de la Marne) – Mjuk, aromatisk rikedom! Mest Pinot noir. De bästa odlingarna ligger strax ovanför staden Aÿ, skyddade från vinden och med maximal solexponering. Pinot Noir från Aÿ visar enormt stor arom och smakrikedom.

​Bouzy (Montagne de Reims) – Saftig frukt, djup och koncentration! Mest Pinot noir. Läget viktigt, området uppdelat i tre ”band”, det nordligaste och högst belägna producerar de bästa Grand Cru –druvorna. Mellanpartiet ger rik frukt, mer persikotoner men utan samma koncentration. Den plana marken runt om själva byn ger parfymerade viner med lite slapp struktur.

​Cramant (Côte des Blancs)– Skön gräddkolaliknande bouqet! Här odlas 100% Chadonnay. Vinet från sydsluttningarna här mognar tidigare än fr andra områden, men håller sig på topp lika länge. Jämnheten i kvalité är kännetecknande.

​Verzennay (Montagne de Reims)– Rika, peppriga, maskulina viner! 90% Pinot noir. Här skördar man hela Champagnes svartaste druvor. Från nordsluttningar får man de rikaste, fylligaste Pinotvinerna. Vingårdarna värms upp av en lokal varmluftström (som i Grand crun Mailly).

Toner av järn och peppar blandas med själva druvaromen!

Omdömen (ett axplock):

Samtliga Brice Grand Cru´s har fått +90 p av Dina Viner (2010.10)

​I franska vinguider som Le Guide Hachette de Vin och Le guide Gilbert et Gaillard har bl a Cramant Grand cru fått högsta betyg 3 ggr under 2000-talet, enl 100p –skalan har Bouzy Grand Cru 92p, och Cramant Grand Cru 90p. Se separat sammanställning.

Richard Juhlin:

Michel Joly is chef de caves and has set terroir Champagnes as his top priority. Very good value for money. The wines are pure, clean and filled with minerality. It is a question of taste if you prefer the soft Aÿ or the flinty and long Verzenay.

Högst betyg ger han Brice Vintage 2002, strax därefter kommer Brice Aÿ och Brice Verzenay.